Οικονομία

EuroWorking Group για την Ελλάδα: Δυσαρέσκεια των θεσμών για την αύξηση του κατώτατου μισθού

EuroWorking Group για την Ελλάδα: Δυσαρέσκεια των θεσμών για την αύξηση του κατώτατου μισθού
Ανησυχία των θεσμών στο EuroWorking Group σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα. "Πονοκέφαλος" και για τα "κόκκινα δάνεια".

Μια πρώτη, σύντομη συζήτηση για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αποστολή των θεσμών στην Αθήνα που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του σημερινού (31/1/19) EuroWorking Group, σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης.

Oι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν από τους θεσμούς για τη μέχρι τώρα πορεία των μεταρρυθμίσεων καθώς στη βάση της τελικής έκθεσης των θεσμών θα αποφασιστεί η εκταμίευση της πρώτης δόσης από την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP).

Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει την εφαρμογή όλων των συμφωνημένων δράσεων, ωστόσο υπάρχει ακόμα χρόνος μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 11 Μαρτίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση.

Ειδικότερα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, καθυστερήσεις έχουν καταγραφεί στο νόμο Κατσέλη, στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Ταυτόχρονα, στη συνεδρίαση αναφέρθηκε και η αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς έχει συμπεριληφθεί στην έκθεση των θεσμών.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα γράφει η “Καθημερινή” στη διάρκεια της συνεδρίασης του EWG οι θεσμοί εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την αύξηση του κατώτατου μισθού σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο αναμένεται να πλήξει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.

Επιπρόσθετα, οι εκπρόσωποι των θεσμών εμφανίστηκαν ανήσυχοι και για τον απογοητευτικό ρυθμό μείωσης των κόκκινων δανείων που θέτει σε κίνδυνο πλέον τις τράπεζες, αλλά και για τα 16 προαπαιτούμενα για τα οποία πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά.

Δραγασάκης για «κόκκινα δάνεια»: Οι τράπεζες μπορεί να χρειαστούν και νέα ανακεφαλαιοποίηση

Θυμίζουμε ότι νωρίτερα ο Γιάννης Δραγασάκης ανέδειξε τα «κόκκινα δάνεια» ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Δραγασάκης επεσήμανε ότι εάν δεν αντιμετωπιστεί θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση που θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Ο ίδιος ωστόσο υποστήριξε πως υπάρχει μείωση των ληξιπρόθεσμων δανείων και πως εξετάζονται ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της αντιμετώπισης του θέματος.  «Είμαστε η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, μιλώντας στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής.

Ο κ. Δραγασάκης πρόσθεσε ότι «αν δεν το προσέξουμε μπορεί να οδηγήσουμε τις τράπεζες να ζητήσουν νέα κεφάλαια και μπορεί να κληθεί πάλι να τα βάλει ο Έλληνας φορολογούμενος».

Κόκκινα δάνεια: Το αργότερο μέχρι αρχές Μαρτίου στη Βουλή το νέο πλαίσιο

Ο κ. Δραγασάκης πρόσθεσε ότι το νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη θα είναι έτοιμο τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Για την έξοδο στις αγορές και την κριτική περί υψηλών επιτοκίων, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι η χώρα μας «χρεοκόπησε» και επομένως δεν μπορούν να γίνονται συγκρίσεις με το επιτόκιο δανεισμού της Πορτογαλίας.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι το πολιτικό σύστημα έχει εθιστεί σε μια κριτική που δεν βλέπει μπροστά, με αιχμές ειδικά κατά της ΝΔ που βλέπει πρώτα το αρνητικό.

Για την παράταση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε πως τάσσεται «υπέρ της δυνατότητας χρήσης φορολογικών εργαλείων για λόγους περιφερειακής πολιτικής», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχουν και άλλα μέτρα όπως είναι το μεταφορικό ισοδύναμο.

Η κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την παράταση του νόμου Κατσέλη και του μειωμένου ΦΠΑ σε πέντε νησιά εγκρίθηκε από τις αρμόδιες επιτροπές με ευρεία πλειοψηφία. Η ψήφιση από την Ολομέλεια είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τετάρτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments