Πολιτική

Τσίπρας – Ερντογάν: Το σκληρό παζάρι του Τούρκου Προέδρου στην Άγκυρα

Τσίπρας – Ερντογάν: Το σκληρό παζάρι του Τούρκου Προέδρου στην Άγκυρα
Μετά την συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός σήμερα (6/2/19) θα επισκεφτεί την Αγιά Σοφιά και την Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Η χθεσινή συνάντηση Τσίπρα Ερντογάν μπορεί να μην ήταν… ζόρικη για τον Έλληνα πρωθυπουργό, όπως αυτή του 2017 που ο Τούρκος Πρόεδρος παρουσίασε όλη την γκάμα των τουρκικών διεκδικήσεων, ωστόσο ανέδειξε πολλά ανοιχτά θέματα που απασχολούν τις δύο πλευρές.

Μάλιστα, χθες Τρίτη (5/2/19) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε όπως είπαμε τα θέματα που “καίνε” και τις δύο πλευρές, αλλά ταυτόχρονα έκανε και μια εκτίμηση για το πόσο μακρυά βρίσκονται οι λύσεις τους.

Κατά τη κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος Πρόεδρος επέμεινε στο θέμα των “8”, ενώ στο ζήτημα της επαναλειτουργίας της σχολής της Χάλκης ζήτησε… ανταλλάγματα τις Μουφτείες της Θράκης. Από τη μεριά του, ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε μια ηχηρή θέση, κάνοντας λόγο ότι σε ένα Κράτος Δικαίου οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης πρέπει να γίνονται σεβαστές και η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτές, ενώ έδωσε έμφαση στο θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Οι τουρκικές προκλήσεις είναι ένα ζήτημα που προκαλεί “πονοκέφαλο” για την ελληνική πλευρά, αφού καθημερινά οι Τούρκοι κάνουν… πάρτι πάνω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η του Αλέξη Τσίπρα ατζέντα σήμερα (6/2/19)

Σήμερα (6/2/19) ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δεύτερη μέρα του στη γείτονα, προβλέπεται να προχωρήσει σε δύο επισκέψεις με τη δική τους συμβολική αξία.

Σύμφωνα με το πρόγραμμά του, το πρωί ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και θα ξεναγηθεί στην Αγία Σοφία στις 9:15. Πρώτη φορά εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ελλάδας επισκέπτεται τον ναό της Κωνσταντινούπολης.

Να θυμίσουμε, ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί λίγες μέρες μετά το περιστατικό όπου φανατικοί μουσουλμάνοι διαμαρτύρονταν έξω από την Αγία Σοφία ζητώντας να μετατραπεί σε τζαμί.

Σε μία ακόμα υψηλής συμβολικής αξίας κίνηση θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός λίγο μετά τις 11:00, καθώς θα επισκεφθεί την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η λειτουργία της οποίας έχει ανασταλεί από το 1971 και θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Στις 18.30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στο οποίο στεγάζεται και το ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

Ανατολίτικο παζάρι Ερντογάν – Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα

Εν τω μεταξύ, σε μια κίνηση που θύμιζε το περίφημο “ανατολίτικο παζάρι” και μάλιστα παρουσία των τηλεοπτικών καμερών προχώρησε χθες ο τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Ερντογάν, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζήτησε να λυθεί το θέμα των μουφτήδων στη Θράκη προκειμένου να συζητήσει την επαναλειτουργία της Χάλκης.

“Κάθε φορά που οι Έλληνες πρωθυπουργοί μου θέτουν το ζήτημα της θεολογικής σχολής της Χάλκης τους απαντώ ελάτε να επιλύσουμε το θέμα των μουφτήδων στη Δυτική Θράκη” είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ταυτόχρονα, για μια ακόμη φορά αναφέρθηκε στο  αίτημά του για έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, ενώ άφησε και αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Μην δίνετε καταφύγιο σε φυγάδες” είπε χαρακτηριστικά, με τον Αλέξη Τσίπρα να ανταπαντά ότι «θα σεβαστούμε τη δικαιοσύνη” και να θέτει από την πλευρά το ζήτημα της επικίνδυνης παραβατικότητας στο Αιγαίο.

“Να μην γίνει η Ελλάδα ασφαλής χώρα στην οποία καταφεύγουν φυγάδες τρομοκρατικών οργανώσεων”, σημείωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για επιστροφή των οκτώ αξιωματικών, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του επανέλαβε ότι “η ελληνική Δικαιοσύνη έχει πάρει αποφάσεις και η Ελλάδα οφείλει να κάνει σεβαστές τις αποφάσεις αυτές”.

“Δεν θα πρέπει αυτοί που είναι φυγάδες από αυτά τα κινήματα να βρίσκουν θέσεις στην Ελλάδα” είπε ο τούρκος πρόεδρος και προσέθεσε: “Εμείς αυτή την προσμονή επιθυμούμε και θέλω να τραβήξω την προσοχή της γείτονος χώρας. Περιμένω αυτούς που την 15η Ιουνίου έχουν χάσει τη ζωή τους αντιμετωπίζοντας αυτό το πραξικόπημα, θα πρέπει να τους σεβαστούμε. Έχουμε την προσμονή να το σεβαστεί και η Ελλάδα αυτό και να φερθεί ανάλογα σε αυτούς τους φυγάδες, τους οποίους περιθάλπει”.

Για τι Κυπριακό

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Τούρκος Πρόεδρος υπογράμμισε πως θα πρέπει “να εκμεταλλευτούμε με καλό τρόπο τη διαδικασία, Να ορίσουμε ένα κοινό χάρτη και να αποσαφηνιστεί το τι και πως θα συζητηθούν τα πράγματα” και πρόσθεσε: “Είναι μια σημαντική παράμετρος η ισοτιμία των Τούρκων στην Κύπρο”.

Με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά:

“Συζητήσαμε για την ανάγκη να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Λύση προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που θα καθιστά την επανενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρο μια κανονική χώρα της περιοχής. Τόνισα παράλληλα, τη σημασία που έχει ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Και βεβαίως την ανάγκη, η ενέργεια να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας στην περιοχή”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments