Πολιτική

Υπουργείο Εξωτερικών για δηλώσεις Ράμα: Δεν υπάρχει συζήτηση για τα σύνορα

Υπουργείο Εξωτερικών για δηλώσεις Ράμα: Δεν υπάρχει συζήτηση για τα σύνορα
Το Υπουργείο Εξωτερικών απαντά στον Έντι Ράμα και διαψεύδει ότι υπάρχει συζήτηση για τα σύνορα.

Διαψεύδει τις αναφορές του Έντι Ράμα περί συνόρων το Υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι δύο χώρες δεν συζητούν τα μεταξύ τους σύνορα, καθώς τούτα είναι καθορισμένα με βάση διεθνείς συμφωνίες και ουδεμία διαπραγμάτευση γίνεται επ’ αυτών» απαντούν ελληνικές διπλωματικές πηγές στις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα ότι οι δύο χώρες έχουν ανοίξει διάλογο για τα σύνορά τους.

Οι κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών επικαλούνται επίσης τη Συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας: «Υπενθυμίζουμε σχετικά ότι στη Συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας, η οποία υπογράφηκε στα Τίρανα στις 21.03.1996, τα δύο Κράτη διακηρύσσουν το σεβασμό τους στην αρχή του απαραβιάστου των υφισταμένων συνόρων, και αναγνωρίζουν ότι η μεταξύ τους μεθόριο είναι μεθόριος ειρήνης και φιλίας».

Ράμα: Μέρος της Αλβανίας το Κοσσυφοπέδιο – Συζητάμε για τα σύνορα με την Ελλάδα

Σε μία δήλωση που προκαλεί αίσθηση, προχώρησε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

Ο κ. Ράμα μίλησε σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Vision Plus TV.

Αναφέρθηκε στις αντιδράσεις που διατυπώνονται σχετικά με την πρόταση για ενδεχόμενη τροποποίηση των συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην περιοχή.

«Τι συζητάμε σήμερα με την Ελλάδα; Τα σύνορα. Τι συζήτησε το Κόσοβο με το Μαυροβούνιο και όλα έγιναν; Τα σύνορα.

Γιατί να μην συζητήσουμε τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας; Θα τα συζητήσουμε, γιατί είναι μια διαδικασία οριοθέτησης» δήλωσε ο Ράμα.

Μιλώντας στον δημοσιογράφο, ο Ράμα επιτέθηκε έντονα σε εκείνους που αντιτάσσονται στην ιδέα της διόρθωσης των συνόρων του Κοσόβου, αποκαλώντας το «μέρος» της Αλβανίας.

«Για μένα το Κόσοβο είναι μέρος της Αλβανίας. Τα υπόλοιπα είναι θέματα του Ραμούς Χαραντινάι» είπε, απαντώντας ουσιαστικά σε όσα πρόσφατα δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου πως τα Τίρανα ασχολούνται με εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του.

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως στόχος θα πρέπει να είναι η ένωση του Κοσόβου με την Αλβανία, κάνοντας λόγο για «σχέδιο Α», τονίζοντας πως η συμμετοχή δύο Κοσοβάρων στην κυβέρνησή του, στόχο έχει να περάσει το συγκεκριμένο μήνυμα.

«Η Ένωση μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου δεν είναι σχέδιο Β, αλλά το Σχέδιο Α και δεν φαντάζομαι την ένωση στον 21ο αιώνα ως φολκλορική πράξη», κατέληξε ο Ράμα, εννοώντας πως η ένωση δεν θα είναι μόνο πολιτιστική ή γλωσσική, αλλά ουσιαστικά πολιτική.

  • Το σχετικό βίντεο:

Με πληροφορίες από: echedoros-a.gr, lapsi.al

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments