Ελλάδα

Βαρώτσος για τον «Δρομέα»: Δεν θα πάει στα Σκόπια – Με προσβάλλει η διάψευση Ζορμπά

Βαρώτσος για τον «Δρομέα»: Δεν θα πάει στα Σκόπια – Με προσβάλλει η διάψευση Ζορμπά
Σάλος μετά την καταγγελία που έκανε ο γλύπτης Κώστας Βαρώτσος, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση και η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά θέλουν να μεταφερθεί το εμβληματικό γλυπτό του, ο Δρομέας, στα Σκόπια.

Ο γνωστός γλύπτης Κώστας Βαρώτσος έκανε γνωστή το βράδυ της Κυριακής την πρόθεση της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά και της κυβέρνησης να μεταφερθεί ο Δρομέας του Κώστα Βαρώτσου, το εμβληματικό γλυπτό της Αθήνας που βρίσκεται από το 1994 έξω από το ξενοδοχείο Hilton, στα Σκόπια και να τοποθετηθεί στη θέση του ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από αυτά που είχαν πλημμυρίσει τα προηγούμενα χρόνια την πρωτεύουσα της γείτονος.

Η καταγγελία του έχει προκαλέσει σάλο. Όπως είπε, τον κάλεσε σε ραντεβού η κυρία Ζορμπά την περασμένη Παρασκευή στο υπουργείο, όπου του ανακοίνωσε την πρότασή της. Εκείνος αρνήθηκε λέγοντας ότι το γλυπτό ανήκει στον δήμο Αθηναίων και στον ίδιο, ο οποίος έχει τα πνευματικά δικαιώματα.

Βαρώτσος για τον Δρομέα: Σοκαρισμένος από την πρόταση, αλλά και από την διάψευση

Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε σήμερα το πρωί σε εκπομπή στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Βαρώτσος δήλωσε ότι είναι σοκαρισμένος τόσο για την πρόταση που του έγινε από την κυρία Ζορμπά, όσο και από το γεγονός ότι προσπάθησαν να τον διαψεύσουν και να τον βγάλουν τρελό!

Περιγράφοντας τα όσα έγιναν στο ραντεβού με την κυρία Ζορμπά την περασμένη Παρασκευή, ο Κώστας Βαρώτσος είπε: «Με κάλεσε στο υπουργείο για να μου μεταφέρει αυτή την ιδέα, η οποία ήταν δική της και κάποιων άλλων, να μεταφέρουμε τον Δρομέα στα Σκόπια και να μεταφέρουμε εδώ κάποιο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Της απάντησα «μένω εμβρόντητος»».

Ο εικαστικός μετέφερε εν συνεχεία την απάντηση που έδωσε στην κυρία Ζορμπά:

«Της είπα, έχετε ζήσει την ιστορία του Δρομέα. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε σημεία αναφοράς.

Το έργο το αγάπησαν οι Έλληνες, αυτό δεν το ξεριζώνεις για να το πας αλλού για δώρο».

Διευκρίνισε επίσης ότι ο ίδιος δεν θα έδινε ποτέ τέτοια άδεια, «γιατί έχω συνείδηση των τοποσήμων ενός τόπου και γιατί δουλεύω πάνω σε αυτό, σε αυτές τις αξίες.

Μπορεί πολιτικά μια τέτοια πρόταση να έχει ένα νόημα, αλλά καλλιτεχνικά είναι έγκλημα», συνέχισε.

Με προσβάλλει η διάψευση

Σχολιάζοντας τη διάψευση από την πλευρά της υπουργού, ότι του έγινε τέτοια πρόταση ο Κώστας Βαρώτσος, είπε: «έχω πέσει από τα σύννεφα με την διάψευση από την πλευρά της υπουργού. Όλο αυτό με προσβάλλει. Δεν υπάρχει χειρότερος τρόπος να το μαζέψει. Δεν είμαι τρελός, με προσβάλει η διάψευση της υπουργού».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play