Τεχνολογία

Social media: 8 μοναδικά στατιστικά που σίγουρα δεν γνωρίζεις

Social media: 8 μοναδικά στατιστικά που σίγουρα δεν γνωρίζεις
Τα social media έχουν κατακλύσει στην κυριολεξία τη ζωή μας.

Τα social media είναι δίχως καμία αμφιβολία μια από τις βασικές ασχολίες των περισσότερων ανθρώπων παγκοσμίως. Οι γρήγοροι ρυθμοί που τρέχει η τεχνολογία μας έχουν κάνει να ακολουθούμε αυστηρά τις τάσεις που επιβάλλονται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα να είναι κανείς πλέον δακτυλοδεικτούμενος εάν δεν ανεβάζει φωτογραφίες ανά τακτά χρονικό διαστήματα στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επομένως, όλοι γνωρίζουν ότι τα social media είναι εθιστικά. Ωστόσο, έχετε αναρωτηθεί τι κάνουν οι χρήστες και τι είναι αυτό που τους τραβάει περισσότερο το ενδιαφέρον;

Αυτά λοιπόν είναι τα πιο περίεργα στατιστικά στοιχεία, αναφορικά με τα social media που έχουν κατακλύσει στην κυριολεξία τη ζωή μας.

Φωτογραφία Pexels


  • Καθημερινά, μοιράζονται περισσότερες από 3,2 δισεκατομμύρια εικόνες από τους χρήστες.
  • Ξοδεύουμε κατά μέσο όρο ζωής 5 χρόνια και 3 μήνες στα κοινωνικά μέσα.
  • Το Facebook σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται να χάσει φέτος, 2 εκατομμύρια χρήστες ηλικίας κάτω των 25 ετών.
  • Η Ινδία είναι η χώρα με τους περισσότερους χρήστες του Facebook, περίπου 30 εκατομμύρια. Η Ινδονησία και η Βραζιλία «κονταρομάχονται» για την τρίτη θέση.
  • 8 δισεκατομμύρια βίντεο προβάλλονται καθημερινά στο Facebook.
  • Οι άνδρες και οι γυναίκες μοιράζονται εξίσου το ίδιο, αστεία βίντεο ή άρθρα και περιεχόμενο ειδήσεων στο Facebook.
  • Κι, όμως, ο λογαριασμός με τους περισσότερους followers στο Instagram, είναι το ίδιο το Instagram! Ακολουθεί (σύμφωνα με την επίσημη λίστα για το 2017) η Selena Gomez με 130 εκατ.
  • ακόλουθους και ο Κριστιάνο Ρονάλντο με 116 εκατομμύρια.
  • Τα Instagram stories είναι δύο φορές πιο δημοφιλή από το Snapchat.

Με προφίλ στα social media επτά στα δέκα παιδιά κάτω των 13 ετών

Έρευνα για social media: Χρήση κοινωνικών δικτύων σε μη επιτρεπτή ηλικία, κάτω των 13 ετών, κάνει το 70% των παιδιών, σύμφωνα με νέα έρευνα, που υλοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, υπό την έγκριση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 14.000 μαθητές ηλικίας από 10-17 ετών, πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2018 σε 400 σχολεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου Κρήτης, της Πάτρας και της Λάρισας, με τη μορφή ανώνυμου online ερωτηματολογίου, το οποίο συμπληρώθηκε από τα παιδιά, κυρίως στο μάθημα της πληροφορικής.

Φωτογραφία Pexels


Από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν και προκαλούν ανησυχία είναι το γεγονός ότι το 70% των παιδιών κάνουν χρήση κοινωνικών δικτύων σε μη επιτρεπτή ηλικία.

Το 21% των παιδιών δηλώνει ότι έχει δεχτεί διαδικτυακή παρενόχληση και ένα μεγάλο ποσοστό επιχείρησε να την αντιμετωπίσει χωρίς να το αναφέρει σε κανέναν, το 21% των παιδιών έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο Διαδίκτυο και το 41% αποδέχεται αιτήματα φιλίας από αγνώστους.

  • Πολύ προσωπικές φωτογραφίες στο Διαδίκτυο παραδέχεται ότι έχει μοιραστεί το 14% και το 61% ότι έχει συναντήσει βίαιο/ακατάλληλο περιεχόμενο.

Όσον αφορά στην υπερβολική χρήση του Διαδικτύου, το 34% νιώθει ότι παραμελεί τις δραστηριότητές του για χάρη του ψηφιακού κόσμου. Μόλις ένα 4% παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα εθισμού στο Διαδίκτυο, ενώ ένα 20% απαντά ότι δεν ξέρει αν αντιμετωπίζει πρόβλημα εθισμού στο Διαδίκτυο.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η παραδοχή από τα παιδιά ότι σχεδόν οι μισοί γονείς δε θέτουν όρια στα παιδιά τους στη χρήση του Διαδικτύου. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτουν:

-Η πλειοψηφία των παιδιών (41%) ξεκινά να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο στην ηλικία των 7-8 ετών, ενώ ένα 20% δηλώνει ότι ξεκίνησε τη χρήση του Διαδικτύου στην πολύ μικρή ηλικία των 4-6 ετών.

-Το κινητό τηλέφωνο είναι το κύριο μέσο πρόσβασης των παιδιών στο Διαδίκτυο με ποσοστό 73%. Στην ηλικία των 10-12 ετών το 40% των παιδιών έχει ήδη αποκτήσει δικό του κινητό τηλέφωνο, ενώ ένα 23% το αποκτά στην ηλικία των 8-10 ετών.

-Το 83% των παιδιών δηλώνει ότι μπαίνει στο Διαδίκτυο χωρίς την επίβλεψη των γονιών του, ενώ, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των παιδιών, σχεδόν οι μισοί γονείς (43%) δεν θέτουν όρια στα παιδιά τους σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου.

-Η πλειοψηφία των παιδιών (58%) δηλώνει ότι έμαθε μόνο του να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο και μόλις ένα 4% δηλώνει ότι έμαθε να το χρησιμοποιεί στο σχολείο από κάποιον εκπαιδευτικό. Παρά το γεγονός ότι δηλώνουν αυτοδίδακτα, θεωρούν ότι γνωρίζουν πως να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο με ασφάλεια και μόνο το 12% δηλώνει λίγο ή καθόλου ενημερωμένο.

-Τα παιδιά χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο κυρίως για να μιλούν με τους φίλους τους (36%), να βλέπουν ταινίες ή να ακούν μουσική (33%) ή να παίζουν παιχνίδια (24%).

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας