Κόσμος
pagenews.gr / Κόσμος / Ερντογάν: «Όσο πετάνε ελληνικά αεροσκάφη στο Αιγαίο, θα πετάνε και τουρκικά»
Ερντογάν: «Όσο πετάνε ελληνικά αεροσκάφη στο Αιγαίο, θα πετάνε και τουρκικά» | Pagenews.gr
Pagenews Team

Προκλητικός για ακόμη μία φορά όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εμφανίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν. Σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στο δίκτυο Haberturk και αναφερόμενος στις εντάσεις στο Αιγαίο δήλωσε:

«Όταν απογειώνονται κάπου κάπου τα αεροσκάφη μας στο Αιγαίο, βλέπετε πως απογειώνονται και τα αεροσκάφη από την Ελλάδα.

Όμως όταν απογειωθούν τα αεροσκάφη της Ελλάδας και απογειώσουμε και τα δικά μας τότε μας χρεώνουν ότι τα απογειώσαμε!

Τι σημαίνει δηλαδή; Αυτά δεν είναι τουριστικά αεροπλάνα. Όταν εσύ απογειώνεις, τότε θα απογειωθεί και το δικό μου.

Σ’ αυτή την υπόθεση δεν χωράει συγχώρεση. Αν συμβεί κάτι άλλο, τι θα γίνει; Aς δέσουμε τον γάιδαρο μας σε γερό κοντάρι και μετά έχει ο Θεός».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο θέμα των ρωσικών S-400, τους οποίους χαρακτήρισε για πολλοστή φορά απαραίτητους για την άμυνα της Τουρκίας τονίζοντας ότι η χώρα του θα ενεργοποιήσει μόλις τους παραλάβει, όπως έχει κάνει η Ελλάδα με τους S-300.

«Έχουμε τελειώσει αυτή τη δουλειά [την αγορά των πυραύλων]. Δεν τίθεται θέμα να κάνουμε πίσω», τόνισε υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία θα παραδώσει τους S-400 τον Ιούλιο. Και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα δεν αποκλείει προσφορές από τις ΗΠΑ για την αγορά και συστημάτων Patriot. Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο: Πτήσεις F-16 πάνω από τις Οινούσσες

Λίγες ώρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις του, σημειώθηκαν τουρκικές παραβάσεις στο Αιγαίο, όταν τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες. ΥΠΕΞ σε Ερντογάν: Άλλο οι παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά, άλλο οι αναχαιτίσεις

Το Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει ως «απολύτως απαράδεκτη» την «προσπάθεια της Τουρκίας να εξισώσει τις πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών που παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας με τις επιχειρήσεις αναγνώρισης και αναχαίτισης στις οποίες προβαίνει η ελληνική πολεμική αεροπορία, υπερασπιζόμενη την εθνική κυριαρχία», απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου Πρόεδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.

«Η Τουρκία, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ», όπως τονίζει η σχετική ανακοίνωση, «θα πρέπει να υιοθετήσει τη νηφάλια, σύννομη και υπεύθυνη στάση της Ελλάδος, προάγοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας, προς όφελος της ιδίας, αλλά και της περιοχής ευρύτερα».

Επισημαίνει δε, ότι «στρατιωτικά αεροσκάφη της Τουρκίας πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων και πτήσεων σε χαμηλό ύψος άνωθεν κατοικημένων ελληνικών νησιών. Πρακτική την οποία η Ελλάδα καταδικάζει και καταγγέλλει συστηματικά, τόσο διμερώς όσο και στα αρμόδια διεθνή όργανα».

Τέλος το Υπουργείο Εξωτερικών καλεί την τουρκική ηγεσία «να αντιληφθεί ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους και στο σύνολό του», επισημαίνοντας ότι «η επιλεκτική εφαρμογή των προνοιών του δεν εκθέτει παρά μόνον την ίδια την Τουρκία, ενώ παράλληλα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα».

Ως προς το Αιγαίο ειδικότερα, επαναλαμβάνει ότι «το νομικό καθεστώς του είναι σαφές και πλήρως κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς περιθώρια αμφισβήτησής του».

Ετικέτες: 
2019