Οικονομία

Προστασία πρώτης κατοικίας: Η κυβέρνηση προχωρά μονομερώς στην κατάθεση της ρύθμισης

Προστασία πρώτης κατοικίας: Η κυβέρνηση προχωρά μονομερώς στην κατάθεση της ρύθμισης
Θρίλερ με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμα και σε μονομερή ενέργεια για το νέο νόμο Κατσέλη η κυβέρνηση. Κυβερνητικές πηγές: Την Παρασκευή κατατίθεται η ρύθμιση, έως τότε συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

Την Παρασκευή, 22 Μαρτίου αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης – τραπεζών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «η κυβέρνηση την Παρασκευή 22 Μαρτίου θα καταθέσει τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης – τραπεζών. Μέχρι την Παρασκευή θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών».

Η κυβέρνηση φαίνεται πως προχωρά μονομερώς σε αυτή την ενέργεια, καθώς νωρίτερα σήμερα ο Ντέκλαν Κοστέλο δήλωσε πως ο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία έως τις 5 Απριλίου, κάτι το οποίο σημαίνει πως η κυβέρνηση κινείται μονομερώς.

Όπως τόνισε ο ίδιος, είναι μια «σύνθετη συζήτηση» διότι, αφενός επιδιώκεται η προστασία των αδύναμων δανειοληπτών αφετέρου η επιδότηση της δόσης δανείων.

«Ο σχεδιασμός έχει μεγάλη σημασία», είπε και τόνισε πως προβλήματα που προέκυψαν από το νόμο Κατσέλη θα πρέπει να αποφευχθούν.

«Θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπάρξουν αντίστοιχα προβλήματα με αυτά του νόμου Κατσέλη», σημείωσε και επεσήμανε πως αν και το δημοσιονομικό κόστος φαίνεται διαχειρίσιμο, ωστόσο θα ανέλθει στα 800 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας.

Που υπάρχουν διαφωνίες με τους θεσμούς

Στην τηλεδιάσκεψη της Τρίτης επιβεβαιώθηκε η πίεση των θεσμών για την μείωση της λεγόμενης περιμέτρου κάλυψης του νέου καθεστώτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ζητούν το ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται να διαμορφώνεται από τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο έως τις 230.000 ευρώ (υπάρχει και η πρόταση της ΕΚΤ για μείωση του ορίου στα 200.000) έναντι του ορίου των 250.000 ευρώ που είναι η ελληνική πρόταση.

Στα επιχειρηματικά δάνεια τελικά μετά από τρεις ώρες διαπραγμάτευσης δέχθηκαν να ενταχθούν μεν αλλά καλύπτοντας υποθήκες όχι μεγαλύτερες από 130.000 ευρώ.

Ζήτησαν επίσης να μειωθεί και το ανώτατο όριο οφειλής στην ρύθμιση από τις 130.000 που είχε συμφωνηθεί με τους τραπεζίτες στις 100.000 ευρώ.

Σημαντική μείωση και στο όριο των καταθέσεων όσων μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση από τις 31.000 ευρώ στα 20.000 ή και τις 15.000 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments