Πολιτισμός

Πάνος Κουτρουμπούσης: Έφυγε από τη ζωή ο εικαστικός και συγγραφέας

Πάνος Κουτρουμπούσης: Έφυγε από τη ζωή ο εικαστικός και συγγραφέας
Πάνος Κουτρουμπούσης: Έφυγε από τη ζωή στα 82 του χρόνια.

Έφυγε από τη ζωή στα 82 του χρόνια ο συγγραφέας, μεταφραστής και εικαστικός Πάνος Κουτρουμπούσης, μία από τις σημαντικότερες μορφές του μπητ κινήματος στη χώρα μας.

Ο Πάνος Κουτρουμπούσης γεννήθηκε το 1937 στη Λιβαδειά. Σπούδασε σινε-σκηνοθεσία στο Centro Sperimentale di Cinematografia, στη Ρώμη, ενώ αργότερα εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτης, βοηθός παραγωγής σε ελληνικές και ξένες ταινίες (1958-1967), στην εικονογράφηση εξώφυλλων βιβλίων και δίσκων στην Αθήνα, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη (1963-1995) και ως παραγωγός ραδιοφώνου στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC (1979-1981) και την Ουάσινγκτον (1982-1984). Συμμετείχε στην παρέα των Ελλήνων υπαρξιστών, ενώ ανακατεύτηκε με το ελληνικό μπητ κίνημα και από το 1963 συμμετείχε στην έκδοση του περιοδικού Πάλι.

Με τον ερχομό της δικτατορίας του ’67 έφυγε στο Λονδίνο. Πέρασε λίγα χρόνια στη Μέση Ανατολή και την Αμερική, δημοσιεύοντας σε ξένα περιοδικά και εκθέτοντας την εικαστική δουλειά του.

Το 1978 κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο του, «Εν αγκαλία de Κρισγιαούρτι» και από τη δεκαετία του ’80 άρχισε να δημοσιεύει διηγήματα και ιστορίες σε ελληνικά περιοδικά και εφημερίδες.

Έργα του (ταχυδράματα) έχουν παρουσιαστεί στο «Τρίτο Θέατρο» της ΕΡΤ σε σκηνοθεσία Γιώργου Χριστοδουλάκη, καθώς και στο ραδιόφωνο, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μαζί με τη γυναίκα του, Kate, έζησε για πολλά χρόνια στο Λονδίνο και για διαστήματα στο Παρίσι και στις ΗΠΑ, όπου ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό εξωφύλλων βιβλίων και την εικονογράφηση περιοδικών (ανάμεσα στα οποία το OZ, οι International Times, κ.ά.).

Σχέδια του δημοσιεύθηκαν σε ελληνικά λογοτεχνικά και εμπορικά περιοδικά, ενώ το 2000 κυκλοφόρησε λεύκωμα των έργων του με τίτλο Τί τρέχει; Η εκθεσιακή του δραστηριότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Ατομικές εκθέσεις: Galleri 13 (Κοπεγχάγη, 1965), Jordan Gallery (Λονδίνο, 1974). Ομαδικές εκθέσεις: Portal Gallery (Λονδίνο, 1970), ICA (Λονδίνο, 1971), Anathena (Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Αθήνα, 2006), Marathon Project (ηλεκτρονική παρουσίαση 30 έργων, Μουσείο της Ακρόπολης, Αθήνα, 2010).

Ποτέ δεν σπούδασε την τέχνη. Μια από τις κύριες δραστηριότητές του είναι η συγγραφή: από το 1978 έως το 2005 εκδόθηκαν στην Αθήνα τέσσερα βιβλία με επιλογές διηγημάτων του, μια ποιητική συλλογή και ένα βιβλίο με δημοσιογραφικό ρεπορτάζ.

Περισσότερα