Κόσμος

Ερντογάν: Νέα προκλητική δήλωση – «Ίσως κάνω την Αγία Σοφία τζαμί»

Ερντογάν: Νέα προκλητική δήλωση – «Ίσως κάνω την Αγία Σοφία τζαμί»
Ερντογάν: Να αλλάξουμε τον τίτλο από μουσείο σε “Τέμενος Αγίας Σοφίας”.

Σε ακόμα μια προκλητική δήλωση προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο «TGRT HABER»

Σε ερώτηση αν θα ήταν εφικτό η είσοδος στην Αγία Σοφία να είναι δωρεάν,ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε προκλητικά λέγοντας: «μετά τις εκλογές της Τουρκίας ίσως η είσοδος στην Αγία Σοφία γίνει δωρεάν. Μπορούμε να ανοίξουμε την Αγία Σοφία όχι ως μουσείο αλλά ως τζαμί»

Μάλιστα ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε τις προηγούμενες τουρκικές κυβερνήσεις για το μέχρι σήμερα μουσειακό καθεστώς του Ναού – συμβόλου της Ορθοδοξίας.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Γιατί όχι. Μπορεί να γίνει άνετα. Μάλιστα, μπορούμε να το δούμε σοβαρά αλλάζοντας τον τίτλο του από «μουσείο» σε «Τέμενος Αγίας Σοφίας». Όπως οι τουρίστες εισέρχονται χωρίς πληρωμή στο τέμενος Σουλταναχμέτ, όπως και στο Σουλεϊνάνιγιε ή το τέμενος Φατίχ. Θα το βγάλουμε από το καθεστώς μουσείου. Ήδη γνωρίζετε ότι αυτό το καθεστώς καθιερώθηκε μεταγενέστερα. Κι αυτό ήταν βήμα της νοοτροπίας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Μπορούμε να αλλάξουμε το βήμα αυτό που έκανε η νοοτροπία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος».

Άλλα έλεγε ο Ερντογάν πριν από μία εβδομάδα

Να σημειωθεί ότι μόλις μια εβδομάδα πριν ο Ερντογάν μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση και απαντώντας σε οπαδούς για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, είχε πει:

«Αντί να γεμίσετε το Σουλταναχμέτ που είναι δίπλα, ζητάτε να γεμίστε την Αγία Σοφία. Κάναμε το τζαμί στην Τσάμλιτζα μεγάλο όσο 4-5 Αγίες Σοφίες, να μην παρασυρόμαστε από αυτά τα παιχνίδια. Όλα αυτά είναι στημένα».

Περισσότερα