Διεθνή

Μέι στο κοινοβούλιο: Δεν υπάρχει ακόμη αρκετή υποστήριξη για μια τρίτη ψηφοφορία για το Brexit

Μέι στο κοινοβούλιο: Δεν υπάρχει ακόμη αρκετή υποστήριξη για μια τρίτη ψηφοφορία για το Brexit
Μέι στο κοινοβούλιο: Ανακοίνωσε ότι κατέθεσε το νομοθετικό διάταγμα για την αλλαγή της ημερομηνίας αποχώρησης από την ΕΕ.

Δεν έχει ακόμη επαρκή υποστήριξη από το κοινοβούλιο για να κερδίσει μία τρίτη ψηφοφορία στη συμφωνία της για το Brexit, παραδέχθηκε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, μιλώντας σήμερα στην Βουλή των Κοινοτήτων, όπου ανακοίνωσε ότι κατέθεσε το νομοθετικό διάταγμα για την αλλαγή της ημερομηνίας αποχώρησης από την ΕΕ.

Η Τερέζα Μέι αναφέρθηκε στην τροπολογία του βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος, Όλιβερ Λέτουιν, που προτείνει τη διεξαγωγή μιας σειράς ψηφοφοριών στη Βούλη για να αναδειχθεί μια πλειοψηφία υπέρ μίας πρότασης για το Brexit.

«Θα ήταν ένα μη ευπρόσδεκτο τετελεσμένο, που θα ανέτρεπε την ισορροπία των δημοκρατικών μας θεσμών» σχολίασε και τόνισε ότι προηγούμενη αντίστοιχη εμπειρία έχει δείξει ότι οι ενδεικτικές ψηφοφορίες οδηγούν σε «αντικρουόμενα αποτελέσματα ή καθόλου αποτελέσματα». Είπε ακόμη ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί ότι θα εκπληρώσει το αποτέλεσμα των ενδεικτικών ψηφοφοριών, γιατί ίσως κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό.

Έτσι, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα ταχθεί κατά αυτής της επιλογής, αν και θα αναζητήσει τρόπους να δώσει χρόνο στο κοινοβούλιο για να διερευνήσει τις επιλογές του, μέσα από προτάσεις που θα καταθέσουν ελεύθερα οι βουλευτές. Και κατέληξε λέγοντας ότι εάν οι βουλευτές στηρίξουν την δική της συμφωνία, η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ σε λιγότερο από δύο μήνες.

Σε ερώτηση της βουλευτή των Εργατικών, Ιβέτ Κούπερ, εάν αποκλείει το ενδεχόμενο μίας τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, η Τερέζα Μέι, ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί αυτή την επιλογή ακόμη και εάν οι βουλευτές επρόκειτο να εγκρίνουν κάτι τέτοιο, γιατί το μανιφέστο της το αποκλείει, αλλά και επειδή πιστεύει ότι είναι πολύ σημαντικό για την χώρα να έχει την ευκαιρία να διαπραγματευτεί τις δικές της συμφωνίες.

Ένας από τους υποστηρικτές της τροπολογίας για την διεξαγωγή ενδεικτικών ψηφοφοριών, ο βουλευτής των Εργατικών, Χίλαρι Μπεν, και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Brexit, ζήτησε από την πρωθυπουργό να απαντήσει ποια θα είναι η επιλογή της, εάν δεν φέρει την συμφωνία της σε μία ακόμη ψηφοφορία αυτή την εβδομάδα.

Η Τερέζα Μέι, απάντησε ότι συνεχίζει τις συνομιλίες με τους βουλευτές και σκοπεύει να επαναφέρει την συμφωνία της όταν θα υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη σε αυτήν από το κοινοβούλιο.

Brexit: Καμία ένδειξη για μία τρίτη ψηφοφορία στο υπουργικό συμβούλιο

Καμία ένδειξη για το πότε θα υπάρξει μία τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη συμφωνία αποχώρησης της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, δεν δόθηκε από το No 10, το οποίο ανακοίνωσε ότι η πρωθυπουργός θα φέρει την συμφωνία μόνο εάν πιστεύει ότι θα έχει πιθανότητες να εγκριθεί.

Η Τερέζα Μέι είχε επικοινωνία με την επικεφαλής του βορειο-ιρλανδικού κόμματος DUP, ‘Αρλιν Φόστερ, σε μία προσπάθεια να μεταπείσει το κόμμα και να στηρίξει την συμφωνία, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια αλλαγή.

Σε σημερινή ενημέρωση, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δήλωσε ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο δεν τέθηκε από τα μέλη του το θέμα της παραίτησης της πρωθυπουργού, ενώ σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξουν ενδεικτικές ψηφοφορίες που θα αναδείξουν την πλειοψηφία υπέρ μίας πρότασης για το Brexit στη Βουλή (όπως προβλέπει η τροπολογία του βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος, Όλιβερ Λέτουιν) , απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα αποσταθεροποιούσε την κατάσταση.

«Δένοντας τα χέρια της κυβέρνησης κατά αυτό τον τρόπο, καταλαμβάνοντας τον έλεγχο της διαδικασίας του κοινοβουλίου, θα είχε επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο κυβερνάται η χώρα και στην ισορροπία των δυνάμεων και στις ευθύνες των δημοκρατικών μας θεσμών» απάντησε ο εκπρόσωπος σχετικά με το πως βλέπει η Τερέζα Μέι την συγκεκριμένη κίνηση.

Στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και το περιεχόμενο της δήλωσης που θα κάνει αργότερα σήμερα στη Βουλή η Τερέζα Μέι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments