Οικονομία

Κτηματολόγιο 2019: Σε ποιες περιοχές δόθηκε παράταση για τη δήλωση

Κτηματολόγιο 2019: Σε ποιες περιοχές δόθηκε παράταση για τη δήλωση
Κτηματολόγιο 2019: Οι "παγίδες" που πρέπει να γνωρίζετε.

Κτηματολόγιο 2019: Νέα προθεσμία για τη δήλωση ακινήτων, που βρίσκονται σε περιοχές της Κορινθίας έδωσε το «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Πρόκειται για ακίνητα που εντοπίζονται σε περιοχές των δήμων Κορινθίων και Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων. Η διορία για την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας λήγει στις 13 Μαΐου 2019.

Η αρχική προθεσμία εξέπνεε τον Φεβρουάριο και είχε δοθεί παράταση έως τις 29 Μαρτίου, αποφασίστηκε όμως, να παραταθεί εκ νέου μέχρι τις 13 Μαΐου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Η απόφαση είναι ειλημμένη και αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα ή αύριο από την «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Οι πολίτες καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.

Η παράταση αφορά ακίνητα που βρίσκονται εντός των ορίων των προκαποδιστριακών δήμων/ κοινοτήτων α) Αρχαίας Κορίνθου, Εξαμιλίων και Ξυλοκερίζης του καλλικρατικού δήμου Κορινθίων και Β) Αγίων Θεοδώρων, Ισθμίας και Λουτρακίου Περαχώρας του καλλικρατικού δήμου Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας.

Για κάθε ακίνητο ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 35 ευρώ ως τέλος κτηματογράφησης, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους όπως αποθήκες και γκαράζ καταβάλλεται τέλος αξίας 20 ευρώ.

Τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης θα καταγραφούν στις αρχικές εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο ελληνικό Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση είναι υποχρεωτική. Αν δεν γίνει επιβάλλονται κυρώσεις, ενώ υπάρχει κίνδυνος να περάσει το ακίνητο στην κυριότητα του Δημοσίου.

Κτηματολόγιο: Οι «παγίδες» που πρέπει να γνωρίζετε

Πλήθος κόσμου συρρέει καθημερινά στο κεντρικό γραφείο κτηματογράφησης της Αθήνας, στο Γαλάτσι, το οποίο εξυπηρετεί 32 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας και περισσότερους από 3.000 προκαποδιστριακούς Ο.Τ.Α.

Εκεί οι πολίτες μπορούν να πληροφορηθούν για ό,τι αφορά τη διαδικασία δήλωσης της ακίνητης περιουσίας τους, τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τις προθεσμίες ανά περιοχή, τους τρόπους εντοπισμού του ακινήτου τους μέσω των εφαρμογών του Ελληνικού Κτηματολογίου, τα τέλη κτηματογράφησης και ό,τι άλλο χρειαστεί για την ορθή υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας τους και φυσικά, να εντοπίσουν τα ακίνητά τους στους ψηφιακούς χάρτες του Κτηματολογίου και να υποβάλλουν τη δήλωση ιδιοκτησίας τους.

Παρακάτω ακολουθούν απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα όπως τα δημοσιεύει η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».

Φωτογραφία Eurokinissi


Δεν θυμάμαι αν το ακίνητό μου έχει δηλωθεί στο κτηματολόγιο στο παρελθόν. Πώς μπορώ να το βρω;

Κατ’ αρχήν στην ιστοσελίδα της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (www.ktimatologio.gr) υπάρχει μια μηχανή αναζήτησης, στην οποία μπορείτε να εισαγάγετε τον νομό και την περιοχή και να δείτε αν έχει κτηματογραφηθεί ή βρίσκεται υπό κτηματογράφηση. Αν η περιοχή έχει κτηματογραφηθεί, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στο τοπικό κτηματολογικό γραφείο. Κάποια γραφεία εξυπηρετούν μέσω e-mail, ενώ άλλα χρειάζεται να τα επισκεφθείτε από κοντά και με την ταυτότητά σας να ζητήσετε ένα αντίγραφο του κτηματολογικού φύλλου ή απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος. Δυστυχώς ακόμα δεν προσφέρεται τέτοια υπηρεσία από την ιστοσελίδα.

Αν έχει δηλωθεί ένα ακίνητο στο κτηματολόγιο τα προηγούμενα χρόνια, πρέπει να ξαναδηλωθεί;

Όχι. Όταν σε μια περιοχή έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση, στο κτηματολόγιο δηλώνεται υποχρεωτικά μόνο οποιαδήποτε αλλαγή αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου (όπως θα συνέβαινε παλαιότερα στο υποθηκοφυλακείο).

Δεν έχω τοπογραφικό με συντεταγμένες. Πώς μπορώ να εντοπίσω το ακίνητό μου;

Υπάρχουν αρκετές επιλογές. Κατ’ αρχήν μπορείτε να αναθέσετε εκπόνηση ενός τοπογραφικού (οι τιμές έχουν μειωθεί αρκετά λόγω ανταγωνισμού). Μπορεί όμως να γίνει και ανέξοδα: στην ιστοσελίδα της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» μπορείτε να εντοπίσετε σε ψηφιακό χάρτη το ακίνητό σας, να σχεδιάσετε απλά τα όριά του και να βρείτε τις συντεταγμένες του. Κατόπιν μπορείτε να «φωτογραφίσετε» ψηφιακά τον χάρτη, ή να τον εκτυπώσετε ώστε να τον υποβάλετε από κοντά στο γραφείο κτηματογράφησης. Η ίδια διαδικασία προσφέρεται και στην υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης.

Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον αριθμό αγροτεμαχίου διανομής ή αναδασμού, ή τα στοιχεία της δήλωσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ (για επιδοτούμενες καλλιέργειες). Τέλος, υπάρχουν πολλές ελληνικές εφαρμογές για κινητά με τις οποίες μπορείτε «επισκεπτόμενος» το ακίνητο να καταγράψετε συντεταγμένες.

Φωτογραφία Eurokinissi


Πότε είναι υποχρεωτικό το τοπογραφικό;

Όταν αναφέρεται στο συμβόλαιο, όταν ο πολίτης επικαλείται χρησικτησία, όταν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια (και επομένως υπάρχει τοπογραφικό) ή όταν έχει εκδοθεί για άλλη χρήση (λ.χ. αγοραπωλησία).

Θέλω να αποφύγω τις ουρές και να υποβάλω τη δήλωση ψηφιακά. Μπορώ να το κάνω μόνος μου ή χρειάζεται να απευθυνθώ σε ειδικό;

Αν έχετε μια στοιχειώδη εξοικείωση με την τεχνολογία (λ.χ. χρησιμοποιείτε το Ίντερνετ χωρίς βοήθεια) τότε δεν θα έχετε πρόβλημα. Μέσα στην εφαρμογή προσφέρεται και ένας 40σέλιδος αναλυτικός οδηγός χρήσης, που θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα. Μπορείτε να μην ολοκληρώσετε αμέσως τη δήλωση, αλλά να καταγράψετε όσα στοιχεία έχετε και μετά να συμπληρώσετε τα υπόλοιπα. Για να μπείτε στην εφαρμογή χρειάζεστε τους κωδικούς του Taxis. Ενδέχεται τις ημέρες αυτές λόγω «κίνησης» η εφαρμογή να «κολλάει» ή να καθυστερεί, γι’ αυτό προτιμήστε τις βραδινές ώρες.

Πόσο κοστίζει το «κτηματόσημο» και πού πληρώνεται;

Το τέλος είναι 35 ευρώ ανά δικαίωμα για κάθε χώρο κύριας χρήσης και 20 ευρώ για κάθε βοηθητικό χώρο. Προσοχή! Το κτηματόσημο καταβάλλεται ανά άτομο και όχι ανά ιδιοκτησία. Αν δηλαδή κάποιος έχει επικαρπία σε ένα σπίτι και τα δύο παιδιά του ψιλή κυριότητα, τότε πρέπει να υποβάλουν χωριστές δηλώσεις και οι τρεις και να πληρώσουν χωριστά και οι τρεις.

Δεν έχω/δεν γνωρίζω αν υπάρχουν τίτλοι. Τι μπορώ να κάνω;

Θα πρέπει να δηλώσετε το ακίνητο επικαλούμενος έκτακτη χρησικτησία. Προσοχή: θα πρέπει υποχρεωτικά να έχετε τοπογραφικό και τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα: δήλωση στο Ε9, υποθήκες ή βάρη, έγγραφα χορήγησης επιδότησης, αποδείξεις οργανισμών κοινής ωφελείας κ.λπ. Στο κτηματολόγιο γίνεται επίσης δεκτή ως αποδεικτικό έγγραφο η πράξη αναγνώρισης των ορίων των όμορων οικοπέδων (όπου οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων που γειτνιάζουν αναγνωρίζουν τον πολίτη ως ιδιοκτήτη του διπλανού χώρου). Τέλος, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προσκομίσει ένορκη βεβαίωση (συντάσσεται με δύο μάρτυρες στο ειρηνοδικείο ή στον συμβολαιογράφο).

Στην περιοχή μας δεν υπάρχουν τίτλοι γενικώς. Υπάρχει κίνδυνος να χάσω την περιουσία μου;

Αν δηλώσει και κάποιος άλλος το δικό σας κτήμα, αυτό θα φανεί αργότερα, στη φάση της ανάρτησης. Τότε θα ειδοποιηθείτε να ασκήσετε τα δικαιώματά σας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας