Πολιτική

Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση βασικός υπεύθυνος για την καθυστέρηση της δίκης της Χρυσής Αυγής

Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση βασικός υπεύθυνος για την καθυστέρηση της δίκης της Χρυσής Αυγής
Κουτσούμπας: "Αν η κυβέρνηση είχε πάρει από την αρχή τα αναγκαία μέτρα για την επιτάχυνση της δίκης, η εξέλιξη θα ήταν διαφορετική" τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

«Τη βασική ευθύνη για τη μέχρι τώρα καθυστέρηση της δίκης της ΧΑ και το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, την έχει η κυβέρνηση» τόνισε ο γ.γ. της Κ.Ε του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε εκδήλωση με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ στον αντίποδα της αντιδραστικής πολιτικής στη δικαιοσύνη – το παράδειγμα της δίκης της ΧΑ» που πραγματοποιήθηκε στη Νομική Σχολή Αθηνών.

Κατά τον κ. Κουτσούμπα, «αν η κυβέρνηση είχε πάρει από την αρχή τα αναγκαία μέτρα για την επιτάχυνση της δίκης, όπως η αποκλειστική απασχόληση των μελών του δικαστηρίου και η διεξαγωγή της στο Εφετείο της Αθήνας, όπως είχε επανειλημμένα ζητήσει η πολιτική αγωγή – και ήταν πράγματι εφικτά, όπως αποδεικνύεται σήμερα – η εξέλιξη θα ήταν διαφορετική. Στην δίκη άλλωστε, ανεξάρτητα από το όποιο αποτέλεσμα, αναδείχθηκε ο εγκληματικός και ναζιστικός της χαρακτήρας. Ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, σοκαριστικά στοιχεία και λεπτομέρειες για τη δράση και της μεθόδους της, ενάντια στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, ενάντια σε αγωνιστές και αντιφασίστες, σε ανυπεράσπιστους πρόσφυγες και μετανάστες, για να χύνουν το δηλητήριο του αντικομμουνισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας».

Ιδιαίτερα προβληματίζει το ΚΚΕ, το δεδομένο ότι στο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, που έδωσε η κυβέρνηση στη διαβούλευση, περιλαμβάνεται διάταξη, με βάση την οποία, τα όρια των ποινών για το αδίκημα της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης, (για το οποίο έχει παραπεμφθεί και δικάζεται η ηγεσία της Χρυσής Αυγής), μειώνονται σημαντικά.

«Αν τελικά ισχύσει – γιατί προς το παρόν, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναγκάστηκε να κρατήσει αποστάσεις μετά το σάλο που δημιουργήθηκε – θα αποτελέσει αντικειμενικά δώρο της κυβέρνησης σ’ αυτήν τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση. Και βεβαίως η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης σε δημόσια δίκη» ανέφερε.

Ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, «τόσο οι γενικότερες, όσο και αυτές που αφορούν ειδικότερα το δίκαιο και τη δικαιοσύνη, δείχνουν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, εξυπηρετεί – και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο – τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Γι’ αυτό τσακίζει τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, πλήττει και τους ίδιους τους εργαζόμενους στο χώρο της Δικαιοσύνης».

Και υπογράμμισε ότι «το πλήγμα στο απεργιακό δικαίωμα, που επέφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, αποτελούσε διακαή πόθο της εργοδοσίας, την ικανοποίηση του οποίου απαιτούσε διαχρονικά. Γι’ αυτό και δεν έχουν καμία βάση, οι θεωρίες που διαδίδονται από διάφορες πλευρές, ιδίως από κυβερνητικά στελέχη, ότι έχουμε τάχα να κάνουμε, με ένα προσωρινό δίκαιο ‘έκτακτης ανάγκης’, ή όπως αλλιώς το ονομάζουν. Είναι νομοθετικά μέτρα που ήρθαν για να μείνουν, αν δεν τα ακυρώσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός με την πάλη τους».

Αναφερόμενος στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ο γ.γ. του ΚΚΕ υποστήριξε ότι «η Δικαιοσύνη, ποτέ στο παρελθόν δεν ήταν, δεν είναι σήμερα, ούτε μπορεί να είναι στο μέλλον, πραγματικά ανεξάρτητη, από την εκάστοτε κυβέρνηση, τον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Γιατί η Δικαιοσύνη είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τη νομοθεσία που αποφασίζει η εκτελεστική εξουσία, να εφαρμόζει τα διάφορα μνημόνια και τους αντιλαϊκούς νόμους. Γιατί η ηγεσία της, διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, κάτι άλλωστε για το οποίο συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Αλλά και γιατί, η Δικαιοσύνη, αποτελεί θεσμό του αστικού κράτους και παίζει θεσμικά, το δικό της ρόλο στα πλαίσια του ενιαίου καταμερισμού αρμοδιοτήτων αυτού του κράτους, με τελικό πάντα στόχο την επιβολή του “δικαίου” της άρχουσας τάξης, δηλαδή της τάξης των καπιταλιστών».

Αυτό βεβαίως, δεν σημαίνει «ότι ταυτίζουμε τους δικαστές, με το ρόλο που επιτελεί η Δικαιοσύνη στο υπάρχον σύστημα, οι οποίοι εργάζονται συχνά σε αντίξοες συνθήκες και βιώνουν κι αυτοί με έναν τρόπο τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής». Όμως, «και οι δικαστές δεν είναι άμοιροι ευθυνών».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας για τα επεισόδια στο συνέδριο της ΓΣΕΕ είπε πως «απέναντι από τη συνδικαλιστική μαφία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, που θέλει να διοργανώσει ένα ακόμα συνέδριο – παρωδία, με νόθους αντιπροσώπους και ιδιοκτήτες ανωνύμων εταιρειών, αυτή τη φορά στη Ρόδο, βρέθηκαν ξανά οι ζωντανές δυνάμεις του ταξικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από τα σωματεία και τις Oμοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Απαιτούν να πραγματοποιηθεί πραγματικό εργατικό συνέδριο. Αυτό δεν μπορεί να το χωνέψει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που μιλά για δήθεν «τραμπουκισμούς του ΠΑΜΕ», ούτε η ΝΔ που τα στελέχη της στη ΓΣΕΕ επιτίθενται με χυδαίο τρόπο στο ΚΚΕ. Είναι λογικό όλοι αυτοί να υπερασπίζονται την ηγεσία της ΓΣΕΕ, γιατί τόσα χρόνια ήταν το δεξί τους χέρι στην υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής» σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Και υπογράμμισε ότι «οι εργαζόμενοι χρειάζεται να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να έχουν οργανώσεις ανεξάρτητες από την παρέμβαση της εργοδοσίας και του κράτους. Να αψηφήσουν τις απειλές και τους εκβιασμούς της συνδικαλιστικής μαφίας, της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ. Και αυτό κάνουν. Βρισκόμαστε όλοι στο πλευρό τους, όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας μας βρίσκονται στο πλευρό τους».

Τέλος, αναφερόμενος στις επικείμενες ευρωεκλογές, τόνισε «απέναντι σ’ αυτήν την κυβέρνηση και σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση, αντιπολίτευση πραγματική ήταν, είναι και θα είναι μόνο το ΚΚΕ. Αποφασισμένο, μαχητικό, για να υπερασπιστεί τα λαϊκά συμφέροντα, αφού αυτήν τη στιγμή, δεν έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις μιας πραγματικής φιλολαϊκής διακυβέρνησης, για να έρθει η εργατική τάξη, ο λαός στην εξουσία. Γι’ αυτό χρειάζεται ένα ισχυρό ΚΚΕ στη Βουλή και τον λαό. Γι’ αυτό χρειάζεται επίσης ισχυρό ΚΚΕ απέναντι στην ΕΕ, με μια ισχυρή παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο, για να γίνει πιο δυνατό το “όχι” του λαού στην ΕΕ του κεφαλαίου. Θα είναι μήνυμα, μέσα κι έξω από την ΕΕ, μήνυμα σε όλους τους λαούς, στα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα που δίνουν τη δική τους μάχη στις χώρες τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments