Αυτοκίνητο

Άδειο ρεζερβουάρ: Τόσα χιλιόμετρα μπορείς να κάνεις ακόμη όταν ανάψει το λαμπάκι

Άδειο ρεζερβουάρ: Τόσα χιλιόμετρα μπορείς να κάνεις ακόμη όταν ανάψει το λαμπάκι
Άδειο ρεζερβουάρ: Πόσα χιλιόμετρα μπορεί να διανύσει το αυτοκίνητο όταν έχει ήδη ανάψει το λαμπάκι για το καύσιμο.

Άδειο ρεζερβουάρ: Μία από τις πιο άβολες στιγμές για έναν οδηγό είναι όταν ανάβει το λαμπάκι της βενζίνης.

Αμέσως πρέπει να βρει ο οδηγός κάποιο ανοιχτό βενζινάδικο. Στην περίπτωση που είναι νύχτα, Σαββατοκύριακο ή αργία, τότε πιθανόν η πρώτη ερώτηση που έρχεται στο μυαλό είναι «για πόσο φτάνει ακόμη η βενζίνη».

Όταν ανάβει το λαμπάκι της βενζίνης στον πίνακα οργάνων του αυτοκινήτου δεν χρειάζεται να αλλάξετε την οδηγική σας συμπεριφορά.

Θα πρέπει πάντα να θυμόσαστε ότι όταν ανάψει η πορτοκαλί λυχνία, κινείστε ήδη με τα λίτρα της ρεζέρβας. Βέβαια, το πόσα είναι τα λίτρα ρεζέρβας, και για πόση απόσταση φτάνουν, αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Συνήθως, τα πιο δημοφιλή μοντέλα της αγοράς, μέχρι και τη μεσαία κατηγορία, έχουν ρεζέρβα καυσίμου που είναι πιο κοντά στα 6 λίτρα παρά στα 10.

Επίσης διαφορές υπάρχουν και ανά κατασκευαστή και μοντέλο ως προς το σημείο που θα ανάψει η λυχνία.

Οι οδηγοί παλαιότερων οχημάτων θα πρέπει να προσέξουν, καθώς θα πρέπει να έχουν πάντα στο νου τους ότι σε ένα παλιό αυτοκίνητο είναι πιο πιθανό η ένδειξη στάθμης καυσίμου να μην είναι απόλυτα σωστή. Ειδικοί συνιστούν στους οδηγούς να μην αφήνουν ποτέ το αυτοκίνητό τους με τόσο λίγο καύσιμο, καθώς μπορεί να εκθέσουν τον εαυτό τους και τους συνεπιβάτες τους σε κίνδυνο.

Ο καθοριστικός παράγοντας όμως για την απόσταση που μπορεί να διανύσει ένα αυτοκίνητο όταν έχει ανάψει η ενδεικτική λυχνία, είναι η αυτονομία που προσδιορίζεται από τον υπολογιστή ταξιδίου. Στα περισσότερα μοντέλα η λυχνία ανάβει όταν από τη μέχρι τότε κατανάλωση υπολείπονται ακόμα περίπου 70-80 χιλιόμετρα (σε μερικά μοντέλα αυτή η απόσταση μπορεί να είναι και 100 χιλιόμετρα).

Η τιμή αυτή όμως είναι ενδεικτική, γιατί η κατανάλωση μπορεί για διάφορους λόγους –από τον τρόπο οδήγησης και την κίνηση στο δρόμο, μέχρι και τη μορφολογία του εδάφους- να αυξηθεί, και αντίστοιχα να μειωθεί κατά πολύ η αυτονομία κίνησης.

Οι οδηγοί θα πρέπει επίσης να έχουν κατά νου ότι μόλις σβήσει η πορτοκαλί λυχνία καυσίμου και εμφανιστούν οι παύλες (αφορά τα περισσότερα μοντέλα αυτοκινήτου), αυτό δεν σημαίνει ότι το αυτοκίνητο έχει βενζίνη για λίγα μέτρα. Σίγουρα όμως δεν επαρκεί για να διανύσουμε περισσότερα από 10 χιλιόμετρα. Πάντα να θυμόσαστε ότι όσο λιγότερη βενζίνη έχετε στο ρεζερβουάρ σας, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να κάνετε λάθος υπολογισμό ή εκτίμηση και να βρεθείτε προ απροόπτου.

Για να απαντήσουν σ’ αυτό το ερώτημα, οι Αυστραλοί Hamish και Andy, διάσημοι κωμικοί και παραγωγοί ραδιοφώνου, έκαναν τη δική τους δοκιμή. Μία δοκιμή που κανείς μας δεν έχει τολμήσει να τολμήσει να κάνει μέχρι τώρα. Με το όχι και τόσο οικονομικό Audi SQ5 άφησαν τον υπολογιστή ταξιδιού να γράψει «μηδέν» και… συνέχισαν το ταξίδι τους. Δεν περίμεναν ασφαλώς να φτάσουν και μακριά, αλλά μάλλον έκαναν λάθος. Σε καμία περίπτωση δε μπορούσαν πιστέψουν ότι ο υπολογιστής ταξιδίου έγραψε 100 χιλιόμετρα από τη στιγμή «μηδέν».

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε Eπίσης

MotoGP: Ψάχνει μισό δευτερόλεπτο ο Valentino Rossi

Formula 1: Η Alfa Romeo τιμά τα 1.000 Grand Prix

Περισσότερα