Διεθνή

Εκλογές στην Ουκρανία: Σήμερα ο β’ γύρος, φαβορί ο Ζελένσκι

Εκλογές στην Ουκρανία: Σήμερα ο β’ γύρος, φαβορί ο Ζελένσκι
Εκλογές στην Ουκρανία: Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία από την οποία θα αναδειχθεί ο νέος ηγέτης της χώρας. Όλα "δείχνουν" τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Εκλογές στην Ουκρανία: Στις κάλπες οι πολίτες της χώρας για να αναδείξουν τον νέο ηγέτη της. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μια ιστορική… στροφή στο άγνωστο.

Κι αυτό γιατί, όπως όλα δείχνουν, το χρίσμα θα πάει στον 41χρονο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος μέχρι πρότινος δεν είχε καμία σχέση με την πολιτική.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που είχε υποδυθεί τον πρόεδρο της χώρας σε ένα σίριαλ στο παρελθόν, επικράτησε του αντιπάλου του, Πέτρο Ποροσένκο, στον πρώτο γύρο, δίχως ωστόσο να εξασφαλίσει το 50% συν τη μία ψήφο που απαιτείται για να αναδειχθεί νέος πρόεδρος.

Τα γκάλοπ και οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ζελένσκι θα καταφέρει να πάρει με άνεση τους ψήφους που απαιτούνται.

Για τους αναλυτές, το γεγονός ότι ο ηθοποιός και εμπορικά επιτυχημένος επιχειρηματίας του θεάματος πιστώνεται πάνω από 70% των προθέσεων στις δημοσκοπήσεις για τον δεύτερο γύρο οφείλεται κυρίως στο ότι προσελκύει την ψήφο διαμαρτυρίας εναντίον του πολιτικού κατεστημένου, έπειτα από χρόνια πολέμου και σκανδάλων διαφθοράς.

“Είμαι ένας απλός άνθρωπος — ένας απλός άνθρωπος που ήρθε να τσακίσει το σύστημα”, επέμεινε ο Ζελένσκι στο ντιμπέιτ με τον Ποροσένκο στο Ολυμπιακό Στάδιο του Κιέβου. Ο Ποροσένκο από την πλευρά του τον κατηγόρησε ότι κάνει τη χώρα “περίγελο”.

Ο Ζελένσκι, παρότι υπόσχεται να “τσακίσει” το status quo και να πατάξει τη διαφθορά, κατηγορείται από το στρατόπεδο του Ποροσένκο ότι είναι μαριονέτα του Ουκρανού ολιγάρχη Ιγκόρ Κολομόισκι, ορκισμένου εχθρού του απερχόμενου προέδρου.

Όσο για τον Ποροσένκο;  Η επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου, η διαφθορά και ο πόλεμος έστρεψαν μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων εναντίον του 53χρονου μεγιστάνα.

Στην ύστατη προσπάθειά του να αποτρέψει τη διαφαινόμενη έκβαση της αναμέτρησης, ο Ποροσένκο τόνισε μέσω Facebook το Σάββατο ότι “μια προεδρία πέντε ετών δεν είναι τηλεοπτικό σίριαλ που μπορεί να τερματιστεί αν δεν είναι πια αστείο” και πρόσθεσε πως “ούτε μια ταινία τρόμου τελειώνει εύκολα», καλώντας τους εκλογείς «να σκεφτούν την Ουκρανία”.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments