Διεθνή

Ονδούρα: Επεισόδια στο περιθώριο διαδήλωσης εναντίον των μεταρρυθμίσεων

Ονδούρα: Επεισόδια στο περιθώριο διαδήλωσης εναντίον των μεταρρυθμίσεων
Ονδούρα: Τουλάχιστον τέσσερα κτίρια πήραν φωτιά, ανάμεσά τους και αυτό όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του δημάρχου της πρωτεύουσας.

Ονδούρα: Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν διαδηλωτές, μερίδα των οποίων πέταξε μολότοφ κατά τη διάρκεια μαζικής κινητοποίησης στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα εναντίον των κυβερνητικών σχεδίων που προβλέπουν διάφορες μεταρρυθμίσεις στο εθνικό σύστημα υγείας και στο εκπαιδευτικό σύστημα, οι επικριτές των οποίων προεξοφλούν πως θα οδηγήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις και απολύσεις.

Τουλάχιστον τέσσερα κτίρια πήραν φωτιά, ανάμεσά τους και αυτό όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του δημάρχου της πρωτεύουσας, σύμφωνα με αξιωματούχους στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Κάποιοι από τους διαδηλωτές, που φόραγαν μάσκες και κουκούλες, πέταξαν πέτρες και κοκτέιλ μολότοφ εναντίον αστυνομικών και κτιρίων, με αποτέλεσμα να πάρουν φωτιά αρκετά κτίρια. Αστυνομικοί έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσουν.

Η κινητοποίηση σημειώθηκε ενώ συνεχίζεται μια απεργιακή κινητοποίηση στα σχολεία και σε ορισμένα νοσοκομεία. Συνδικάτα που εκπροσωπούν τους δασκάλους και τους γιατρούς προκήρυξαν απεργίες στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Ο πρόεδρος Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης που έχει ευθυγραμμιστεί με τις ΗΠΑ, υπερασπίζεται τα επίμαχα δύο νομοσχέδια, που χαρακτηρίζει απαραίτητα για να αναμορφωθεί τόσο το σύστημα υγείας, όσο και το σύστημα παιδείας. Στις μεταρρυθμίσεις, επισημαίνει εξάλλου, συμπεριλαμβάνονται επίσης σχέδια για να υπάρξουν νέες υποδομές και καλύτερη κατάρτιση των υπαλλήλων.

Σύμμαχοί του αρνούνται ότι τα σχέδια νόμου, που εγκρίθηκαν σε πρώτη ανάγνωση από το κοινοβούλιο στα τέλη της περασμένης εβδομάδας αλλά εκκρεμεί ακόμη να ψηφιστούν οριστικά, θα οδηγήσουν σε ιδιωτικοποίηση ή σε ομαδικές απολύσεις, όπως καταγγέλλουν οι διαδηλωτές.

«Όσοι διαδηλώνουν δεν καταλαβαίνουν ή δεν θέλουν να καταλάβουν ποιο είναι το περιεχόμενο του νόμου», έκρινε ο Μαουρίσιο Ολίβα, πρόεδρος του Κογκρέσου και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του Ερνάντες. Δεν υπάρχουν διατάξεις στα νομοσχέδια που «να προβλέπουν απολύσεις», διαβεβαίωσε, προσπαθώντας να διασκεδάσει τους φόβους πολλών εργαζομένων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments