Αυτοκίνητο

Άμστερνταμ: Βάζει τέλος στα οχήματα βενζίνης και diesel

Άμστερνταμ: Βάζει τέλος στα οχήματα βενζίνης και diesel
Το Άμστερνταμ θέλει να βάλει τέλος στην κυκλοφορία αυτοκινήτων βενζίνης και diesel μέχρι το 2030.

Το Άμστερνταμ είναι μια περιοχή που πάντα πρωτοπορεί. Η πρωτεύουσα της Ολλανδίας θέλει να σταματήσει την κυκλοφορία των οχημάτων βενζίνης και diesel τα επόμενα δέκα χρόνια. Αφορμή σε αυτή την απόφαση είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση που πλήττει την περιοχή.

Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης σχεδιάζει να λάβει την σχετική απόφαση στα τέλη Μαΐου καθώς σύμφωνα με τις Αρχές η ρύπανση έχει μειώσει το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων της πόλης κατά ένα έτος.

«Η ρύπανση είναι συχνά ένας σιωπηλός δολοφόνος και είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία στο Άμστερνταμ» δήλωσε η υπεύθυνη για την κυκλοφορία της πόλης.

Άμστερνταμ: Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων 15ετίας

Με βάση όλα τα παραπάνω ήδη έχει ξεκινήσει απόσυρση οχημάτων πετρελαιοκίνησης άνω των 15 ετών. Συγκεκριμένα αυτά τα αυτοκίνητα δεν θα έχουν δικαίωμα κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης από το 2022 ενώ μέχρι το 2025 η απαγόρευση θα επεκταθεί και στα σκάφη αναψυχής στο νερό και στα μοτοποδήλατα.

Ο στόχος των ανθρώπων της πόλης είναι όσα οχήματα κυκλοφορούν στο κέντρο να είναι απαλλαγμένα από ρύπους. Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή θα στραφεί στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο θα εγκατασταθούν 16.000 έως 23.000 σταθμοί φόρτισης μέχρι το 2025 για να καταστεί το έργο βιώσιμο – από τους 3.000 διαθέσιμους σταθμούς που υπάρχουν σήμερα στην πόλη.Όλα τα παραπάνω δεν άρεσαν ιδιαίτερα στις αυτοκινητοβιομηχανίες που χαρακτήρισαν το σχέδιο επαναστατικό και περίεργο.

Κάτι αντίστοιχο έχει ξεκινήσει να κάνει και η Μαδρίτη. Η Ισπανική πόλη έχει αρχίσει να περιορίζει την πρόσβαση σε βενζινοκίνητα οχήματα που κατασκευάστηκαν πριν από το 2000 και οχήματα ντίζελ που κατασκευάστηκαν πριν από το 2006. Αυτό το παράδειγμα αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Η Ιταλία και η Δανία ήδη προετοιμάζουν το έδαφος.

Διαβάστε Eπίσης

Φερνάντο Αλόνσο: Δεν σκέφτεται να επιστρέψει στην Formula 1

Nissan Micra: Διαθέτει νέο κινητήρα ενός λίτρου με 100 ίππους

Περισσότερα