Διεθνή

Γκουαϊδό: “Ο Μαδούρο φοβάται πολύ να με συλλάβει”

Γκουαϊδό: “Ο Μαδούρο φοβάται πολύ να με συλλάβει”
Ο Χουάν Γκουαϊδό, που έχει αυτοανακηρυχθεί ως μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, υποστήριξε ότι παραμένει ένας ελεύθερος άνθρωπος, γιατί ο Νικολάς Μαδούρο φοβάται ότι μια ενδεχόμενη σύλληψη θα έχει συνέπειες για τον ίδιο.

Τρέχουν με γοργούς ρυθμούς οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Ο Χουάν Γκουαϊδό σε συνέντευξη του έριξε το… γάντι ξανά στον Νικολάς Μαδούρο, λίγες ώρες πριν από τη σύλληψη του «υπ΄αριθμόν 2» της Εθνοσυνέλευσης στη Βενεζουέλα. Ο αυτοανακηρυχθείς ως μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, κατηγόρησε τον αντίπαλο του ότι φοβάται να τον συλλάβει. Κι αυτό γιατί ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναμένεται να έχει αρκετές συνέπειες για τον ίδιο εφόσον συμβεί.

Μιλώντας στο CNN, ο Γκουαϊδό υποστήριξε ότι ο Μαδούρο γνωρίζει πως αν τον συλλάβει θα έχει να αντιμετωπίσει αρκετές συνέπειες. Παράλληλα, έκανε λόγο για μη έλεγχο της κατάστασης από τον αντίπαλο του. Τόνισε ότι πάντα όταν κάποιος προσπαθεί να διαδώσει ότι όλα είναι υπό έλεγχο, τότε συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

«…Γιατί φοβούνται. Όσοι προσπαθούν να διαδώσουν ή να δημιουργήσουν την εικόνα ότι έχουν τον έλεγχο, είναι εκείνοι που δεν τον έχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά στο CNN, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης. Τα σχόλια του Γκουαϊδό ήρθαν μόλις μερικές ώρες πριν από τη σύλληψη του στενότερου συμμάχου του, Έντγκαρ Ζαμπράνο, από τις δυνάμεις ασφαλείας του Μαδούρο.

Ποιος είναι το δεξί χέρι το Γκουαϊδό

Ο 63χρονος Έντγκαρ Ζαμπράνο είναι ένας από τους δέκα πολιτικούς στη Βενεζουέλα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες  για εσχάτη προδοσία, συνωμοσία και άλλα εγκλήματα από το Ανώτατο Δικαστήριο. Το καθεστώς Μαδούρο τον κατηγορεί για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 30ης Απριλίου, με το στόχο την ανατροπή του προέδρου. Πριν από δύο ημέρες, η Συντακτική Συνέλευση αποφάσισε να άρει τη βουλευτική ασυλία τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Συντακτική Συνέλευση είναι το ένα εκ των δύο κοινοβουλίων στη Βενεζουέλα. Σχηματίστηκε το 2017 και αποτελείται αποκλειστικά από «τσαβιστές». Δηλαδή, στελέχη του σοσιαλιστικού κόμματος του Μαδούρο.

Σύμφωνα με τα Μέσα της Βενεζουέλα, ο Ζαμπράνο θεωρείται ένας πολιτικός που μπορεί να συμβιβάσει τις διαφορετικές «φωνές» εντός της αντιπολίτευσης. Παράλληλα, αποτελεί πολύ στενό συνεργάτη του πρώην προέδρου του Κοινοβουλίου της χώρας, Χένρι Ραμός Αλούπ. Αμέσως μετά τη σύλληψη του από τις μυστικές αρχές της χώρας, ο Γκουαϊδό μέσω social media, έκανε λόγο για απαγωγή του πρώτου αντιπροέδρου της Εθνοσυνέλευσης από το καθεστώς Μαδούρο.

Μάλιστα, λίγο πριν τη σύλληψη του, ο Ζαμπράνο τόνισε ότι οι πράκτορες της SEBIM, των μυστικών υπηρεσιών της Βενεζουέλας, περικύκλωσαν το το αυτοκίνητο του, μπροστά στην έδρα του κόμματος του, της Δημοκρατικής Δράσης.

Ο Γκουαϊδό έχει παραδεχθεί ότι χρειάζονται κι άλλα για να πέσει από την εξουσία ο Μαδούρο

Ο Χουάν Γκουαϊδό έχει αναγνωριστεί από τις ΗΠΑ και τις κυβερνήσεις δεκάδων χωρών στη Δύση και της περιοχής, ως ο νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας. Την περασμένη εβδομάδα, προσπάθησε να υποκινήσει στάση του στρατού με σκοπό την αποπομπή Μαδούρο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

«Έχουμε προσφέρει αμνηστία, ίσως όχι αρκετή, πρέπει να επιμείνουμε. Τώρα υπάρχει ένα θεμελιώδες στοιχείο… οι ένοπλες δυνάμεις θα έχουν σημαντικό ρόλο όχι μόνο στη μετάβαση αλλά στην ανασυγκρότηση της Βενεζουέλας», παραδέχεται ο Γκουαϊδό στο CNN. Πάντως, κατάφερε να πετύχει την απελευθέρωση ενός εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, Λεοπόλδο Λόπες, ο οποίος βρισκόταν υπό κατοίκων περιορισμό. Ο Λόπες κατέφυγε με την οικογένειά του στην πρεσβεία της Ισπανίας την 30ή Απριλίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments