Πολιτική

Τσίπρας: Στη Ρουμανία για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός

Τσίπρας: Στη Ρουμανία για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ταξιδέψει στο Σιμπίου της Ρουμανίας, προκειμένου να δώσει το παρόν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί σήμερα στο Σιμπίου της Ρουμανίας, για να βρεθεί στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μια ημέρα την άγρια κόντρα του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή, θέλει να αναδείξει στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κύπρου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Παράλληλα, θα θελήσει να τονίσει την ανάγκη επίδειξης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στην εν λόγω παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ταυτόχρονα, θα επικαλεστεί τα συμπεράσματα του Μαρτίου του 2018, τη σχετική δήλωση της αρμόδιας για τα εξωτερικά θέματα Φεντερίκα Μογκερίνι. Τότε, η ιταλίδα πολιτικός είχε καλέσει την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες της προς την κυπριακή ΑΟΖ.

Οι προτάσεις που ετοιμάζει ο πρωθυπουργός

Η Σύνοδος θα διεξαχθεί σε μια ιδιαίτερη συμβολική ημερομηνία, καθώς η 9η Μαΐου είναι η ημέρα της Ευρώπης. Στην ημερήσια διάταξη της είναι η στρατηγική ατζέντα της Ε.Ε. για τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα χρειαστεί να εκθέσουν τις απόψεις τους για μια σειρά θεμάτων. Όπως για παράδειγμα, το πως θα αντιμετωπιστούν οι κλιματικές αλλαγές, η εμπέδωσε ενός πολυμερούς παγκοσμίου συστήματος, το μεταναστευτικό, και η ανάπτυξη της οικονομικής βάσης και συγκλίσεων στην Ε.Ε.

Έμφαση στην οικοδόμηση της κοινωνικής Ευρώπης την ανάγκη προώθησης οικονομικών και κοινωνικών συγκλίσεων καθώς και στην ανάγκη διατήρησης μιας ισχυρής πολιτικής συνοχής της Ένωσης θα δώσει ο κ. Τσίπρας. Ως προς το προσφυγικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πιθανό να επισημάνει ότι η λύση του συνιστά μια ευρωπαϊκή πρόκληση. Παράλληλα, σταθεί στην ανάγκη ευρωπαϊκής συλλογικής λύσης του ζητήματος, στη βάση της ευθύνης απάντων και της αλληλεγγύης.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας θα τονίσει την ανάγκη η Ευρωζώνη να εμβαθύνει στο πρόβλημα με θεσμούς που θα υπόκεινται σε δημοκρατική λογοδοσία. Τέλος, θα υποστηρίξει τις προτάσεις για ισχυρό προϋπολογισμό της Ε.Ε. με σταθεροποιητική λειτουργία, καθώς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, στην οποία και θα περιλαμβάνεται ένα ταμείο καταθέσεων.

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα έχει ως εξής:

12:30 Έναρξη Συνόδου Κορυφής, ανταλλαγή απόψεων ηγετών με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

13:30 Γεύμα εργασίας

15:30 Συνέχεια εργασιών Συνόδου Κορυφή

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments