Διεθνή

Ευρωεκλογές 2019 αποτελέσματα: Tο κόμμα του Brexit του Φαράτζ παίρνει 28 έδρες

Ευρωεκλογές 2019 αποτελέσματα: Tο κόμμα του Brexit του Φαράτζ παίρνει 28 έδρες
Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα των ευρωεκλογών, οι Φιλελεύθεροι κερδίζουν το Λονδίνο, ενώ οι Τόρις χάνουν και τις δύο έδρες τους.

Το κόμμα του Brexit κέρδισε σε κάθε περιοχή, εκτός από το Λονδίνο, όπου οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες πέτυχαν το καλύτερο αποτέλεσμα ευρωεκλογών στην ιστορία τους, ενώ και το κόμμα των Πρασίνων κατέγραψε σημαντικά ποσοστά, επίσης στην πιο επιτυχημένη του εκλογική αναμέτρηση.

Με τα αποτελέσματα να έχουν ανακοινωθεί σε 10 από τις 12 εκλογικές περιφέρειες της Βρετανίας – εκτός από τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία όπου συνεχίζεται η διαδικασία της καταμέτρησης – το κόμμα του Brexit λαμβάνει 28 έδρες και ποσοστό 31,6%, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 15 έδρες (+14) και ποσοστό 20,3% (+13,4), οι Εργατικοί 10 έδρες (-8) με 14,1% (-11,3) και οι Πράσινοι 7 έδρες (+4) με 12,1% (+4,2).

Ακολουθούν στην πέμπτη θέση οι Συντηρητικοί με τρεις έδρες (-15) με ποσοστό που πέφτε κατά 14,9%, το Plaid Cymru με 1 έδρα και ποσοστό 1% (+0,3), το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας, καμία μέχρι στιγμής έδρα και ποσοστό 3,6% (+1,1), το κόμμα Αλλαγή στη Βρετανία και το UKIP καμία έδρα με ποσοστά 3,4% και 3,3% (−24,2), αντίστοιχα.

Ευρωεκλογές 2019 αποτελέσματα: Οι Φιλελεύθεροι κερδίζουν το Λονδίνο

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κερδίζουν τρεις έδρες στο Λονδίνο (27% με άνοδο 20%), οι Εργατικοί εκλέγουν δύο ευρωβουλευτές (24% με πτώση 13%), το κόμμα του Brexit εκλέγει δύο με 18%, οι Πράσινοι έναν (με 12% και άνοδο 4%). Οι Συντηρητικοί δεν εκλέγουν κανέναν ευρωβουλευτή αφού συγκέντρωσαν ποσοστό 8% (πτώση 15%), αλλά ούτε το κόμμα Αλλαγή στη Βρετανία και το UKIP.

Στην περιοχή Κένσινγκτον και Τσέλσι του Λονδίνου οι Φιλελεύθεροι σημείωσαν άνοδο της τάξης του 30%, τοποθετώντας το κόμμα τους πρώτο στις προτιμήσεις των εκεί ψηφοφόρων με 36% (+29,4), ενώ σημαντική ήταν η άνοδος των Φιλελεύθερων στο Ίσλινγκτον και στο Χάρινγκεϊ του Λονδίνου, όπου ξεπέρασαν το κόμμα των Εργατικών και ήρθαν πρώτοι με 27,5% και 31,7% αυξάνοντας τα ποσοστά τους κατά 18,6 και 20,2% αντίστοιχα. Στις ίδιες περιοχές οι Εργατικοί μείωσαν το ποσοστό τους κατά 21,2 και 17,7%, στο 26,3% και στο 30,7% αντίστοιχα.

Brexit: Βουλευτικές εκλογές ή δεύτερο δημοψήφισμα ζητεί o Κόρμπιν

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι πρέπει να ζητηθεί εκ νέου από τον βρετανικό λαό να δώσει την ετυμηγορία του για το Brexit, είτε μέσω βουλευτικών εκλογών είτε μέσω ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

«Με τους Συντηρητικούς να αποσυντίθενται και να είναι ανίκανοι να κυβερνήσουν και το κοινοβούλιο να βρίσκεται σε αδιέξοδο, αυτό το θέμα θα πρέπει να τεθεί εκ νέου στον λαό, είτε μέσω βουλευτικών εκλογών είτε μέσω δημοψηφίσματος», σημείωσε ο Κόρμπιν.

«Τις επόμενες μέρες θα έχουμε συνομιλίες εντός του κόμματός μας και θα αναλογιστούμε αυτά τα αποτελέσματα και για τις δύο αντίθετες πλευρές όσον αφορά το Brexit», υπογράμμισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments