Ελλάδα

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Προειδοποιεί για τη νέα διαδικτυακή απάτη

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Προειδοποιεί για τη νέα διαδικτυακή απάτη
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εφιστά την προσοχή στους χρήστες του διαδικτύου, μετά την εμφάνιση νέας απάτης μέσω e-mail, η οποία εκβιάζει τους παραλήπτες.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες για την εμφάνιση νέας διαδικτυακής απάτης. Στόχος των επιτήδειων είναι να εκβιάσουν οικονομικά τους παραλήπτες, μέσω της αποστολής μαζικών e-mail με τα οποία γνωστοποιούν ότι έχουν καταγράψει προσωπικές στιγμές τους! Παράλληλα, τους γνωστοποιούν ότι έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, μετά την επίσκεψή τους σε κάποιον ιστότοπο, το οποίο έχει ενεργοποιήσει την κάμερα και τους έχει καταγράψει σε προσωπικές στιγμές.

Στη συνέχεια τονίζεται ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει πάρει όλες τις επαφές των χρηστών από τα social media και οι δράστες απειλούν με την αποστολή του επίμαχου υλικού στις επαφές τους, σε περίπτωση που δεν λάβουν bitcoins. Η προσπάθεια εκβίασης των θυμάτων με την απειλή δημοσιοποίησης αρχείων ερωτικού περιεχομένου αναφέρεται διεθνώς ως σεξουαλική εκβίαση. Τα εκβιαστικά αυτά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχουν κυρίως τις παρακάτω μορφές και περιεχόμενο ενώ η αναφορά σε πραγματικούς κωδικούς γίνεται ώστε οι χρήστες να πειστούν για το αληθινό της απειλής.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προτρέπει τους πολίτες να:

  • αγνοούν τα μηνύματα και να μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς, που τους παραθέτει ο δράστης,
  • μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς,
  • μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές,
  • αλλάζουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) που νομίζουν ότι διακυβεύεται,
  • αξιολογούν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 111 88 Στέλνοντας e – mail: [email protected] Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS – Αndroid: FEELSAFE E – COMMERCE Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR

Διαβάστε Eπίσης