Κόσμος

Bloomberg: Η Μέρκελ κάνει δεύτερες σκέψεις για την υποψηφιότητα Βέμπερ

Bloomberg: Η Μέρκελ κάνει δεύτερες σκέψεις για την υποψηφιότητα Βέμπερ
Η Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το Bloomberg, ετοιμάζεται να στρέψει την προσοχή της στην υποψηφιότητα του του Γενς Βάιντμαν για την ΕΚΤ, καθώς ο Μάνφρεντ Βέμπερ δεν πείθει ότι θα διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν.

Έτοιμη να δώσει έμφαση στην υποψηφιότητα του Γενς Βάιντμαν για την ΕΚΤ είναι η Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το Bloomberg. Κι αυτό γιατί στο Βερολίνο έχουν αντιληφθεί τα εμπόδια που ορθώνονται στον δρόμο του Βέμπερ κι ότι υποψήφιος του ΕΛΚ δυσκολεύεται να πείσει για την καταλληλότητά του να διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν. Η στρατηγική της Γερμανίδας Καγκελαρίου εστιάζεται στο να εξασφαλίσει η χώρα της ια πρώτη φορά μετά από μισό και πλέον αιώνα, ένα από τα κορυφαία πόστα στην ΕΕ, είτε εκείνο της Κομισιόν είτε της ΕΚΤ.

Ωστόσο, και η υποψηφιότητα του επικεφαλής της Bundesbank αντιμετωπίζει δυσκολίες, κυρίως λόγω της ακαμψίας του και της αντίδρασής του σε ορισμένες από τις πολιτικές που προώθησε ο Μάριο Ντράγκι. «Αν οι Γερμανοί δεν εξασφαλίσουν την προεδρία της Κομισιόν, τότε θα ενταθεί η πίεση για την ΕΚΤ. Ουδέποτε υπήρξε Γερμανός επικεφαλής της στο παρελθόν», σημειώνει στο πρακτορείο ο επικεφαλής οικονομολόγος της Julius Baer, Γιανβίλεμ Άκετ.

Μέρκελ και Μακρόν προσπαθούν να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγετών της ΕΕ για τα κορυφαία πόστα της Ένωσης δεν έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής καρπούς, ενώ το πρόβλημα περιπλέκεται κι από το γεγονός ότι θα πρέπει να εγκρίνει και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τον υποψήφιο για την Κομισιόν. Με το επιχείρημα ότι η μεγαλύτερη οικονομία και ταυτόχρονα πολυπληθέστερη χώρα της ΕΕ δικαιούται αυτή τη φορά να προωθήσει έναν Γερμανό στο πόστο, η Μέρκελ αναμένεται να προσπαθήσει να πείσει τους ομολόγους της αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στην επικείμενη σύνοδο κορυφής.

Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και πάλι ο γαλλογερμανικός άξονας, με τη Μέρκελ και τον Μακρόν να προσπαθούν να βρουν κοινά αποδεκτή λύση. Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έχει ακόμη εγκαταλείψει την προσπάθεια για τον Βέμπερ, χθες υπερασπίστηκε εκ νέου την αρχή του Spitzenkandidat -βάσει της οποίας ο πρόεδρος της Κομισιόν επιλέγεται από την παράταξη του ευρωκοινοβουλίου που κέρδισε τις ευρωεκλογές- και θα επιδιώξει κάποια συμφωνία για τα κορυφαία πόστα, ανέφερε ένας από τους Γερμανούς αξιωματούχους στο Bloomberg. Μέχρι να συνεδριάσει το ευρωκοινοβούλιο για να εκλέξει τον νέο του πρόεδρο η απόφαση θα εχει ληφθεί, είπε η Μέρκελ. Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα στήριζε την Μέρκελ αν ήθελε να διαδεχθεί τον Γιούνκερ στην Κομισιόν, θεωρεί τη διαδικασία του Spitzenkandidat πολύ αυτοματοποιημένη, ενώ και στην ευρωβουλή δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία για έναν υποψήφιο.

Ερίζουν στον μεγάλο συνασπισμό της Μέρκελ για τον κατάλληλο υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν

Ένα άλλο πρόβλημα για τη Μέρκελ είναι ότι οι συγκυβερνώντες εταίροι στον συνασπισμό Σοσιαλδημοκράτες προκρίνουν την υποψηφιότητα του Ολλανδού Φρανς Τίμερμανς έναντι του Βέμπερ. Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ είπε χθες ότι η κυβερνητική συμμαχία ίσως αναθεωρήσει τη στάση της για τα κορυφαία πόστα της ΕΕ «την κατάλληλη στιγμή», γεγονός που ίσως ανοίξει το δρόμο για μια ισχυρότερη ώθηση στην υποψηφιότητα του Βάιντμαν για την ΕΚΤ, την οποία στηρίζουν αμφότεροι οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες.

Διαβάστε Eπίσης

Περισσότερα
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι