Ελλάδα

Κλιματική αλλαγή: Ο λόγος που ο Ιούνιος είναι ο πιο άστατος μήνας του χρόνου

Κλιματική αλλαγή: Ο λόγος που ο Ιούνιος είναι ο πιο άστατος μήνας του χρόνου
Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στις καιρικές συνθήκες αναλύθηκαν από τον δρ. Μετεωρολογίας, Μιχάλη Σιούτα. Πως έφτασε ο Ιούνιος να θεωρείται από τους επιστήμονες ως ο πιο άστατος του χρόνου.

Η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει στην εκδήλωση φαινομένων τα οποία μέχρι πρότινος θεωρούνταν ασυνήθιστα από τους επιστήμονες και τον απλό κόσμο. Τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος φαίνεται ότι τις ζούμε τελευταία και στην Ελλάδα, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες εναλλάσσονται με το ξέσπασμα καταιγίδων και την εμφάνιση ακόμη και χαλαζοπτώσεων. Για το θέμα μίλησε στο ΑΠΕ ο  δρ. Μετεωρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Σιούτας.

Ο κ. Σιούτας κατέστησε σαφές ότι η αστάθεια του καιρού είναι φυσιολογική για την εποχή, η οποία θεωρείται μεταβατική προς το καλοκαίρι. Ουσιαστικά, το μόνο που κάνει τη διαφορά είναι η ένταση των φαινομένων. Πάντως, η  αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής, εντείνει τα καιρικά φαινόμενα με αύξηση των ισχυρών βροχοπτώσεων, των καταιγίδων και των χαλαζοπτώσεων. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση για τις διαφορές που έχει ο φετινός Ιούνιος σε σχέση με τους προηγούμενους, ο κ. Σιούτας ανέφερε τα εξής:

“Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ο Ιούνιος τα τελευταία χρόνια είναι γενικά θερμότερος από τις κανονικές τιμές, αλλά πολύ βροχερός μήνας, με βροχοπτώσεις έως και τετραπλάσιες από τα κανονικά επίπεδα. Το μήνα αυτό είχαμε αρκετά επεισόδια πλημμυρών που προκάλεσαν μεγάλες ζημιές ενώ κινδύνευσαν και δεκάδες άνθρωποι σε διάφορες περιοχές της χώρας. Μόλις πέρυσι είχαμε το τραγικό γεγονός της μεγάλης καταστροφής στη Μάνδρα Αττικής στις 26-27/6/2018, με 49 χιλιοστά βροχόπτωσης στην Ελευσίνα, με το μεγαλύτερο ημερήσιο ύψος βροχής στις 26/6/2018 στο μετεωρολογικό σταθμό της Κασσάνδρειας Χαλκιδικής, 125 χιλιοστά.”

Η άποψη του κ. Σιούτα για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής

Όσο για το πως επιδρά η κλιματική αλλαγή, ο δρ. Μετεωρολογίας ανέφερε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων αποτελούν ένα δείγμα για την αντιστροφή των μέχρι τώρα δεδομένων. Παράλληλα, ο κ. Σιούτας μίλησε και για τα φαινόμενα των ανεμοστροβίλων, που πλέον εμφανίζονται όλο και συχνότερα στην ελληνική επικράτεια.

“Η κλιματική αλλαγή επιδρά κατ΄ αρχάς στη σταθερή αύξηση της θερμοκρασίας που παρατηρούμε τις τελευταίες δεκαετίες. Η αύξηση αυτή της θερμοκρασίας αναμφίβολα επιδρά στα διάφορα καιρικά φαινόμενα, και όπως δείχνουν οι περισσότερες έρευνες επιδρά στην αύξηση της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Στο βορειοελλαδικό χώρο παρατηρούμε αύξηση των επεισοδίων των ισχυρών βροχοπτώσεων, και αύξηση των χαλαζοπτώσεων περισσότερο από 30% τις τελευταίες δεκαετίες. Επίσης αύξηση των ισχυρών καταιγίδων, καθώς και την εμφάνιση υπερκαταιγίδων, φαινόμενα με μεγάλη διάρκεια ζωής, μεγάλη ένταση, που πλήττουν αρκετές περιοχές με καταρρακτώδεις βροχές, χαλάζι μεγάλου μεγέθους, ανεμοθύελλες και μερικές φορές και ανεμοστρόβιλους.

Το φαινόμενα των ανεμοστρόβιλων ξηράς και θάλασσας που παρακολουθούμε και ερευνούμε συστηματικά στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες παρουσιάζει επίσης μεγάλη αύξηση, παρόλο που έχουμε ενδείξεις, ωστόσο δεν έχουμε ακόμα καταλήξει σε πλήρη συμπεράσματα αν η αυξητική τάση του φαινομένου αυτού οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments