Πως Να

Πώς να ανανεώσετε την κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ

Πώς να ανανεώσετε την κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ
Δείτε πως να ανανεώσετε την κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ και τι συμβαίνει σε περίπτωση λήξης ισχύος του εκάστοτε δελτίου.

Δείτε πως να ανανεώσετε την κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ αλλά και σε ποιες περιπτώσεις μπορείτε να προβείτε σε αυτήν την ενέργεια δίχως να χρειαστεί να βγάλετε νέο δελτίο ανεργίας. Αρχικά, ο ΟΑΕΔ ενημερώνει τους κατόχους κάρτας για τις υποχρεώσεις τους αλλά και για το πότε απαιτείται να ανανεωθεί το δελτίο τους. Συγκεκριμένα οι υποχρεώσεις του κατόχου δελτίου ανεργίας συνίστανται στα εξής

Το δελτίο ανεργίας των εγγεγραμμένων ανέργων ισχύει επί ένα τρίμηνο από την αρχική εγγραφή ή την τελευταία ανανέωση αυτού, οπότε και πρέπει να ανανεωθεί. Όσον αφορά στους δικαιούχους τακτικής επιδότησης ανεργίας, επισημαίνεται ότι μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας το δελτίο ανεργίας παραμένει σε ισχύ για τρεις μήνες επιπλέον, οπότε και πρέπει να ανανεωθεί.

Η δυνατότητα ανανέωσης ισχύει για χρονικό διάστημα πέντε (5) εργάσιμων ημερών πριν και πέντε (5) εργάσιμων ημερών μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης ισχύος του δελτίου ανεργίας. Μετά την παρέλευση του χρονικού διαστήματος των 5 ημερών το δελτίο ανεργίας διαγράφεται αυτόματα από το μηχανογραφικό σύστημα του Οργανισμού. Σε αυτήν την περίπτωση ο πολίτης μπορεί να προβεί σε έκδοση νέου δελτίου ανεργίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, η ανανέωση κάρτας ανεργίας, μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους

  • Μέσω διαδικτύου: Για να ανανεώσετε την κάρτα ανεργίας μέσω ίντερνετ, θα πρέπει πρωτίστως να πιστοποιηθείτε ως χρήστης στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ είτε: α) Παραλαμβάνοντας Κλειδάριθμο από ένα Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης, είτε β) Χρησιμοποιώντας τους κωδικούς που έχετε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

Για την ανανέωση του δελτίου ανεργίας από τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, μπορείτε να πατήσετε εδώ.

  • Μέσω ΚΕΠ: Εάν επιθυμείτε να ανανεώσετε την κάρτα σας με αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών ΚΕΠ. Υποχρεωτικά, θα πρέπει να έχετε μαζί σας ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας (δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης ή ασφαλιστικό βιβλιάριο).

Σε ποιες περιπτώσεις διαγράφεται η κάρτα ανεργίας

Ο ΟΑΕΔ ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τις περιπτώσεις στις οποίες διαγράφεται η κάρτα ανεργίας και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους δικαιούχους. Συγκεκριμένα, οι περιπτώσεις είναι οι εξής:

  • Σε περίπτωση ανάληψης εργασίας είτε με τη μεσολάβηση του ΟΑΕΔ είτε με ενέργειες του ίδιου του ανέργου
  • Σε περίπτωση μη αποδοχής προσφερόμενης και κατάλληλης των προσόντων του θέσης εργασίας
  • Σε περίπτωση μη ανανέωσης του δελτίου ανεργίας σε διάστημα έως και 5 (πέντε) ημερών μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης ισχύος του δελτίου ανεργίας
  • Σε περίπτωση μη διαθεσιμότητας του ανέργου στην αγορά εργασίας (π.χ. ασθένεια, μετάβαση στο εξωτερικό για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει  συνολικά τις είκοσι (20) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος, διοικητική κράτηση, φυλάκιση, κ.ά.)
  • Σε περίπτωση στράτευσης
  • Σε περίπτωση συνταξιοδότησης εξ ιδίου δικαιώματος
  • Σε περίπτωση λήξης της άδειας διαμονής ή εργασίας αλλοδαπού (προκειμένου για πολίτες τρίτων χωρών
  • Σε περίπτωση φοίτησης, μαθητείας, πρακτικής άσκησης
  • Σε περίπτωση κύριας ασφάλισης στον ΟΓΑ, ΝΑΤ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments