Διεθνή

Μακρόν – Σύνοδος Κορυφής: Έξαλλος ο Γάλλος πρόεδρος με τη διακοπή των διαπραγματεύσεων

Μακρόν – Σύνοδος Κορυφής: Έξαλλος ο Γάλλος πρόεδρος με τη διακοπή των διαπραγματεύσεων
Μακρόν - Σύνοδος Κορυφής: Εξοργισμένος από την απόφαση του Ντόναλντ Τουσκ να διακόψει της διαπραγματεύσεις για σήμερα ήταν ο Εμανουέλ Μακρόν, που έκανε λόγο για αποτυχία και προσωπικές φιλοδοξίες που έφεραν την απόφαση αυτή.

Μακρόν – Σύνοδος Κορυφής: Ιδιαίτερα εκνευρισμένος από το «ναυάγιο» της Συνόδου Κορυφής εμφανίστηκε ο Εμανουέλ Μακρόν, αμέσως μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τουσκ να διακόψει οριστικά για σήμερα τις διαπραγματεύσεις, μετά από σχεδόν 20 ώρες. Ο Γάλλος πρόεδρος τα έβαλε κυρίως με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και έκανε λόγο για «προσωπικές φιλοδοξίες» που έφεραν αυτό το αποτέλεσμα.

«Τελειώσαμε την ημέρα με κάτι που μπορούμε να ονομάσουμε αποτυχία. Είναι μια πολύ αρνητική εικόνα που δίνουμε για το Συμβούλιο και την Ευρώπη και κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με αυτό που συνέβη τόσες ώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μακρόν, τονίζοντας παράλληλα ότι η αποτυχία αυτή έρχεται ως συνέχεια της «διαίρεσης» στο ΕΛΚ και το «γεωγραφικό διαχωρισμό στο Συμβούλιο».

«Η αξιοπιστία μας είναι βαθιά μολυσμένη με αυτές τις συναντήσεις που είναι υπερβολικά μακρές και δεν οδηγούν σε τίποτα, δίνουμε μια εικόνα της Ευρώπης που δεν είναι σοβαρή», υπογράμμισε στη συνέχεια προσθέτοντας ότι εμπόδιο στην εξεύρεση ενός συμβιβασμού μπήκαν «προσωπικές φιλοδοξίες» και «κρυφές ατζέντες». Ο ίδιος εξέφρασε την ενόχληση του για τις «μεγάλης διάρκειας συναντήσεις που δεν οδηγούν σε τίποτα» και για τις «ώρες που περνούν με ατέρμονες συζητήσεις» σε «ένα κλαμπ των 28 που συνεδριάζει χωρίς ποτέ να αποφασίζει».

Παράλληλα, ο Μακρόν δεν δίστασε ακόμη και να εκφράσει «επιφυλάξεις» για το αν το «μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης» βρίσκεται εντέλει σε μια νέα διερεύνηση, όταν δεν γίνεται να να ληφθούν αποφάσεις μεταξύ των 28. «Θα αρνηθώ κάθε είδος διεύρυνσης, εάν δεν υπάρξει μια βαθιά μεταρρύθμιση στη θεσμική λειτουργία της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά. Εκπρόσωπος της γαλλικής Προεδρίας δήλωσε νωρίτερα ότι ο Μακρόν θα επιστρέψει σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι και ότι θα γυρίσει ξανά στις Βρυξέλλες αύριο για να λάβει μέρος στις συνομιλίες που θα ξεκινήσουν στις 12:00 ώρα Ελλάδας.

Σύνοδος Κορυφής: Τι συνέβη και διεκόπη η Σύνοδος

Δεν υπάρχει σημείο επαφής μεταξύ των 28 ηγετών της ΕΕ σχετικά με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν. Η διάσταση απόψεων που επικρατεί, οδήγησε στη διακοπή της Συνόδου Κορυφής, μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης. Στον «αέρα» η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, που μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, έχουν «συρθεί» σε μαραθώνιο διαβουλεύσεων και… διαφωνιών, δίχως να έχει βγει μέχρι στιγμής «λευκός καπνός».

Την πληροφορία για τη διακοπή της Συνόδου αλλά και την επανέναρξή της αύριο στις 11, μετέδωσε ο σύμβουλος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρεμπέν Αμάν: «Ο Ντόναλντ Τουσκ διέκοψε τη συνεδρίαση και συγκαλεί νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αύριο στις 11 (σ.σ. 12 ώρα Ελλάδας»). Αξίζει να σημειωθεί, ότι οκτώ πρωθυπουργοί της ΕΕ, μεταξύ άλλων και ο Αλέξης Τσίπρας, έστειλαν μήνυμα όσον αφορά την επιμονή στην υποψηφιότητα του Τίμερμανς στη θέση του προέδρου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το βασικό μήνυμα που στέλνουν είναι πως επιβάλλεται η αλλαγή στην προεδρία της Κομισιόν, μετά από 15 χρόνια που βρίσκεται συνεχώς πρόσωπο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Οι ολονύχτιες διαβουλεύσεις δεν μείωσαν την ένταση. Ήδη, η τωρινή σύνοδος έχει καταφέρει να ξεπεράσει και εκείνη που αφορούσε το ελληνικό ζήτημα το 2015, σπάζοντας κάθε ρεκόρ. «Η σύνοδος αυτή ήταν πολύ άσχημα προετοιμασμένη», σχολίασε Eυρωπαίος διπλωμάτης, προφανώς δυσαρεστημένος από τις ανεπαρκείς κατ’ αυτόν διαβουλεύσεις.

Ήδη από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε διαφανεί ότι η εκλογή του Φρανς Τίμερμανς δεν θα ήταν μια εύκολη υπόθεση, καθώς η υποψηφιότητα του Ολλανδού ήταν μια προσπάθεια κάποιων ηγετών ώστε να αποφύγουν μια θεσμική κρίση ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο θα κληθεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε οποιοδήποτε πρόσωπο προτείνουν οι 28 για την προεδρία της Κομισιόν.

Η Ιταλία και οι χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία) είχαν εξ αρχής εκφράσεις τις αντιρρήσεις τους για τον κ. Τίμερμανς, θεωρώντας ότι η επιμονή του για το σεβασμό του κράτους δικαίου και της νομιμότητας εντός της ΕΕ, αποτελούσε ενδεχόμενη απειλή για τα εθνικά τους συμφέροντα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments