Διεθνή

Ευρωκοινοβούλιο: Ο Νταβίντ Μαρία Σασόλι εκλέχθηκε νέος πρόεδρος

Ευρωκοινοβούλιο: Ο Νταβίντ Μαρία Σασόλι εκλέχθηκε νέος πρόεδρος
Ευρωκοινοβούλιο: Έπειτα από αρκετές ημέρες διαβουλεύσεων, έχουμε και επισήμως νέο πρόεδρο, με στήριξη από ΕΛΚ και Σοσιαλδημοκράτες.

Ευρωκοινοβούλιο: Ιταλός θα είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με 345 ψήφους υπερ και με τη στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών αλλά και του Λαϊκού Κόμματος, ο Νταβίντ Μαρία Σασόλι, αναλαμβάνει τη θέση, διαδεχόμενος τον συμπατριώτη του, Αντόνιο Ταγιάνι. Ο νέος πρόεδρος αναδείχθηκε από τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας, κάνοντας… double score, σε σχέση με τον δεύτερο, Γιαν Ζάχραντιλ. Ο Σασόλι, 63 ετών, είναι πρώην δημοσιογράφος που εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2009 με το Δημοκρατικό Κόμμα. Από το 2014 ήταν αντιπρόεδρος του σώματος.

Στις αρμοδιότητες του Νταβίντ Μαρία Σασόλι, ανήκει η διασφάλιση της ορθής εφαρμογής των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, η εποπτεία των δραστηριοτήτων, αλλά και των επιτροπών του κοινοβουλίου, η εκπροσώπηση του κοινοβουλίου σε όλες τις νομικές υποθέσεις και τις διεθνείς σχέσεις αλλά και η τελική έγκριση για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ψηφοφορία για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου

  • Νταβίντ Μαρία Σασόλι 345
  • Γιαν Ζαχράντιλ 160
  • Σκα Κέλερ 119

Αντιδράσεις για την επιλογή Φαν ντερ Λάιεν στην Κομισιόν

Το Ευρωκοινοβούλιο έχει πρόεδρο, αλλά για την Κομισιόν, υπάρχει ακόμη σούσουρο, όσον αφορά την επιλογή της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν. Αρκετοί ευρωβουλευτές κατηγορούν τους ηγέτες για παράκαμψη της δημοκρατικής ψήφου των πολιτών, με την επιλογή της Φον ντερ Λάιεν. Μπορεί ο διορισμός της στην Κομισιόν να μην είναι 100% βέβαιος, αλλά η ίδια έχει τη στήριξη από την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμάνουελ Μακρόν. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβει απόλυτη πλειοψηφία. Εάν δεν το καταφέρει, τότε οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να καταθέσουν άλλη πρόταση, σε διάστημα ενός μήνα, όπως αναφέρουν οι κανόνες του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι περισσότερες φωνές κατά της Φον ντερ Λάιεν, ακούγονται από τους “Πράσινους”. Πληροφορίες από την παράταξή τους, αναφέρουν ότι άπαντες οι ευρωβουλευτές τους, αναμένεται να σταθούν απέναντι στην υποψήφια. “Αυτό το παρασκηνιακό μπάλωμα είναι αποκρουστικό, κανέναν δεν ικανοποιεί παρά μόνον τη διαπάλη εξουσίας των κομμάτων. Μετά από μια τόσο υψηλή συμμετοχή στις ευρωεκλογές και την εντολή για πραγματική αλλαγή δεν είναι αυτό που αξίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια δυναμική για πολιτική αλλαγή στην Ευρώπη που δεν προσφέρει αυτό το πακέτο”, δήλωσε η συμπρόεδρος των Πρασίνων Σκα Κέλερ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments