Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Καμία παράταση δεν δίνει το υπουργείο Οικονομικών

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Καμία παράταση δεν δίνει το υπουργείο Οικονομικών
Φορολογικές δηλώσεις 2019: Καμία παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων δεν πρόκειται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος με δήλωση του κατέστησε σαφές πως δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση όσον αφορά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των φορολογουμένων. «Θέλω να καταστήσω σαφές ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που εκπνέει στις 29 Ιουλίου», τονίζει ο υφυπουργός Οικονομικών.

Και προσθέτει: «Άλλωστε, το σύστημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων έχει ανοίξει από τις 28 Μαρτίου, διάστημα που θεωρείται ικανό και εύλογο για να έχουν τη δυνατότητα όλοι να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Στόχος μας είναι να εμπεδωθεί η εικόνα ενός Κράτους που θα είναι σοβαρό, συνεπές και αξιόπιστο απέναντι στους πολίτες, εμπνέοντας ανάλογες συμπεριφορές».

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Λήγει η προθεσμία – Έρχονται «τσουχτερά» πρόστιμα

Κάτι λιγότερο από 15 μέρες έχουν στη διάθεση τους οι φορολογούμενοι, ούτως ώστε να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις για το 2019. Κάθε χρόνο δεν είναι λίγοι οι φορολογούμενοι που περιμένουν την τελευταία στιγμή για να κάνουν τη φορολογική τους δήλωση. Ήδη, φέτος περίπου 2 εκατομμύρια είναι οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έχουν υποβάλλει ακόμη τη δήλωσή τους και από ό,τι φαίνεται αναμένουν να εκπνεύσει η προθεσμία στις 29 Ιουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως για όσους λαμβάνουν χρεωστικά εκκαθαριστικά ο φόρος θα πρέπει να εξοφληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, δηλαδή έως το τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου. Το συνολικό ποσό που θα κληθούν να καταβάλλουν όσοι λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Ιδιαίτερη προσοχή στο Ε1

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται από τους φορολογούμενους κατά την υποβολή του εντύπου Ε1 προκειμένου να αποφευχθούν λάθη, τα οποία μπορεί να κοστίσουν, αλλά και να υποβάλουν σε μεγάλη ταλαιπωρία τους φορολογουμένους. Οι περισσότερες «παγίδες» στις φορολογικές δηλώσεις βρίσκονται στις διατάξεις για τα τεκμήρια διαβίωσης. Ωστόσο, τεκμήρια διαβίωσης δεν είναι μόνο τα σπίτια, τα αυτοκίνητα και τα σκάφη αναψυχής. Παράλληλα, η Εφορία λαμβάνει υπόψη πλέον ακόμη και τα ποσά που πληρώνουν οι φορολογούμενοι για το ιδιωτικό σχολείο των παιδιών τους ή για το προσωπικό που απασχολούν στο σπίτι τους.

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Έρχονται «τσουχτερά» πρόστιμα για όσους ξεχάσουν να υποβάλλουν δήλωση

Όσοι ξεχάσουν ή δεν προλάβουν να υποβάλουν τη δήλωσή τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων από 100 έως 500 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης φόρου εισοδήματος είναι τα εξής:

  • 100 ευρώ, για φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία. Δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • 250 ευρώ, για νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή είναι μισθωτοί και έχουν εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα (έσοδα από μπλοκάκι).
  • 500 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Διαβάστε Eπίσης