Κόσμος

Ουκρανία: Νίκη για το κόμμα του Ζελένσκι δείχνουν τα exit poll

Ουκρανία: Νίκη για το κόμμα του Ζελένσκι δείχνουν τα exit poll
Ουκρανία: Το κόμμα του νέου προέδρου της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναδεικνύεται νικητής στις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν στην Ουκρανία σήμερα.

Ουκρανία: Το κόμμα του νέου προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κερδίζει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη χώρα, συγκεντρώνοντας ποσοστό ρεκόρ 43,9%, σύμφωνα με ένα exit poll. Εκτός από τον «Υπηρέτη του Λαού», άλλα τέσσερα κόμματα αναμένεται ότι θα εξασφαλίσουν την είσοδό τους στο κοινοβούλιο, αφού θα ξεπεράσουν το όριο του 5%: η φιλορωσική Πλατφόρμα της Αντιπολίτευσης βρίσκεται στη δεύτερη θέση, το φιλοδυτικό κόμμα Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη του πρώην προέδρου Πέτρο Ποροσένκο στην τρίτη, η επίσης φιλοδυτική Πατρίδα της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο στην τέταρτη και το κόμμα Φωνή του ροκ σταρ Σβιατοσλάβ Βακαρτσούκ, που ιδρύθηκε μόλις τον περασμένο Μάιο, στην πέμπτη.

Η εκτίμηση αυτή προέρχεται από το exit poll που διενήργησε η κοινοπραξία τριών ινστιτούτων δημοσκοπήσεων. Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση του exit poll ο Ζελένσκι, ο πρώην ηθοποιός που εξελέγη θριαμβευτικά στην προεδρία τον Απρίλιο, όρισε ως προτεραιότητές του τον τερματισμό του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

«Είμαστε ευγνώμονες στον ουκρανικό λαό για την υποστήριξή του», είπε από την έδρα του εκλογικού επιτελείου του κόμματός του. «Γνωρίζετε τις κυριότερες προτεραιότητές μας (…) είναι να βάλουμε τέλος στον πόλεμο, να επιστρέψουν οι κρατούμενοι και να νικήσουμε τη διαφθορά», είπε. Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι θέλει να καλέσει το κόμμα του Βακαρτσούκ για συνομιλίες, με στόχο να συγκροτήσουν έναν συνασπισμό στο κοινοβούλιο. Νωρίτερα, υψηλόβαθμο στέλεχος της «Φωνής» είπε ότι το κόμμα είναι ανοιχτό σε συμμαχίες με νέες πολιτικές δυνάμεις, υπό τον όρο ότι δεν θα υποστηρίζονται από ολιγάρχες.

Ουκρανία: Ήταν μεγάλο φαβορί το κόμμα του Ζελένσκι

Οι Ουκρανοί εξέλεγαν σήμερα το νέο τους κοινοβούλιο σε μια ψηφοφορία στην οποία θεωρούνταν ήδη μεγάλο φαβορί το κόμμα του νέου προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ήλπιζε να αποσπάσει την πλειοψηφία που θα του επέτρεπε να κινηθεί ελεύθερα για να κρατήσει την υπόσχεσή του για ανανέωση. Πρώην ηθοποιός και νεόκοπος πολιτικός, ο Ζελένσκι που εξελέγη θριαμβευτικά τον Απρίλιο, διέλυσε αμέσως μετά την ορκωμοσία του το σημερινό κοινοβούλιο, που είναι πολύ εχθρικό προς αυτόν, και προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές ώστε να επωφεληθεί από τη δυναμική της νίκης του.

Καθώς δεν μπορούσε να διορίσει μια πιστή κυβέρνηση κατά τους πρώτους δύο μήνες της θητείας του, περιορίστηκε σε δηλώσεις προθέσεων. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πριν της εκλογές, ωστόσο, αυτός ο εξπέρ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνέχιζε να έχει μια ισχυρή υποστήριξη, όπως και το κόμμα του Υπηρέτης του Λαού. Η Βαλεντίνα, μια 82χρονη συνταξιούχος, ψήφισε το πρωί το κόμμα του προέδρου σε εκλογικό κέντρο στα προάστια του Κιέβου. «Εξελέγη, αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα, γιατί του βάζουν εμπόδια. Χρειάζεται πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση», τόνισε.

Το κόμμα του που ήταν ακόμη άγνωστο το 2018 και παίρνει το όνομά του από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά στην οποία ο Ζελένσκι υποδύεται έναν πρόεδρο, λαμβάνει σχεδόν το ήμισυ των ψήφων. Το κόμμα αυτό επαίρεται ότι «προκάλεσε το σύστημα» για να φέρει «αλλαγές» και να «καθαρίσει τη χώρα από τη διαφθορά» που είναι διάσπαρτη παντού. Οι υποσχέσεις του δελέασαν το εκλογικό σώμα μιας από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης και δοκιμαζόμενης από έναν πόλεμο κατά των φιλορώσων αυτονομιστών που μετρά σχεδόν 13.000 νεκρούς σε πέντε χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play