Κόσμος

Τουρκία: Κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση για αθέτηση της συμφωνίας για τη μετανάστευση

Τουρκία: Κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση για αθέτηση της συμφωνίας για τη μετανάστευση
Τουρκία: Ανεβάζουν τους τόνους οι γείτονες σχετικά με το ζήτημα της μετανάστευσης. "Δεν μπορούμε να αντέξουμε το κύμα της μετανάστευσης", ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών.

Τουρκία: Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, υπουργός Εσωτερικών της χώρας, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η Ευρώπη παράτησε την Τουρκία στη «μάχη» για την παράτυπη μετανάστευση. Συμπλήρωσε λέγοντας πως αν δεν αντιμετωπιστεί το ζήτημα άμεσα, καμία κυβέρνηση δε θα μπορέσει στο μέλλον να αντέξει τα κύματα μετανάστευσης. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών σε δηλώσεις του από τη Σμύρνη την Κυριακή υποστήριξε πως η Ευρώπη εγκατέλειψε την Τουρκία στο ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης. «Αν η Τουρκία δεν αντιμετωπίσει το ζήτημα με αποφασιστικότητα, καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αντέξει το κύμα (μετανάστευσης) για περισσότερους από έξι μήνες», τόνισε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της ανησυχεί για τυχόν επανάληψη μεταναστευτικής κρίσης στο Αιγαίο.

«Εκείνοι που θέλουν να μετατρέψουν την Τουρκία σε κέντρο παράτυπων μεταναστών θα πληρώσουν τελικά το τίμημα της αδιαφορίας τους. «Δεν είναι αρκετό να χτυπάνε συγκαταβατικά την Τουρκία στην πλάτη. Επικρίνουν την Τουρκία από τις θέσεις τους στο Ευρωκοινοβούλιο», ήταν η ξεκάθαρη άποψη του Σοϊλού, που έχει ανεβάσει τους τόνους. Γενικά, η Τουρκία κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση για αθέτηση δεσμεύσεων, όσον αφορά τη συμφωνία για την μετανάστευση που υπέγραψε με την Αγκυρα το 2016. Μια συμφωνία που συναντά αντίσταση και στο εσωτερικό της Ενωσης, με μια σειρά από χώρες να αρνούνται να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους.

Η Τουρκία ανέλαβε να ανακόψει το κύμα μεταναστών και προσφύγων από τα εδάφη της στο Αιγαίο, με την Ευρώπη να υπόσχεται ως αντάλλαγμα χρηματική ενίσχυση 6 δις ευρώ. Ωστόσο, η Αγκυρα ισχυρίζεται πως μόνο ένα μέρος της χρηματικής αυτής ενίσχυσης έχει δοθεί στη χώρα από τις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, βρέθηκε σε πλοίο της τουρκικής Ακτοφυλακής στο λιμάνι της Σμύρνης, όπου είχε δείπνο με τον διοικητή του σώματος. «Τα μέλη της τουρκικής Ακτοφυλακής δεν εργάζονται απλά για το υπουργείο μου, αλλά σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία που σχετίζεται και με το κύμα μεταναστών», ανέφερε, κι ενώ ο Ερντογάν έκανε τις δικές του «εμπρηστικές» δηλώσεις.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Αγκυρα έχει ξεκινήσει μια πολιτική απώθησης μεταναστών στα σύνορά της με τη Συρία, καθώς σύμφωνα με τουρκικές πηγές, οι Σύροι πρόσφυγες στη χώρα αγγίζουν πλέον τα 4 εκατομμύρια. Μόνο στην Κωνσταντινούπολη φαίνεται πως διαμένουν σήμερα 500.000 Σύροι που εκτοπίστηκαν από τη χώρα τους κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούν τα τελευταία 24ωρα συντονισμένες επιχειρήσεις σε σπίτια όπου διαμένουν Σύροι πρόσφυγες, εντείνοντας τον φόβο πως αναμένεται να ακολουθήσουν μαζικές απελάσεις. «Η Τουρκία ξεκινά όπως φαίνεται μαζικές απελάσεις προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη» αναφέρει ο Τζέρι Σίμπσον, Διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο τμήμα Κρίσης και διαχείρισης Συγκρούσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Διαβάστε Eπίσης