Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα “καυτά” ζητήματα της ατζέντας του πρωθυπουργού

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα “καυτά” ζητήματα της ατζέντας του πρωθυπουργού
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα έξι σημεία που έχει θέσει στην κορυφή της ατζέντας του, ενόψει των πρώτων συναντήσεων με τους θεσμούς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικού βρίσκονται σε συνεχείς επαφές ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το πλάνο που αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας από το 2020 και έπειτα. Το σχέδιο της κυβέρνησης έχει ως “εχέγγυο” την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, ωστόσο επιθυμία όλων είναι να διατηρηθεί το “τρένο” στις ράγες, με την εφαρμογή μιάς ρεαλιστικής και συνάμα εξωστρεφούς πολιτικής, όπως είχε τονίσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του. Σε λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει τις πρώτες συναντήσεις του με τους Θεσμούς, κάτι που θα συμβεί σταδιακά.

Στις 5 Σεπτεμβρίου, ο νέος επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του Euro Working Group, ενώ στις 13 του μηνός, ο πρωθυπουργός θα παραστεί στο Eurogroup, έχοντας ήδη εξαγγείλει το πρόγραμμά του στη ΔΕΘ. Έπειτα, στα τέλη του μήνα, αναμένεται η επίσκεψη των Θεσμών στην Αθήνα και οι επαφές τους με τον Χρήστο Σταϊκούρα. Όσο για τους στόχους της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, υπάρχουν έξι άξονες στους οποίους έχει δοθεί ιδιαίτερη βάση.

  • Πλήρης άρση των capital controls
  • Πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ
  • Να προχωρήσουν αποκρατικοποιήσεις, όπως αυτές του Ελευθέριος Βενιζέλος και των Ελληνικών Πετρελαίων
  • Να ξεκινήσει επιτέλους η επένδυση στο Ελληνικό
  • Να παρουσιαστεί άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδια για την αγορά ενέργειας με κορυφαία βέβαια το θέμα της ΔΕΗ
  • Να προχωρήσει άμεσα το σχέδιο του ΤΧΣ και της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια

“Βασικός στόχος η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης”

«Βασικός στόχος είναι η επίτευξη βιώσιμων υψηλών ρυθμών ανάπτυξης έτσι ώστε σταδιακά να αποκαταστήσουμε τον χαμένο πλούτο της χώρας», τονίζει ο κ. Σταϊκούρας στην πρώτη του συνέντευξη σε ξένα μέσα ενημέρωσης αφ’ ότου ανέλαβε τα καθήκοντά του. «Αναλαμβάνουμε τον έλεγχο του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων. Θα εφαρμόσουμε δομικές μεταρρυθμίσεις με εμπροσθοβαρή τρόπο», τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας στους Financial Times.

«Συμφωνήσαμε (με την ΕΕ) να επιταχύνουμε τις ιδιωτικοποιήσεις διότι πιστεύουμε πως μπορούν να συμβάλουν σε ρυθμούς βιώσιμης ανάπτυξης όταν πραγματοποιούνται σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας και περιλαμβάνουν κοινωνική ανταπόδωση», δηλώνει ο υπουργός στους Financial Times. Όσον αφορά τα πλεονάσματα, ο υπουργός τόνισε πως, παρά τις φορολογικές ελαφρύνσεις που έχουν ανακοινωθεί, «εκτιμούμε πως θα πετύχουμε τον στόχο του 3,5% για το 2019, αλλά είναι σαφές πως δεν έχουμε άλλο δημοσιονομικό χώρο (για περαιτέρω ελαφρύνσεις) γι’ αυτό το έτος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments