Κόσμος

Grace 1: Ο Πομπέο προειδοποιεί – «Όποιος το αγγίξει θα υποστεί κυρώσεις»

Grace 1: Ο Πομπέο προειδοποιεί – «Όποιος το αγγίξει θα υποστεί κυρώσεις»
Grace 1: Έμμεση προειδοποίηση στην Ελλάδα από τον Μάικ Πομπέο. «Οι ΗΠΑ θα αναλάβουν δράση αν το ιρανικό τάνκερ μεταφέρει πετρέλαιο στη Συρία», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Grace 1: Την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να «κυνηγήσει» το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1, το οποίο αποδεσμεύτηκε μετά από έξι εβδομάδες από το Γιβραλτάρ και άλλαξε το όνομά του σε Adrian Darya, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, προειδοποιώντας μάλιστα, ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε πως οι ΗΠΑ παρακολουθούν το ιρανικό τάνκερ, το οποίο πλέει προς τις ακτές της Καλαμάτας, σύμφωνα με την πορεία που έχει χαράξει και ότι θα αναλάβουν κάθε δράση αν αποδειχθεί ότι μεταφέρει πετρέλαιο στη Συρία, σπάζοντας το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από την Ουάσιγκτον στην Τεχεράνη.

«Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές σε οποιονδήποτε εμπλακεί, σε οποιονδήποτε το υποστηρίξει, σε οποιονδήποτε του επιτρέψει τη δίοδο στην αποβάθρα, ότι κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Μάικ Πομπέο, προσθέτοντας: «Αν το πλοίο αυτό χαράξει πορεία προς τη Συρία, θα αναλάβουμε κάθε δράση που συμβαδίζει με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, ώστε να μην παραβιαστούν».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, το ιρανικό τάνκερ απέπλευσε από το Γιβραλτάρ στις 18 Αυγούστου και πλέει προς τις ακτές της Μεσσηνίας και της Καλαμάτας. Ως εκ τούτου, οι δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ αποτελούν εμμέσως πλην σαφώς ένα μήνυμα προς την Ελλάδα και μία έμμεση απειλή για ενδεχόμενες κυρώσεις, αν ανοίξει τα λιμάνια της στο Adrian Darya. Μόλις χθες, Αμερικανός αξιωματούχος έστειλε μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση να μην προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια ή υποστήριξη στο ιρανικό τάνκερ. Οι δηλώσεις του Μάικ Πομπέο, ωστόσο, ανεβάζουν ένα επίπεδο την κλίμακα του διπλωματικού θρίλερ που εξελίσσεται, καθώς κάνει σαφή αναφορά σε κυρώσεις που θα επιβάλλει η Ουάσιγκτον.

Η Τεχεράνη από την πλευρά της προειδοποιεί με δυναμικές αντιδράσεις και ενέργειες αν οι αμερικανικές δυνάμεις επιχειρήσουν να ανακόψουν με τη βία την πορεία του πλοίου. Το Adrian Darya 1 – πρώην Grace 1 – αναχώρησε από τα ανοικτά του Γιβραλτάρ τη 18η Αυγούστου και, σύμφωνα με δεδομένα εξειδικευμένων ιστοτόπων, έχει δηλώσει ως προορισμό την Καλαμάτα.

Διαβάστε Eπίσης

Grace 1: Διπλωματικό θρίλερ με το δεξαμενόπλοιο – Δεν επιβεβαιώνουν τον προορισμό του οι Ιρανοί

Grace 1: Θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ που πλέει προς Καλαμάτα και βάζει σε κίνδυνο την Ελλάδα

Περισσότερα
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι