Ελλάδα

Σεισμός τώρα Σάμος: Τρίτη ισχυρή δόνηση μέσα σε λίγες ώρες

Σεισμός τώρα Σάμος: Τρίτη ισχυρή δόνηση μέσα σε λίγες ώρες
Σεισμός τώρα Σάμος: Μία ακόμα σεισμική δόνηση καταγράφηκε στον υποθαλάσσιο χώρο κοντά στη Σάμο.

Σεισμός τώρα Σάμος: Νέα σεισμική δόνηση (τρίτη μέσα σε λίγες ώρες) καταγράφηκε το βράδυ της Παρασκευής 30 Αυγούστου 2019, στον υποθαλάσσιο χώρο κοντά στη Σάμο. Ο νέος σεισμός που καταγράφηκε στις 23.15, ήταν μεγέθους 3,3 της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών προκαλώντας επιπλέον ανησυχία στους κατοίκους.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται κοντά σε εκείνους που ταρακούνησαν νωρίτερα το νησί, στα 23 χιλιόμετρα νότιο – νοτιοανατολικά της Σάμου και σε βάθος 10 χιλιόμετρα. Να σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί δύο ακόμα σεισμοί 4,4 Ρίχτερ το απόγευμα της Παρασκευής.

Για τις δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις στη Σάμο το απόγευμα της Παρασκευής, μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Ο κ. Λέκκας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1, εμφανίστηκε καθησυχαστικός. «Είχαμε δύο σεισμικές δονήσεις 4,4 βαθμών νότια της Σάμου και ειδικότερα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου και Αγαθονησίου. Αυτές οι δύο δονήσεις, που έγιναν έντονα αντιληπτές από τους κατοίκους της Σάμου και του Αγαθονησίου, έχουν προέλθει από ένα υποθαλάσσιο ρήγμα που έχει μια διεύθυνση από ανατολή προς δύση, όπως δείχνουν και τα επίκεντρα», τόνισε ο καθηγητής.

«Το ρήγμα που έδωσε τους δύο σεισμούς δεν ανήκει στον ελληνικό χώρο αλλά στον τουρκικό. Συνεπώς, αν έχουμε συνέχεια των δονήσεων αυτών θα είναι προς την πλευρά της Τουρκίας», επισήμανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ. «Δεν ανησυχούμε αλλά παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία στους κατοίκους των περιοχών που αντιλήφτηκαν τους σεισμούς», σχολίασε ο κ. Λέκκας.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1:

Οι συμβουλές της Πυροσβεστικής σε περίπτωση σεισμού

Συμβουλές από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για το τι να κάνουμε σε περίπτωση σεισμού, τόσο κατά τη διάρκειά του, όσο και μετά.

Αναλυτικά:

 • Όταν αισθανθείτε μια σεισμική δόνηση, μπείτε αμέσως κάτω από ένα γραφείο ή ένα πολύ γερό τραπέζι. Σταθείτε μακριά από παράθυρα, βιβλιοθήκες, μεγάλους καθρέπτες και άλλα βαριά αντικείμενα που μπορούν να πέσουν. Προσέχετε τους σοβάδες και τα διάφορα αντικείμενα της οροφής (γύψινες διακοσμήσεις κ.α).
 • Παραμείνετε καλυμμένοι μέχρι να σταματήσει η δόνηση. Εάν το έπιπλο που σας προστατεύει, μετακινηθεί, προσπαθήστε να το ακολουθήσετε. Στη συνέχεια, θα βρείτε ορισμένες επιπρόσθετες συμβουλές σε περίπτωση που βρεθείτε σε συγκεκριμένους χώρους
 • Εάν βρίσκεστε σε ΨΗΛΟ ΚΤΙΡΙΟ και κοντά σας δεν υπάρχει γραφείο η τραπέζι, κινηθείτε προς τον εσωτερικό τοίχο και προστατέψτε το κεφάλι σας με τα χέρια.
 • Μη χρησιμοποιήσετε ανελκυστήρα. Μην εκπλαγείτε εάν ο συναγερμός ή το αυτόματο σύστημα καταιονισμού τεθεί σε λειτουργία.
 • Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από δέντρα, πινακίδες, κτίρια, ηλεκτρικά καλώδια και κολώνες.
 • Εάν βαδίζετε σε πεζοδρόμιο κοντά σε κτίρια, προχωρήστε προς την είσοδο του πλησιέστερου, για να προστατευτείτε από τα διάφορα αντικείμενα που μπορούν να πέσουν, όπως τούβλα, γυαλιά, σοβάδες, κ.α.
 • Εάν οδηγείτε, σταματήστε στην άκρη του δρόμου. Αποφύγετε τις διασταυρώσεις, τις γραμμές μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες πηγές κινδύνου. Παραμείνετε μέσα στο όχημα μέχρι να σταματήσει η δόνηση.
 • Εάν βρίσκεστε σε μεγάλα καταστήματα με πολύ κόσμο ή σε δημόσιους χώρους συνάθροισης κοινού, μη σπεύσετε προς τις εξόδους. Απομακρυνθείτε από ράφια με αντικείμενα που μπορούν να πέσουν.
 • Εάν βρίσκεστε σε αναπηρική καρέκλα, μην προσπαθήσετε να σηκωθείτε. Μετακινηθείτε σε σημείο που μπορείτε να προφυλαχθείτε εφόσον αυτό είναι δυνατό, ασφαλίστε τους τροχούς και προστατέψετε το κεφάλι με τα χέρια σας. Εάν βρίσκεστε στην κουζίνα, φύγετε μακριά από το ψυγείο, το φούρνο και τα ντουλάπια που βρίσκονται ψηλά.
 • Εάν είσαστε μέσα σε στάδιο ή θέατρο, παραμείνετε στο κάθισμά σας και προστατέψτε το κεφάλι με τα χέρια σας. Μην προσπαθήσετε να διαφύγετε προτού σταματήσει η δόνηση.
 • Αποφύγετε να τρέξετε προς τις εξόδους

Μετά το σεισμό

 • Να είστε προετοιμασμένοι για μετασεισμούς και σχεδιάστε πού θα προστατευθείτε όταν αυτοί συμβούν. Ελέγξτε για τραυματίες. Δώστε τις πρώτες βοήθειες, εάν αυτό είναι αναγκαίο.
 • Παραμείνετε ήρεμοι και καθησυχάστε τους άλλους. Αποφύγετε τα σπασμένα γυαλιά. Ελέγξτε για πυρκαγιά. Πάρτε τις κατάλληλες προφυλάξεις.
 • Ελέγξτε τις παροχές φυσικού αερίου, νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.
 • Εάν υπάρχει ζημιά σε κάποια από αυτές, θέστε την εκτός λειτουργίας. Εάν υπάρχει διαρροή φυσικού αερίου, μη χρησιμοποιήσετε σπίρτα, φανό, συσκευές ή ηλεκτρικούς διακόπτες. Ανοίξτε τα παράθυρα, εγκαταλείψτε το κτίριο και ειδοποιήστε σχετικά την εταιρία φυσικού αερίου.
 • Εάν εξαιτίας της δόνησης το ακουστικό του τηλεφώνου έχει φύγει από τη θέση του, επανατοποθετείστε το και χρησιμοποιήστε το τηλέφωνο μόνο σε περίπτωση ανάγκης. Συντονιστείτε με το σταθμό εκπομπής εκτάκτων αναγκών στο ραδιόφωνο ή την τηλεόραση. Ακούστε τα ενημερωτικά δελτία. Παραμείνετε έξω από το κατεστραμμένο κτίριο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Διαβάστε Eπίσης