Άποψη

Ο κ. Μητσοτάκης είχε μία ευχάριστη Κυριακή στην ΔΕΘ

Ο κ. Μητσοτάκης είχε μία ευχάριστη Κυριακή στην ΔΕΘ
Ο Σπύρος Γκουτζάνης, μέσα από το blog του στο Pagenews.gr, «μελετάει» και αναλύει τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, οι οποίες έφεραν ειδήσεις περισσότερο από τα θέματα που απέφυγε παρά από τα όσα είπε κυρίως στην συνέντευξη στους δημοσιογράφους.

Με την αυτοπεποίθηση που του δίνει το 40% της εκλογικής του νίκης, κρατώντας χαμηλούς τόνους έναντι του πολιτικού του αντιπάλου -στον οποίο έχει κάνει ήδη από την Ολλανδία συναινετικό άνοιγμα- και με εμφανή στόχο να διατηρήσει την θετική δυναμική και να παρατείνει το μήνα του μέλιτος για την κυβέρνησή του, εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για πρώτη φορά στην ΔΕΘ ως πρωθυπουργός.

Όπως έπραξε και στις προγραμματικές του δηλώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε κατά μέρος την γενική οραματική πολιτική και επικέντρωσε στα συγκεκριμένα πεδία: στην φορολογική πολιτική και στις επενδύσεις, όπου θέλει να περιορίσει την ατζέντα του δημόσιου διαλόγου. Καθώς οι βασικές εξαγγελίες για τις φορολογικές ελαφρύνσεις και για τα επιχειρηματικά projects – Ελληνικό, Σκουριές και Cosco- είχαν γίνει πριν ανέβει στην Θεσσαλονίκη, οι ειδήσεις προέκυψαν περισσότερο από τα θέματα που απέφυγε παρά από τα όσα είπε κυρίως στην συνέντευξη στους δημοσιογράφους.

Έχει ενδιαφέρον ότι στις 6.500 λέξεις που ήταν η ομιλία του Σαββάτου και περίπου άλλες τόσες οι απαντήσεις του στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων την Κυριακή, δεν υπήρχαν ούτε 200 λέξεις για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ενώ ήταν αναλυτικός ακόμη και για το πόσες θέσεις εργασίας θα ανοίξουν από την Eldorado Gold, ή για τα λεωφορεία που έχει δρομολογήσει ο ΟΑΣΘ, δεν είχε μία φράση για το πως θα αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Είναι ενδεικτική η λακωνικότητα αυτή, της αποστροφής του Κυριάκου Μητσοτάκη που προσεγγίζει την εξωτερική πολιτική και τα ανοικτά θέματα της χώρας με τους γείτονές της μέσα από την νεοφιλελεύθερη αντίληψη της οικονομικής διπλωματίας. Κάπως έτσι σε διάσταση με την προεκλογική του ρητορική και τους υψηλούς τόνους περιορίστηκε να πει ότι “η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αλλάζει αλλά θα είναι αυστηρός στην εφαρμογή της”, ενώ κάλεσε τον Ερντογάν με τον οποίο θα συναντηθεί στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΟΗΕ “σε επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών”. Περιορίστηκε να επαναλάβει απλώς την θέση της ΕΕ για την συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και απέφυγε το κυπριακό παρότι την Τρίτη έρχεται στην χώρα μας ο Νίκος Αναστασιάδης προφανώς ενόψει της κινητικότητας για έναν νέο γύρο διαβουλεύσεων.

Ούτε όμως και σε δύσκολα θέματα εσωτερικής πολιτικής τοποθετήθηκε. Για παράδειγμα ο κ. Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε στο μείζον θέμα της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης παρότι ήταν μέσα στα πρώτα δέκα νομοσχέδια που έχει επεξεργαστεί και σύμφωνα με πληροφορίες θα κατατεθεί μέσα στο μήνα. Παρομοίως δεν απάντησε για την σχέση προσλήψεων-αποχωρήσεων στο δημόσιο ή εάν θα προχωρήσει στις προσλήψεις που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση. Αλλά ούτε στο outsourcing των δημοσίων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα αναφέρθηκε παρότι το θέμα έθιξε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Γενικότερα από τις προγραμματικές και μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει περιγράψει το όραμά του για την χώρα και πώς αντιλαμβάνεται την θέση της στην Ευρώπη. Η αλήθεια είναι ότι κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, οι δημοσιογράφοι φέρθηκαν με ευγένεια στον πρωθυπουργό, ο οποίος έτσι πέρασε ένα ευχάριστο μεσημέρι Κυριακής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments