Πολιτική

Novartis: Εκτός “κάδρου” ευθυνών ο Αλέξης Τσίπρας – Στην προανακριτική ο Παπαγγελόπουλος

Novartis: Εκτός “κάδρου” ευθυνών ο Αλέξης Τσίπρας – Στην προανακριτική ο Παπαγγελόπουλος
Στην Ολομέλεια ανακοινώνεται σήμερα, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019, η διαβίβαση της δικογραφίας που σχηματίστηκε από την έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τις καταγγελίες πολιτικών και δικαστικών περί σκευωρίας στις έρευνες για την υπόθεση Novartis.

Η αντίστροφη μέτρηση για την υπόθεση Novartis έχει ξεκινήσιε καθώς σήμερα θα αποκαλυφθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η δικογραφία που αφορά στις καταγγελίες για παρεμβάσεις υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη Δικαιοσύνη σχετικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis. Εκτός του κάδρου των ποινικών ευθυνών μένει έτσι ο Αλέξης Τσίπρας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει σε συνεργάτες του πως εκείνος δεν στέλνει στα δικαστήρια τους πολιτικούς του αντιπάλους. «Οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της ιστορίας», πρόσθεσε στους συνομιλητές του ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές ευθύνες, αυτές είναι ξεκάθαρες για τον πρώην πρωθυπουργό. «Έχει αναμφισβήτητα πολιτικές ευθύνες, αλλά αυτές κρίνονται στις εκλογές», σχολίαζαν χαρακτηριστικά πηγές της ΝΔ. Η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Παπαγγελόπουλο δεν αποκλείει, εξάλλου, το ενδεχόμενο να κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας σ’ αυτήν ο κ. Τσίπρας. Εκείνος για τον οποίο θα αναζητηθούν ευθύνες είναι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν την κυβέρνηση για τακτικισμό και δειλία σε ό,τι αφορά το χειρισμό της υπόθεσης της Novartis και την κάλεσαν να προχωρήσει σε εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή, για όλους όσους κατονομάζει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη μήνυσή του. «Η φαρσοκωμωδία της απόπειρας να διωχθούν όσοι ανέδειξαν το σκάνδαλο Novartis και όχι όσοι το διέπραξαν, τη στιγμή μάλιστα που η υπόθεση βρίσκεται ακόμα σε στάδιο δικαστικής διερεύνησης, συνεχίζεται με νέα επεισόδια» σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

«Ο νέος φθηνός τακτικισμός που φαίνεται να σκαρφίστηκε ο κος Μητσοτάκης, όπως διέρρευσε από το Μαξίμου, είναι να μην αντιμετωπιστεί ενιαία η υπόθεση των μηνύσεων Σαμαρά- Βενιζέλου σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα» ανέφεραν οι ίδιες πηγές και πρόσθεσαν: «Με λίγα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης είναι διπλά δειλός.

Και απέναντι στον πολιτικό του αντίπαλο και απέναντι στον εσωκομματικό του εφιάλτη. Τον καλούμε εκ νέου, αν έχει το θάρρος, να προχωρήσει, είτε σε εξεταστική, είτε σε προανακριτική για όλους όσους κατονομάζει ο κος Σαμαράς στη μήνυσή του και να μη ψάχνει τερτίπια για να ξεφύγει. Για να μάθει και ο τελευταίος Έλληνας ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία» καταλήγουν.

Στην κυβέρνηση επιθυμούσαν να εκδηλώσουν τις προθέσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αφού πρώτα ανοιγόταν ο φάκελος που εστάλη στη Βουλή. Επειδή, ωστόσο, ακουγόταν διαφορετικές απόψεις από στελέχη του κυβερνώντος κόμματός –άλλοι ήθελαν να βρεθεί εντός του κάδρου και ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ άλλοι ήθελαν να μην αναληφθούν πρωτοβουλίες προτού να ολοκληρωθεί η έρευνα και για τα μη πολιτικά πρόσωπα στον Άρειο Πάγο– διαμηνύθηκε, μέσω διαρροών, η θέση την οποία αναμένεται τυπικά να ανακοινώσει το μεσημέρι της Τετάρτης ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης.

«Η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα το Σύνταγμα και τη διάκριση των λειτουργιών», είναι η θέση στη οποία επιμένουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. «Ο χειρισμός της υπόθεσης ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής. Και εφόσον ο φάκελος διαβιβάστηκε από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή, η Βουλή είναι αυτή που θα εξετάσει το ζήτημα», συμπληρώνουν.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους διαφοροποιείται η περίπτωση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, σημειώνουν: «Δεν κρίνεται κατά τον ίδιο τρόπο που κρίνεται ένας πρώην πρωθυπουργός.

Πρέπει, λοιπόν, να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του στη σκευωρία εναντίον δέκα πολιτικών προσώπων που κρεμάστηκαν στα μανταλάκια. Ποιος ενορχήστρωσε την όλη ιστορία; Ποιος ο ρόλος του περιβόητου Ρασπούτιν, τον οποίο έχουν κατονομάσει ακόμη και δικαστικοί; Όλα αυτά πρέπει να ερευνηθούν».

Πρόθεση της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να συσταθεί το γρηγορότερο δυνατό η Προανακριτική Επιτροπή και να ολοκληρώσει σε σύντομο χρόνο το έργο της, ώστε να μη δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η σχετική συζήτηση στη Βουλή αναμένεται στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας, αμέσως δηλαδή μόλις επιστρέψει ο πρωθυπουργός από τη Νέα Υόρκη στην οποία θα βρίσκεται ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments