Διεθνή

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: “Αν αποτύχουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, θα φταίει η Βρετανία”

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: “Αν αποτύχουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, θα φταίει η Βρετανία”
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκαθάρισε ότι η Βρετανία θα έχει την ευθύνη εάν εκείνος και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτύχουν να "κλείσουν" μια συμφωνία για το Brexit.

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: “Κάνουμε ότι μπορούμε για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για το Brexit, τόσο εγώ, όσο και ο επικεφαλής διαπραγματευτής, Μισέλ Μπαρνιέ. Αν αποτύχουμε, θα φταίει η Βρετανία“, ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα “Augsburger Allgemeine”. Παράλληλα, τόνισε ότι μαζί με τον Μισέλ Μπαρνιέ εργάζονται “πυρετωδώς” για μία συμφωνία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τη Βρετανία και την Ευρώπη, εφόσον το Brexit γίνει… ατάκτως.

“Ο επικεφαλής διαπραγματευτής μας Μισέλ Μπαρνιέ κι εγώ κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να καταλήξουμε σε συμφωνία”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν. “Όμως αν δεν τα καταφέρουμε στο τέλος, την ευθύνη θα φέρει αποκλειστικά η βρετανική πλευρά”. Η Βρετανία είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, όμως αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες προειδοποιούν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει σημειώσει μικρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία, η οποία θα αντικαταστήσει αυτή στην οποία είχε καταλήξει η προκάτοχός του Τερέζε Μέι.

Ο Γιούνκερ πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ θα είναι ιδιαίτερα περίπλοκες σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία. “Θα θέλουμε και θα χρειάζεται να καταλήξουμε σε μια εμπορική συμφωνία”, εξήγησε. “Όμως αυτό δεν θα συμβεί απλά, όπως πιστεύουν κάποιοι στη Βρετανία. Κάποιες από τις εμπορικές συμφωνίες που συνήφθησαν όσο καιρό ήμουν στον θώκο χρειάστηκαν χρόνια”, κατέληξε ο Γιούνκερ.

Μέρκελ: “Δεν ανησυχώ για τη Βρετανία”

«Δεν ανησυχώ για την Βρετανία», δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναφερόμενη στην προοπτική της χώρας μετά την επικείμενη αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για αλαζονική συμπεριφορά έναντι του Λονδίνου.

«Θα επιστρέψουν σε καλή πορεία, δεν ανησυχώ καθόλου για την Βρετανία. Πρέπει να κοιτάξουμε πώς εμείς, για το δικό μας συμφέρον, θα συνεχίσουμε να έχουμε καλές σχέσεις με αυτή τη χώρα και κάθε μορφή αλαζονείας είναι απολύτως ανάρμοστη», δήλωσε η κυρία Μέρκελ νωρίτερα σήμερα από την Φρανκφούρτη και πρόσθεσε ότι το Brexit μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης των «27».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments