Πολιτική

Απεργία: “Σκληρή” κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης

Απεργία: “Σκληρή” κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης
Απεργία: Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη μειοψηφία που απήργησε προκάλεσαν αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Απεργία: “Σκληρή” κόντρα ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης με αφορμή την χθεσινή 24ωρη απεργία των εργατικών συνδικάτων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδίκασαν, στην πλειοψηφία τους, την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε λόγο για απεργία των λίγων και ταλαιπωρία των πολλών. Ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφέρει τα εξής στο μήνυμά του: “Για μία ακόμη φορά, απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί! Κι αυτό γιατί μερικοί επαγγελματίες του συνδικαλισμού αντιδρούν στη διαφάνεια. Επαγγελματίες συνδικαλιστές που έχουν χάσει την επαφή τους με τον κόσμο της εργασίας και που δεν αντιλαμβάνονται ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι επιθυμούν περισσότερη συμμετοχή και δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν.

“Εμείς νομοθετούμε τα σωματεία να είναι αντιπροσωπευτικά και να λογοδοτούν. Και οι πλειοψηφίες να είναι αυτές που θα αποφασίζουν για τη στάση των εργαζομένων, θεσπίζοντας, προαιρετικά, και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Στέκομαι στο πλευρό των εκατομμυρίων πολιτών που σήμερα δοκιμάζονται γιατί έτσι το θέλησε μια μειοψηφία. Οι Έλληνες κουράστηκαν, πλέον, να δοκιμάζονται από πρακτικές περασμένων δεκαετιών. Είναι καιρός να πάμε μπροστά. Και θα πάμε!”

“Ούτε ο Ορμπάν”

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έφτασαν μέχρι την Κουμουνδούρου, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά, παρομοιάζοντας τον πρωθυπουργό με τον Βίκτορ Ορμπάν. “Επειδή κέρδισε τις εκλογές νομίζει ότι δε θα πρέπει κανείς να τον ενοχλεί”, σημείωσε μεταξύ άλλων στην απάντησή του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Η ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη για τη σημερινή απεργία, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ακραία συντηρητικής του αντίληψης για το συνταγματικά κατοχυρωμένο δημοκρατικό δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν. Ούτε ο Όρμπαν στην Ουγγαρία, δε θα το έγραφε καλύτερα. Δυσανεξία στις απεργίες, δυσανεξία στη διαφορετική άποψη, δυσανεξία στα εργασιακά δικαιώματα, δυσανεξία και στη Δημοκρατία.

“Όλα αυτά είναι σημάδια καθεστωτικής νοοτροπίας. Επειδή κέρδισε τις εκλογές, νομίζει ότι δε θα πρέπει κανείς να τον ενοχλεί. Κόμματα, κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εφημερίδες, απεργοί. Όλοι σιωπή! Ενοχλείται ο κος Πρωθυπουργός…”

“Μόνο ως προβοκάτσια”

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη έφερε αντιδράσεις και στις τάξεις του Κινήματος Αλλαγής. Το ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι η πολιτική που προωθεί ο πρωθυπουργός στα εργασιακά οδηγεί τους πολλούς στο να την “πληρώσουν”. Παράλληλα, χαρακτήρισε τα κομμάτια της ανάρτησής του που αφορούν τη συμμετοχή στην απεργία ως “προβοκάτσια”.

“Δυστυχώς με την πολιτική που προωθεί στα εργασιακά ο κ. Μητσοτάκης την πληρώνουν οι πολλοί. Το νομοθέτημά του οδηγεί σε καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων, απαξιώνει τις αμοιβές και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Για αυτά, στα οποία εστιάζουν οι εργαζόμενοι τον αγώνα τους σιωπά εκ του πονηρού». Το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει ακόμη ότι «τα υπόλοιπα από την ανάρτησή του, όπως τα περί συμμετοχής και ψηφοφοριών, από μας μόνο ως προβοκάτσια εκλαμβάνονται…”.

“Ας αναζητήσει τους επαγγελματίες στο κόμμα του”

Σκληρή ήταν και η απάντηση από τον Περισσό. Το ΚΚΕ τόνισε σε δήλωσή ότι είναι παράλογο να σχολιάζεται η συμμετοχή στην απεργία από έναν πρωθυπουργό ο οποίος εκλέχθηκε με ποσοστό λιγότερο από το 30% των εχόντων δικαίωμα ψήφου.

«Πάει πολύ ο πρωθυπουργός, που εκλέγεται με λιγότερο από το 30% των εχόντων δικαίωμα ψήφου Ελλήνων πολιτών, να μιλάει για μειοψηφίες απεργών, μόνο και μόνο για να κρύψει την επίθεση που σχεδιάζει με το κατάπτυστο πολυνομοσχέδιο στους μισθούς, στις συλλογικές συμβάσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και αίμα. Όσο για τους επαγγελματίες του συνδικαλισμού, ας τους αναζητήσει στο κόμμα του, στους νόθους και τους ανθρώπους των επιχειρήσεων μέσα στα συνδικάτα, με τους οποίους συναντιέται ο κ. Μητσοτάκης. Ναι, όλοι αυτοί δεν έχουν καμία επαφή με τον κόσμο της εργασίας, ο οποίος, σε πείσμα του κ. Μητσοτάκη, θα υπερασπιστεί μαζί με τα ταξικά συνδικάτα τα δικαιώματά του».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments