Οικονομία

Συντάξεις: Κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές

Συντάξεις: Κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές
Συντάξεις: Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν σε 260.000 επικουρικές συντάξεις.

Συντάξεις: Το ΣτΕ έκρινε ως “αντισυνταγματικές” τις περικοπές 260.000 επικουρικών συντάξεων. Η ισχύς τους αρχίζει από σήμερα και δεν θα έχει αναδρομική ισχύ. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ, κρίθηκε ως εξής: Κρίθηκε ως συνταγματικός ο ενιαίος ασφαλιστικός φορέας αλλά και την υπαγωγή στο σύνολο των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων. Κρίθηκε ότι είναι σύμφωνος με το σύνταγμα, την αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας η δημιουργία ενός φορέα για όλους με το σκεπτικό ότι αντιμετωπίζουν τους ίδιους ασφαλιστικούς κίνδυνους ( γήρας, ασθένειες, θάνατος). Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές των δημοσίων υπαλλήλων που είχαν ζητήσει να μείνει εκτός ΕΦΚΑ, λόγω ειδικής σχέσης με το κράτος.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες σε σύγκριση με τους μισθωτούς. Ουσιαστικά, κρίθηκε εκτός το όριο του 20% των εισφορών που προέβλεπε ο λεγόμενος νόμος Κατρούγκαλου, ενώ για τους μισθωτούς το ανάλογο ποσοστό είναι 6% διότι το υπόλοιπο καλύπτεται από τον εργοδότη. Το ποσοστό του 20% για τους αυτοαπασχολούμενους έχει ήδη μειωθεί με νεότερο νόμο. Σύμφωνα με την απόφαση η διάταξη αυτή κρίθηκε αντισυνταγματική διότι προσβάλλει την αρχή της ισότητας.

Αντισυνταγματικός κρίνεται επίσης και ο υπολογισμός των εισφορών για κύρια ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι (26,95% επί του εισοδήματος).

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ανατροπές αναμένονται και όσον αφορά στα ποσοστά αναπλήρωσης των νέων συντάξεων, καθώς το δικαστήριο φαίνεται να θεωρεί πως ο νόμος Κατρούγκαλου στρεβλώνει την ανταποδοτικότητα των συντάξεων και καταργεί την εσωτερική δικαιοσύνη του συστήματος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments