Διεθνή

Εισβολή στη Συρία: Έφτασαν τους 342 οι νεκροί λέει η Άγκυρα – Αυτοσυγκράτηση ζήτησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ

Εισβολή στη Συρία: Έφτασαν τους 342 οι νεκροί λέει η Άγκυρα – Αυτοσυγκράτηση ζήτησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ
Εισβολή στη Συρία: Συνεχίζεται το «σφυροκόπημα» με τις αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 342, σύμφωνα με την Άγκυρα. Έκλεισε το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο στη βορειοανατολική Συρία.

Εισβολή στη Συρία: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης, με την Τουρκία να πραγματοποιεί συνεχής επιθέσεις. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας έχει αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών Κούρδων μαχητών, έχοντας φτάσει πλέον τους 342 νεκρούς. Απώλειες μετρά και η Τουρκία, εκτός από τους έξι άμαχους και έναν στρατιώτη την Πέμπτη, καθώς σήμερα ανακοινώθηκαν άλλοι τέσσερις νεκροί στρατιώτες από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, που πολεμά στο πλευρό των Τούρκων στο Ταλ Άμπιαντ.«

Στόχος μας είναι να βάλουμε ένα τέλος στην ύπαρξη των τρομοκρατών – ιδίως σε Ισλαμικό Κράτος, PKK/PYD-YPG – ανατολικά του Ευφράτη και να εγκαταστήσουμε μια ζώνη ειρήνης για να διασφαλίσουμε ότι οι Σύροι αδελφοί μας θα επιστρέψουν στα σπίτια τους» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ μετά από συνάντηση με τον αρχηγό του τουρκικού ΓΕΕΘΑ και των αρχηγών στρατού, αεροπορίας και ναυτικού.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος βρίσκεται στην Τουρκία στο πλαίσιο επίσκεψης του, κάλεσε την Άγκυρα να δράσει «με αυτοσυγκράτηση» κατά την επιχείρηση που διεξάγει εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία.

«Αν και η Τουρκία έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά της, αναμένουμε από αυτή να ενεργήσει με αυτοσυγκράτηση», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Τον ενημέρωσα για τις σοβαρές μου ανησυχίες αναφορικά με την επιχείρηση αυτή και για τους κινδύνους περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής» πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε επίσης ότι «δεν θα πρέπει να κινδυνεύσουν» οι πρόοδοι που έχουν καταγραφεί στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. «Οι μαχητές του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) δεν πρέπει να καταφέρουν να αποδράσουν», υπογράμμισε ο ίδιος. Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι αναμένει από τους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ να σταθούν στο πλευρό της στην εν εξελίξει «νόμιμη», όπως τη χαρακτήρισε, επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία.

«Το να αναμένουμε από τους συμμάχους μας να επιδείξουν αλληλεγγύη είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα», εξήγησε. «Δεν αρκεί να λέτε: “Κατανοούμε τις νόμινες ανησυχίες σας”. Θέλουμε να δούμε ξεκάθαρη αλληλεγγύη», υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός.

Εισβολή στη Συρία: Έκλεισε το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο στη βορειοανατολική Συρία

Το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της βορειοανατολικής Συρίας αναγκάστηκε να κλείσει αφού τα περισσότερα μέλη του προσωπικού του έφυγαν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα.

«Το νοσοκομείο της Ταλ Άμπιαντ, το οποίο υποστήριζαν οι MSF, είναι πλέον κλειστό διότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε αυτό έφυγαν με τις οικογένειές τους», επεσήμανε η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση. «Καθώς ήταν το μόνο δημόσιο νοσοκομείο στην περιοχή, το νοσοκομείο της Ταλ Άμπιαντ διαδραμάτιζε κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση των αναγκών των κατοίκων της πόλης και των γύρω περιοχών», πρόσθεσε.

«Με τις υγειονομικές υπηρεσίες ήδη να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του πληθυσμού, οι εκτοπισμοί και οι τραυματισμοί που προκαλούνται από τις συγκρούσεις είναι πιθανό να προσθέσουν επιπλέον πίεση στους ήδη περιορισμένους πόρους των νοσοκομείων», τόνισε ο Ρόμπερτ Όνους της αρμόδιος των MSF για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων στη Συρία.

Η τουρκική επίθεση εναντίον των Κούρδων έτρεψε σε φυγή δεκάδες χιλιάδες αμάχους

Η επίθεση του τουρκικού στρατού εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειοανατολική Συρία έτρεψε χθες Πέμπτη χιλιάδες αμάχους σε φυγή, καθώς οι δυνάμεις της Άγκυρας προέλασαν παρά τη διεθνή κατακραυγή. Εξαιτίας της τουρκικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία έχουν εκτοπιστεί ήδη περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι από τις πόλεις Ρας αλ Άιν και Ταλ Άμπιαντ, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, το οποίο παρέχει βοήθεια σε περίπου 650.000 ανθρώπους στη Συρία.

«Ανθρωπιστική καταστροφή»

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, σκοπός της Τουρκίας είναι να καταλάβει τη ζώνη ανάμεσα στη Ρας αλ Άιν και την Ταλ Αμπιάντ, πλάτους 120 χιλιομέτρων και βάθους περίπου 30, και να εκκαθαρίσει από αυτή, να απομακρύνει από τα σύνορά της, την ισχυρότερη κουρδική πολιτοφυλακή, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ). Εταίρος των δυτικών στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), η οργάνωση ΜΠΛ χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα.

Η Τουρκία επιδιώκει με την επιχείρηση να δημιουργηθεί μια «ζώνη ασφαλείας» όπου θα μπορούσε να εγκατασταθεί μέρος των 3,6 εκατομμυρίων σύρων προσφύγων που ζουν στην επικράτειά της. Αντιμέτωπος με τις έντονες ευρωπαϊκές επικρίσεις, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να άρει τις πύλες και να αφήσει εκατομμύρια πρόσφυγες να πάνε στην Ευρώπη.

Η επιχείρηση, που διεξάγεται σε συνεργασία με μια συμμαχία ανταρτών που χρηματοδοτήθηκαν κι εκπαιδεύτηκαν από την Άγκυρα, σηματοδοτεί την τρίτη μεγάλης κλίμακας τουρκική εισβολή στη Συρία από το 2016. Άνοιξε νέο μέτωπο στη σύρραξη που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 370.000 ανθρώπους και μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments