Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κλίμα συνεννόησης με τη Φώφη Γεννηματά – Τι συζητήθηκε

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κλίμα συνεννόησης με τη Φώφη Γεννηματά – Τι συζητήθηκε
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι ειπώθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού και της προέδρου του ΚΙΝΑΛ στη σημερινή συνάντησή τους. Που συμφωνούν και για ποια σημεία θα χρειαστεί να τα... ξαναπούν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έστω κι αν η κατάσταση τους δεν ήταν η καλύτερη δυνατή (αμφότεροι δήλωσαν κρυωμένοι), ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ συζήτησαν για ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, θέτοντας επί τάπητος το θέμα της ψήφου των απόδημων Ελλήνων, αλλά και μία σειρά άλλων ζητημάτων που αφορούν την πολιτική κατάσταση. Σε γενικές γραμμές, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει κλίμα συνεννόησης για μία σειρά ζητημάτων. Όσον αφορά το θέμα των αποδήμων, η Φώφη Γεννηματά ήταν θετική επί του συνόλου, θέτοντας όμως τους εξής όρους:

  • Δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν όλοι οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού, εφ’ όσον είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τα δημοτολόγια.
  • Για την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή τους καθιερώνεται η Επιστολική Ψήφος, με διαδικασίες που θα διασφαλίζουν πλήρως την εγκυρότητά της.
  • Η ψήφος τους θα προσμετράται στο εθνικό αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτό απαιτούν η αρχή της ισότητας και καθολικότητας της ψήφου. Δεν μπορεί οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού να αντιμετωπίζονται ως πολίτες β’ κατηγορίας.
  • Να εξασφαλισθεί με τον κατάλληλο τρόπο η εκπροσώπηση των Αποδήμων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για την εύρεση των 200 ψήφων που απαιτούνται για να περάσουν οι σχετικές ρυθμίσεις. Παράλληλα, ήταν δεκτικός στο να ισχύσουν ως κριτήρια το ποιος έχει δικαίωμα ψήφου και το εάν χρειάζεται να έχει ΑΦΜ στην Ελλάδα. Κάτι στο οποίο συμφωνεί το ΚΙΝΑΛ, ενώ είναι και πρόταση που έχει διατυπωθεί και από το ΚΚΕ.

Οι συνομιλίες για τα διεθνή και το Κυπριακό

Στην συνάντηση συζητήθηκαν και εθνικά θέματα, όπως το Κυπριακό, το Αιγαίο, αλλά και ο πόλεμος στη Συρία. Η κ. Γεννηματά είπε στον πρωθυπουργό ότι προτίθεται να θέσει το θέμα στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, την επόμενη εβδομάδα, καθώς θεωρεί ότι απαιτείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής να πάρει θέση ειδικότερα για να αλλάξει η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. «Πρέπει να διεκδικήσουμε αυτή την αλλαγή και να ζητήσουμε να καταδικαστεί σαφώς η στάση της Τουρκίας», φέρεται να είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Η δήλωση της Φώφης Γεννηματά

«Εμείς θέλουμε επιτέλους να ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι του εξωτερικού. Να προσμετράται η ψήφος τους. Να εκλέγουν αντιπροσώπους. Όχι άλλη χαμένη ευκαιρία. Όλα τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Επεσήμανα στον κ. Μητσοτάκη ότι απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα χρειάζονται εθνική ομοψυχία και αποφασιστική στάση στο εσωτερικό όπως και συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις ΤΩΡΑ από τους εταίρους και συμμάχους μας. Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει οπωσδήποτε απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και αλλαγή της Κοινής Δήλωσης για το προσφυγικό/μεταναστευτικό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments