Τεχνολογία

Τι είναι η σελίδα 404 που βλέπουμε σε πολλά sites – Πως πήρε το όνομά της

Τι είναι η σελίδα 404 που βλέπουμε σε πολλά sites – Πως πήρε το όνομά της
Όλα τα μυστικά του περίφημου "Error 404" που συναντάμε αρκετές φορές στο διαδίκτυο.

Error 404: Σε ένα τυπικό σερφάρισμά σου στο διαδίκτυο, ενδέχεται να πέσεις πάνω στο πιο δημοφιλές σφάλμα του ιστού. Κάποια στιγμή, μέσα στη μέρα (συμβαίνει σε όλους, μη νομίζεις) θα πατήσεις ένα ενεργό λινκ το οποίο θα σε κατευθύνει σε μία ιστοσελίδα, η οποία δεν θα ανοίξει. Και συνήθως, αντί για την αρχική σελίδα θα εμφανιστεί ένα μήνυμα που θα γράφει “Error 404” ή “404 not found”. Όλοι έχουμε πέσει πάνω σε τέτοιες περιπτώσεις, γνωρίζουμε ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά λίγοι ξέρουν την… ετυμολογία του σφάλματος.

Ουσιαστικά το “404” είναι τυποποιημένο πρότυπο κώδικα “HTTP”, το οποίο αποστέλλεται στον browser από τον σέρβερ του εκάστοτε site. Με αυτόν τον τρόπο, ο browser δείχνει ότι ναι μεν συνδέθηκε με τον server, αλλά δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την ενέργεια. Κι αυτό συνηθίζεται όταν έχουμε να κάνουμε με ιστοσελίδες και links που είτε έχουν διαγραφεί, είτε έχουν “σπάσει” (broken links).

Τι σημαίνει το “404”

Στη “γλώσσα” του HTTP, το 404 αναλύεται ως εξής: Το πρώτο “4” δείχνει ότι το λάθος προέρχεται από την ιστοσελίδα, είτε από εμάς και όχι από τον server. Δηλαδή, είτε το link έχει “σπάσει”, είτε εμείς πληκτρολογήσαμε κάτι λάθος στην αναζήτηση.

Το “0” αναφέρεται σε γενικά συντακτικά λάθη. Μπορεί να σηματοδοτεί δηλαδή λάθος πληκτρολόγηση της διεύθυνσης.  Ενώ το τελευταίο «4», μας πληροφορεί για το είδος του προβλήματος (BadRequest, Unauthorized).

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments