Άποψη

Όταν πας για “Joker” και δεν πιάνεις ούτε τον λήγοντα

Όταν πας για “Joker” και δεν πιάνεις ούτε τον λήγοντα
Με αφορμή την προσαγωγή ανηλίκων παιδιών για την παρακολούθηση της ταινίας «Joker», ο Γιώργος Χελάκης μέσα από το blog του στο pagenews.gr, αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση μπορεί να σταματήσει τη συζήτηση γύρω από το θέμα.

Την ώρα που γράφονται αυτές ο γραμμές είναι πολύ πιθανό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοϊδης να ξεκινά με τον δεκαπεντάχρονο γιο του για κάποια από τις κινηματογραφικές αίθουσες που προβάλλεται η ταινία «Joker». Ευχόμαστε στον κύριο υπουργό να περάσει ευχάριστα την ώρα του και να ψυχαγωγηθεί παρακολουθώντας την ταινία. Να μην του καθίσει βαρύ το νόημα της. Άλλωστε, τα νοήματα είναι διαφορετικά ανάλογα με τις προσλαμβάνουσες του κάθε θεατή.

Έχει σημασία όμως, ότι ένας υπουργός της κυβέρνησης δηλώνει ότι θα παραβεί το νόμο και θα πάρει μαζί το γιο του, κάτι που απαγορεύεται αφού ο γιος Χρυσοχοΐδης είναι δεκαπέντε ετών και ο «νόμος» επιτρέπει την παρακολούθηση της ταινίας σε όσους έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους. Με άλλα λόγια, ο υπουργός προτίθεται να παρανομήσει. Να γίνει μέρος αυτού που και ο ίδιος χαρακτηρίζει ανομία.

Πολύ ενδιαφέρουσα στάση να παραβιάζεις έναν νόμο όταν θεωρείς ότι αυτός είναι έξω από κάθε έννοια δικαίου. Να το έχουμε υπόψη μας όσοι κινούμαστε σε «περιβάλλον ανομίας» σε ορισμένες περιπτώσεις. Αφού μπορεί να το κάνει ένας υπουργός, διάολε, γιατί να μην το κάνει ένας πολίτης. Ανεξάρτητα από αυτό, νομίζω ότι είναι άξια επαίνου η πρωτοβουλία του υπουργού και η δημοσιοποίησή της. Εδώ πρόκειται για ένα νόμο της δικτατορίας του Μεταξά (1937) που παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό και διδακτικό ότι ορισμένες διατάξεις του νόμου αυτού αναθεωρήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ (2016) χωρίς να θιχτεί η συγκεκριμένη. Αντί λοιπόν να βρεθεί εκτεθειμένος ένας υπουργός διότι δεν εφαρμόζει το νόμο, υπάρχει κάτι πιο απλό που θα μπορούσε να γίνει πριν καν ξεκινήσει για την κινηματογραφική αίθουσα ο υπουργός με τον γιο του: Να φέρει η κυβέρνηση στην Βουλή μια τροπολογία με την οποία θα ακυρώνει την συγκεκριμένη διάταξη. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κλείσει πολιτικά το ζήτημα και να αποκρουστούν οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι οι καταγγελίες εκπορεύτηκαν από υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού. Όλα τα άλλα είναι κουβέντες του αέρα.

Η αστυνομία εισέβαλε σε δυο κινηματογράφους και προσήγαγε και κράτησε επί ώρες ανήλικα παιδιά. Η εικόνα έχει το αντίστοιχό της στην περίοδο της χούντας και στις γελοιότητες του Παττακού. Στην περίοδο της μεταπολίτευσης δεν αναφέρθηκε τέτοιο περιστατικό. Ο κύριος Χρυσοχοΐδης θα μπορούσε να διατάξει μια ΕΔΕ και να μάθουμε ποιοι έκαναν την αστεία καταγγελία και γιατί υπήρξε τόσο άμεση και… αυθόρμητη κινητοποίηση των αστυνομικών προκειμένου να συλλάβουν τους «παραβάτες».

Αν η κυβέρνηση θέλει να σταματήσει η συζήτηση μπορεί να το κάνει με ένα και μοναδικό τρόπο. Να καταργήσει αυτή τη διάταξη. Είναι γελοίο οι Έλληνες πολίτες να έχουν δικαίωμα ψήφου στα δέκα εφτά και να μην μπορούν να μπουν στην αίθουσα να παρακολουθήσουν την ταινία…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments