Άποψη

Χρειάζεται σχέδιο, αποφασιστικότητα και γρήγορα αποτελέσματα

Υπεύθυνος Ερευνών της Opinion Poll και Πολιτικός Αναλυτής
Χρειάζεται σχέδιο, αποφασιστικότητα και γρήγορα αποτελέσματα
Ο Ζαχαρίας Ζούπης, πολιτικός αναλυτής και υπεύθυνος της Opinion Poll, αρθρογραφεί στο pagenews.gr σχετικά με την τελευταία έρευνα για το κυβερνητικό έργο.

Η κυβέρνηση δείχνει να συνεχίζει με στήριγμα την ικανοποίηση της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης για το σύνολο της Πολιτικής της. Το 50% δηλώνει πολύ ή λίγο ικανοποιημένο από την κυβερνητική πολιτική σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα της έρευνας της OPINION POLL, ενώ η ικανοποίηση από τις πρωτοβουλίες και την συνολική παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη φτάνει το 53%.

Είναι σημαντικό δε, ότι σε ένα θέμα « κλειδί», αυτό της πορείας της οικονομίας και των επενδύσεων η ικανοποίηση φτάνει το 63%. Η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνουν εν ολίγοις την ικανοποίηση ενός σημαντικά μεγαλύτερου κοινού από αυτό που ψήφισε τη Νέα Δημοκρατία κερδίζοντας την μάχη του κέντρου και αγγίζοντας τμήματα της Κεντροαριστεράς.

Ωστόσο, πως δικαιολογείται η πτώση της ικανοποίησης κατά δέκα περίπου μονάδες στην ικανοποίηση σε σχέση με τις αρχές Σεπτεμβρίου σύμφωνα με έρευνα της ίδιας εταιρείας, όταν στην Οικονομία αλλά και σε βασικές πρωτοβουλίες της η επίδοσή της φτάνει ακόμα υψηλότερα; Στην πρωτοβουλία της για παράδειγμα να διευκολύνει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και μάλιστα με επιστολική ψήφο η θετική άποψη φτάνει το 76%, με το ποσοστό αυτό να ξεπερνάει το 50% σε όλα τα κομματικά ακροατήρια.

Όσο και αν ψάξει κανείς, σε θέμα « αγκάθι» για την Κυβέρνηση αναδεικνύεται το Μεταναστευτικό- Προσφυγικό. Μόλις το 23,4% δηλώνει ικανοποιημένο από την πολιτική της Κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα , με το 49% των ψηφοφόρων της Ν.Δ να κρατά την ίδια αρνητική στάση.

Είναι φανερό, ότι οι πολίτες διαπιστώνουν ολιγωρία στο θέμα αυτό από μια Κυβέρνηση που το δυνατό πολιτικό- επικοινωνιακό χαρτί της είναι ότι ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας έτοιμη και με σχέδιο.

Άλλωστε το 63.2% δηλώνει στην ίδια έρευνα ότι η Κυβέρνηση καθυστέρησε, ενώ είχε φανεί ότι οι ροές αυξάνονταν. Ολιγωρία και αναποτελεσματικότητα είναι οι βάσεις αυτής της δυσαρέσκειας, σε συνδυασμό και με τον φόβο ότι μπορεί να υπάρχει διόγκωση του προβλήματος στο επόμενο διάστημα λόγω της κατάστασης, με την Τούρκικη επιθετικότητα και τους συνεχείς εκβιασμούς Ερντογάν περί ανοίγματος της στρόφιγγας αλλά και την αδυναμία της Ευρωπαικής Ένωσης να διαμορφώσει μια ενιαία Πολιτική για το θέμα.

Αν η κυβέρνηση δεν πιάσει « τον ταύρο από τα κέρατα» θα βρεθεί πιθανότατα προ εκπλήξεων και από πλευράς δυσαρέσκειας και από πλευράς ακραίων απόψεων ένθεν και ένθεν. Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης φανέρωσε μια προοδευτική προσέγγιση για το θέμα με την ομιλία του στην Βουλή και έχουν ανακοινωθεί σειρά μέτρων, θα κινδυνεύει να μην πείθει και αυτό να επηρεάζει την συνολική της πορεία.

Ποιο είναι το μυστικό; Αποτελέσματα, αποτελέσματα, αποτελέσματα. Όσο η Κυβέρνηση δεν επιταχύνει τις διαδικασίες ελέγχου, όσο δε έχει να επιδείξει χιλιάδες επιστροφές , όσο δεν εμφανίζει μια συνολική στρατηγική αντμετώπισης, θα έχει πρόβλημα.

Γι αυτό άλλωστε ψηφίστηκε και καλέστηκε ανάμεσα στα άλλα να διαχειριστεί και αυτό το περίπλοκο κοινωνικό, πολιτικό, ευρωπαϊκό, γεωστρατηγικό πρόβλημα. Οι πολίτες αυτής της χώρας έζησαν το 2015 όταν η χώρα μετατράπηκε σε πέρασμα προς την Ευρώπη 1 εκατομ. Μεταναστών και Προσφύγων, όταν το « λιάζονται και μετά εξαφανίζονται» μετατρεπόταν σε δόγμα της Ελληνικής Κυβέρνησης οδηγώντας σε κλείσιμο των συνόρων και τροφοδότηση ξενοφοβικών κινημάτων σε χώρες της Ευρώπης.

Έζησαν τέσσερα χρόνια κατά τα οποία δεν έχει βρεθεί ακόμα άκρη ποιοι δικαιούνται άσυλο και πόσες χιλιάδες θα ‘έπρεπε να επιστραφούν από ευαίσθητους κυβερνώντες που την ίδια ώρα δημιουργούσαν το κάτεργο της Μόρια. Σήμερα γνωρίζουν ότι οι χιλιάδες Μετανάστες και Πρόσφυγες έχουν ουσιαστικά εγκλωβιστεί στην χώρα, την ίδια ώρα που ο κίνδυνος νέων ροών είναι πάντα παρόν. Οι πολίτες ψήφισαν την νέα Κυβέρνηση για να δείξει αποτελεσματικότητα, αποφασιστικότητα, σχέδιο. Για αυτό ακριβώς και θα κριθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments