Διεθνή

Τα κορόιδα των Βαλκανίων

Τα κορόιδα των Βαλκανίων
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης, μέσα από το blog του στο pagenews.gr, σχολιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και την απροθυμία από πλευράς Σκοπίων για την πλήρη εφαρμογή της.

«Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εφαρμογής της Συμφωνίας και του ανοίγματος και κλεισίματος των κεφαλαίων ένταξης. Ειδικά για την εσωτερική χρήση σε κάποιες περιπτώσεις. Υπάρχει σύνδεση, διότι οι Έλληνες φίλοι μας το δέχθηκαν πως μπορούμε να τα καταφέρουμε λόγω του μέλλοντος που έχει η Βόρεια Μακεδονία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μέρος της θα παγώσει, διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες διατάξεις, όμως τα δύο συνδέονται μεταξύ τους, διότι η διαδικασία εναλλαγής των κεφαλαίων σημαίνει ότι θα παραδώσουμε την εθνική μας κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση» Τάδε έφη ο «μετριοπαθής» νυν (και όχι για πολύ) Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

Προσοχή στους δρόμους που κυκλοφορείτε διότι μπορεί να σας πέσει από τα σύννεφα κανένας συριζαίος στο κεφάλι.Τα Σκόπια, γενικώς, το VMRO ειδικώς, αλλά και ο ίδιος ο Ζάεφ δεν είχαν καμία πρόθεση να εφαρμόσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τώρα δεν έχουν και κανένα λόγο αλλά και κανένα μοχλό να τους πιέζει. Μετά το γαλλικό βέτο στην ευρωπαϊκή τους πορεία έχουν επιχείρημα, πρόσχημα και πλαίσιο για να μην την εφαρμόσουν. Εξάλλου σε λίγους μήνες έχουν εκλογές.

Το τελευταίο πράγμα που θα κάνει ο Ζάεφ, ο οποίος πηγαίνει ήδη τσουρουφλισμένος στις εκλογές είναι να υπερασπίζεται την εφαρμογή της Συμφωνίας . Είχε υποσχεθεί ευρωατλαντική (δηλαδή ασφάλεια και λεφτά) ένταξη  και όχι μόνο ατλαντική (ασφάλεια χωρίς λεφτά) προκειμένου να πείσει για την ανάγκη αποδοχής της Συμφωνίας των Πρεσπών, οργάνωσε δημοψήφισμα που παραβίασε κάθε διεθνή πρακτική αλλά και εγχώρια συνταγματική πρόβλεψη, εκβίασε βουλευτές, έδωσε γη και ύδωρ στους Αλβανούς της χώρας και τώρα πρέπει να πάει στην κάλπη χωρίς το (ευρωπαϊκό) πορτοφόλι που είχε υποσχεθεί.

Θα είναι πολιτικά ανόητο και εκλογικά αυτοκτονικό εκ μέρους του να πάει στην κάλπη προτάσσοντας την… εφαρμογή της Συμφωνίας. Αντιθέτως, θα πει «μπήκαμε στο ΝΑΤΟ, δεν θα εφαρμόσουμε στη συμφωνία στο μεγαλύτερο μέρος της, οι Έλληνες αναγνώρισαν “μακεδονική” ταυτότητα και γλώσσα, δηλαδή εθνότητα, θα επιδιώξουμε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση χωρίς τις αντίστοιχες δεσμεύσεις»…

Το VMRO θα πλειοδοτεί για να τον πιέσει και κάπως έτσι η Συμφωνία των Πρεσπών θα αποτελέσει παρελθόν αλλά μόνο σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις των Σκοπιανών, διότι οι επιπτώσεις από την ελληνική υπογραφή παραμένουν. Η αναγνώριση  “μακεδονικής” ταυτότητας και γλώσσας, η εκχώρηση του δικαιώματος εμπορικής χρήσης του όρου «μακεδονικός», η χρήση του λιμένος Θεσσαλονίκης και πολλά άλλα, θα συνεχίσουν να δεσμεύουν τη χώρα μας. Η Συμφωνία εξελίσσεται ακόμα πιο ετεροβαρώς κατά της Ελλάδας. 

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα διεθνή θέματα, Μάγια Κοτσίγιανσιτς, αφού χρησιμοποίησε τη γνωστή ανούσια γραφειοκρατική ξύλινη μπουρδολογία περί «ιστορικής συμφωνίας», «θετικού παραδείγματος» και όλα τα σχετικά, δήλωσε ότι  «πιστεύουμε ότι οι αρχές παραμένουν δεσμευμένες στη Συμφωνία και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουν να την εφαρμόζουν με καλή πίστη».     

Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ή να κάνει ότι πιστεύει ό,τι θέλει. Και ο Ζάεφ πίστευε ότι τα Σκόπια θα ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και ότι οι Ευρωπαίοι θα λειτουργήσουν «με καλή πίστη». Τώρα μάλλον υποψιάζεται ότι τον χρησιμοποίησαν και αυτόν όπως την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν ήταν και πολύ δύσκολη. Πολλοί την χρησιμοποίησαν για πολλά. Η οποία προηγούμενη κυβέρνηση, όχι μόνο υπέγραψε μία βαριά βλαπτική για τη χώρα συμφωνία, αλλά το έκανε τόσο στο πόδι , «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενη», που δεν φρόντισε καν να διασφαλίσει ότι αυτά που υπέγραψε θα εφαρμοστούν.  Και αυτοί οι άνθρωποι δέσμευσαν την χώρα εσαεί.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments