Ελλάδα

Λέσβος: Μετ΄εμποδίων η επιχείρηση μετακίνησης 815 αιτούντων άσυλο

Λέσβος: Μετ΄εμποδίων η επιχείρηση μετακίνησης 815 αιτούντων άσυλο
Λέσβος: Μέχρι τις 7 το απόγευμα είχαν πιστοποιηθεί 615 άτομα.

Λέσβος: Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση μετακίνησης με δύο αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των 815 αιτούντων άσυλο από το νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ , μέχρι τις 7 το απόγευμα είχαν πιστοποιηθεί 615 άτομα, όλα μέλη κατηγοριών ευάλωτων οικογενειών, οι οποίοι μεταφέρονται σταδιακά στο λιμάνι της Μυτιλήνης όπου έχει δέσει το ένα από τα δυο αρματαγωγά, ενώ το δεύτερο είναι σε αναμονή έξω από το λιμάνι.

Η διαδικασία της μετακίνησης από τη Μόρια ξεκίνησε περίπου στις 5 το απόγευμα, ενώ -ας σημειωθεί- ότι ο έλεγχος όσων επιβιβάζονται στο αρματαγωγό είναι εξονυχιστικός.

Όπως ανέφερε στην ιστοσελίδα stonisi.gr o αναπληρωτής διοικητής του ΚΥΤ Μόριας, Δημήτρης Βαφέας, είναι μια διαδικασία πολύ χρονοβόρα. Από το πρωί της Παρασκευής οι συνεργαζόμενες Αρχές βρίσκονταν στο πόδι  για να εντοπίσουν τα 815 άτομα. Στη συνέχεια ξεκίνησε μια απαιτητική διαδικασία για κάθε αιτούντα άσυλο που πρόκειται να ταξιδέψει, όπου πρέπει να ταυτοποιηθούν τα χαρτιά του, να περάσουν σε υπολογιστή- διαδικασία χρονοβόρα διάρκειας 10 έως 15 λεπτών ανά άτομο.

Από τους 815, οι 254 στόχος ήταν να προέρχονται από τον δημοτικό καταυλισμό του Καρά- Τεπέ και οι υπόλοιποι από το ΚΥΤ Μόριας. Στο μεταξύ, σήμερα Παρασκευή εντοπίστηκαν 323 αφίξεις και πριν τις σημερινές αναχωρήσεις ο πληθυσμός στο ΚΥΤ Μόριας είναι στα 15.007 άτομα. Αναμένονται άλλες δύο μικρές μεταφορές σύμφωνα με πληροφορίες να αναχωρήσουν 50 την ερχόμενη Κυριακή και 100 την ερχόμενη Τετάρτη με δρομολόγιο της γραμμής.

Η διαδικασία συγκέντρωσης έξω από το ΚΥΤ ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα και μετά τις 5.30 αναχώρησε το πρώτο πούλμαν για το λιμάνι. Τις μεταφορές προς το λιμάνι έχει αναλάβει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Σε μεγάλες πλαστικές μαύρες σακούλες εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούσαν να χωρέσουν τα υπάρχοντά τους.

Ο έλεγχος από την άφιξή τους στο λιμάνι εξονυχιστικός, με τις Αρχές να εξηγούν ότι η επιβίβαση στο Αρματαγωγό έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι επί μία ώρα μέσα στο κρύο ήταν πρακτικά αδύνατο να σταθούν οι πρώτοι «επιβάτες» του αρματαγωγού. Πάντως έχει υπάρξει μέριμνα για διανομή φαγητού.

Μετά την αναχώρηση του πρώτου αρματαγωγού με 400 επιβαίνοντες, που αναμένεται να γίνει αργά απόψε, Παρασκευή το βράδυ, με κατεύθυνση την Ελευσίνα, θα ακολουθήσει η επιβίβαση των υπολοίπων 215 που έχουν πιστοποιηθεί και οι οποίοι θα παραμένουν μέσα στο δεύτερο αρματαγωγό. Το πρωί θα ξεκινήσει η πιστοποίηση και των υπολοίπων 200 που μπορούν να μετακινηθούν και οι οποίοι θα μετακινηθούν στο λιμάνι, με στόχο το δεύτερο αρματαγωγό να αποπλεύσει από την Μυτιλήνη αύριο, Σάββατο, το μεσημέρι.

Να σημειωθεί ότι έχει προγραμματιστεί η μετακίνηση άλλων 60 αιτούντων άσυλο, την ερχόμενη Κυριακή και 100 την Τετάρτη, με το πλοίο της γραμμής και κατεύθυνση το λιμάνι του Πειραιά.

Στο σύνολό τους, οι μεταφερόμενοι θα τοποθετηθούν σε ξενοδοχεία σε διάφορα μέρη της Αττικής, αλλά και εκτός Αττικής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments