Άποψη

Ο Σαμαράς, ο προπομπός, και το φαν κλαμπ

Ο Σαμαράς, ο προπομπός, και το φαν κλαμπ
Ο Σπύρος Γκουτζάνης σχολιάζει την τοποθέτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη αναφορικά με την πιθανότητα ο Αντώνης Σαμαράς να βρεθεί στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ως προπομπός του Αντώνη Σαμαρά στην όλο αγκάθια πορεία προς την Προεδρία της Δημοκρατίας, εμφανίστηκε ο υπουργός Αγρογικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Best tv της Μεσσηνίας -όλως τυχαίως της περιφέρειας του Αντώνη Σαμαρά– και στην ερώτηση αν θα στήριζε ενδεχόμενη υποψηφιότητά του απάντησε: «Αναφανδόν. Εγώ είμαι μέγας φαν και φίλος του Αντώνη Σαμαρά, είναι γνωστό αυτό. Μακάρι να το θέλει ο ίδιος – δεν ξέρω αν το θέλει- και μακάρι να είναι αυτή η πρόταση της παρατάξεως».

Το φαν κλαμπ

Για το “μέγας φαν” δεν υπάρχει αμφιβολία. Ο Αντώνης Σαμαράς τον πήρε από τον ΛΑΟΣ όταν έπνεε τα λοίσθια, τον ενέταξε στη ΝΔ και στην συνέχεια τον ανέδειξε σε πρώτης γραμμής στέλεχος και υπουργό. Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο κ. Βορίδης είναι να δηλώνει πρώτος στο φαν κλαμπ του Μεσσήνιου. Λογικά θα πρέπει να έχει ανταγωνισμό από τον Άδωνι Γεωργιάδη που ακολούθησε παρόμοια πορεία, ΛΑΟΣ – ΝΔ αντιπροεδρία, υπουργείο. Οι πληροφορίες από το σαμαρικό στρατόπεδο λένε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι φαν εκτός από τους δύο προαναφερθέντες. Για παράδειγμα δεν θα είναι έκπληξη ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην δικαστικός, Χαράλαμπος Αθανασίου, που επίσης χρωστά την πολιτική του καριέρα στον Αντώνη Σαμαρά. Αλλά και βουλευτές όπως ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Στέργιος Γιαννάκης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης που χρωστούν την είσοδό τους στην πολιτική ή την εκλογή και επανεκλογή τους στην στήριξη του πρώην πρωθυπουργού. (Υπάρχουν κι άλλοι αλλά ας μην τους πούμε κι όλους).

Για την επόμενη πρόταση του κ. Βορίδη “μακάρι να το θέλει ο ίδιος”, μπορούμε να υποθέσουμε ότι το θέτει έτσι από αστική αβρότητα -που χαρακτηρίζει και τους δύο ως επιφανή τέκνα της αστικής “τάξεως”. Φυσικά και το θέλει και φυσικά αν δεν είχε το O.K. του πρώην πρωθυπουργού δεν θα έκανε την σχετική δήλωση. Προσεκτικός ο κ. Βορίδης συνέχισε: “μακάρι να είναι αυτή η πρόταση της παρατάξεως”. Ωστόσο ξέρει πολύ καλά ότι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον προτείνει ο πρωθυπουργός. Οι πληροφορίες από τα γαλάζια παρασκήνια αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι η πρώτη επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παρότι και ο κ. Μητσοτάκης του χρωστά την προεδρία της ΝΔ και την πρωθυπουργία, φαίνεται ότι δεν είναι ευγνώμων, όπως ο κ. Βορίδης. Οπότε, το θέτει κομψά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: εφόσον θα είναι η πρόταση της “παρατάξεως”, ούτε καν μόνο του κόμματος, τι θα κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Θα ακούσει την φωνή της βάσης.

Το ερώτημα είναι εάν το φαν κλαμπ Σαμαρά έχει αρκετά μέλη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στο κόμμα και αντίστοιχη ισχύ ώστε να επιβάλλει την πρότασή της για τον Αντώνη Σαμαρά στον προεδρικό θώκο. Και φυσικά εάν ο ίδιος ο κ. Σαμαράς έχει αρκετά χαρτιά για να αρθούν οι επιφυλάξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Δεξιά έρχεται;

Εάν η επιλογή του τοπικού σταθμού της Μεσσηνίας είναι ο πρώτος συμβολισμός της υποψηφιότητας Σαμαρά, ο δεύτερος είναι το πρόσωπο που εμφανίστηκε σαν προπομπός. Ο Μάκης Βορίδης εκφράζει το πιο σκληρό δεξιό -“ακροδεξιό” λένε οι πολιτικοί του αντίπαλοι- τμήμα της “παρατάξεως”. Είναι λοιπόν ένα μήνυμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι “η Δεξιά είναι εδώ και αντεπιτίθεται”. Η έκταση που έχει πάρει πχ το μεταναστευτικό δεν είναι τυχαία, οι δε βουλευτές που κάνουν τις πιο σκληρές δηλώσεις (Πλεύρης, Άδωνις, Βορίδης, Κυρανάκης, Αθανασίου) είναι της επιρροής Σαμαρά. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, η δύναμή του είναι και η αδυναμία του: ο Αντώνης Σαμαράς είναι συγκρουσιακός, και με τις εμμονές του με τις οποίες τροφοδότησε το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μένος και το συνέδεσε με ξενοφοβική όσον αφορά στο μεταναστευτικό και εθνικιστική όσον αφορά στο μακεδονικό αντιπολιτευτική ρητορική, έχει γίνει “τοξικός”. Παρότι επάνω σε αυτό το τρίπτυχο έκανε αντιπολίτευση ο εγκλωβισμένος μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία, Κυριάκος Μητσοτάκης, και κέρδισε τις εκλογές με 40%.

Ωστόσο ο Αντώνης Σαμαράς είναι πλέον διχαστικός, η προβολή της υποψηφιότητάς του είναι κήρυξη πολιτικού πολέμου, θα βρει 100% απέναντι τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θέλει συναίνεση. Και φυσικά υπάρχει και το εσωτερικό της “παρατάξεως”. Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ήδη ένας δικός της πολιτικός της , ενώ την δική του πορεία έχει ξεκινήσει και ο Κώστας Καραμανλής με την επανεμφάνισή του μετά από μία δεκαετία, ότι κι αν λένε οι δικοί του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments