Διεθνή

Τουρκία: Το απόρρητο σχέδιο για να πάρει πίσω τους οκτώ στρατιωτικούς από την Ελλάδα

Τουρκία: Το απόρρητο σχέδιο για να πάρει πίσω τους οκτώ στρατιωτικούς από την Ελλάδα
Τουρκία: Σε μια τρομερή αποκάλυψη προέβη η ιστοσελίδα Nordic Monitor, αναφέροντας πως η Τουρκία σχεδίαζε στρατιωτική επιχείρηση για τη μεταφορά των οκτώ αξιωματικών που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα.

Τουρκία: Μια αποκάλυψη που θα προκαλέσει συζητήσεις και αντιδράσεις κάνει η ιστοσελίδα Nordic Monitor, η οποία σε δημοσίευμα αναφέρει ότι η Τουρκία είχε σχεδιάσει στρατιωτική επιχείρηση για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα και μάλιστα παραθέτει και απόρρητα έγγραφα. Οι οχτώ Τούρκοι αξιωματικοί έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο, μία ημέρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, στις 15 Ιουλίου 2016. Οι ελληνικές αρχές τους χορήγησαν άσυλο, ωστόσο η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει για την έκδοσή τους, υποστηρίζοντας πως είναι πραξικοπηματίες και έχουν σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Όπως αποκαλύπτει η ΜΚΟ, διευθυντής της οποίας είναι ο αντιφρονούντας και αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποσγκιούρτ, που κατά καιρούς προχωρά σε αποκαλύψεις σχετικά με τις ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης και του Ταγίπ Ερντογάν και της οικογένειάς του, το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας είχε διαβιβάσει στις 16 Ιουλίου του 2016 και ώρα 16:15 εντολές στη Διοίκηση του Στρατού Ξηράς και μονάδες της Αεροπορίας για την εκτέλεση σχεδίου που απέβλεπε στην επιστροφή του ελικοπτέρου και των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, σχέδιο για το οποίο ήταν ενήμερος και ο στρατιωτικός ακόλουθος της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα.

«Για το σχέδιο, ήταν ενήμερη και η πρεσβεία στην Αθήνα, καθώς οι ελληνικές αρχές είχαν συμφωνήσει να επιστρέψουν όχι μόνο το ελικόπτερο, αλλά και τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ, που επικαλείται την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον -τότε ομόλογο του- Νίκο Κοτζιά. Μάλιστα, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, αν και αρχικά φάνηκε να υπάρχει μια πολιτική συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, στη συνέχεια το τουρκικό στρατιωτικό σχέδιο… μπλόκαρε, όταν η ελληνική δικαιοσύνη κατέγραψε τις αιτήσεις ασύλου.

Τουρκία: Αυτό ήταν το σχέδιο για την μεταφορά των στρατιωτικών

Η στρατιωτική επιχείρηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχε το όνομα «Harekat Yıldırım» (Επιχείρηση Αστραπή), καθώς θα έπρεπε να ξεκινήσει δέκα λεπτά μετά τη στιγμή που θα δινόταν η διαταγή. Το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας διέταξε να πετάξει ένα ελικόπτερο με δεκαμελές πλήρωμα για την Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, το 2ο τάγμα Ειδικής Προστασίας -που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη και υπάγεται στην Κεντρική Διοίκηση στην Άγκυρα- διατάχθηκε να εκχωρήσει αρκετά στρατεύματα για να εξασφαλίσει την επιστροφή των οχτώ αξιωματικών.

Το συντονισμό της επιχείρησης ανέλαβε ο Κέντρο Διοίκησης και Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Ένοπλων Δυνάμεων (SKKHM) και το Κέντρο Επιχειρήσεων Αεροπορικής Διοίκησης, ενώ η σχετική εντολή υπεγράφη από τον αξιωματικό Πληροφοριών, Τζανέρ Ατσάρ και την ενέκρινε ο ταγματάρχης Αρμαγάν Ουστέλ, επικεφαλής βάρδιας εκείνη τη μέρα στο SKKHM. Τελικά, μετά την αποτυχία του σχεδίου λόγω της εμπλοκής της ελληνικής Δικαιοσύνης, η ομάδα που εστάλη στην Ελλάδα παρέλαβε μόνον το ελικόπτερο το βράδυ της 16ης Ιουλίου του 2016.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments