Πολιτική

Υπόθεση Novartis: Αποκαλύψεις Φρουζή για την προστατευόμενη μάρτυρα «Αικατερίνη Κελέση»

Υπόθεση Novartis: Αποκαλύψεις Φρουζή για την προστατευόμενη μάρτυρα «Αικατερίνη Κελέση»
Υπόθεση Novartis: Ο Κωνσταντίνος Φρουζής στη δεύτερη κατάθεσή του μίλησε για συναντήσεις πριν το 2015 με Τσίπρα, Σταθάκη, Ξανθό, Παππά. Καταθέτει για τρίτη συνεχόμενη ημέρα σήμερα ο «Mr. Novartis».

Υπόθεση Novartis: Συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα η κατάθεση του Κωνσταντίου Φρούζη, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Novartis στην Ελλάδα, στην Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης. Ο μάρτυρας κατέθετε επί οκτώ ώρες χθες, ενώ η σημερινή (15/11) κατάθεση του ξεκίνησε στις 9 το πρωί. Στη χθεσινή κατάθεσή του ο Κωνσταντίνος Φρουζής προχώρησε σε αποκαλύψεις για την προστατευόμενη μάρτυρα με το κωδικό όνομα «Αικατερίνη Κελέση».

O πρώην επικεφαλής της Novartis Hellas, κατά την δεύτερη κατάθεσή του, περιέγραψε με λεπτομέρειες τις συναντήσεις που είχε με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πριν το 2015 προκειμένου να δώσουν κοινό αγώνα κατά τις πολιτικής μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης που προωθούσε εκείνη την περίοδο η κυβέρνηση Σαμαρά περιγράφει με που εξετάζει τη σκευωρία Novartis. Ο Κωνσταντίνος Φρουζής είχε και έναν διάλογο με τον Βασίλη Κεγκέρογλου για την Αικατερίνη Κελέση. Μάλιστα, από τις απαντήσεις που έδωσε, ουσιαστικά «έδειξε» ότι πρόκειται για πρόσωπο που μπορεί να ήταν και στενή συνεργάτιδά του.

  • Κεγκέρογλου: Έχετε υποψία για το ποια είναι η προστατευόμενη μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση;
  • Φρουζής: Κάτι έχω στο μυαλό μου.
  • Υψηλάντης: Η κυρία Κελέση μήπως ήταν συνεργάτιδά σας;
  • Φρουζής: Δεν ξέρω πιθανολογώ πάνω από τη βάση.
  • Μαρκόπουλος: Σε τι ποσοστό είστε;
  • Φρουζής (γελώντας για πρώτη φορά στη διαδικασία): Με πολύ καλές πιθανότητες. Σε καλό ποσοστό.

Πηγές του Κινήματος Αλλαγής, σχολιάζοντας τα λεγόμενα του κ.Φρουζή υπενθύμιζαν ότι η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» λέει στην κατάθεσή της ότι άκουγε τον Φρουζή να μιλάει στο τηλέφωνο. Δηλαδή, τόσο κοντά ήταν, όσο η γραμματέας του.

Όπως ο ίδιος υποστήριξε την περίοδο 2013-2014 έγινε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 50% στα εκτός πατέντας προϊόντα λόγω όπως ανέφερε νομοσχεδίου του Άδωνι Γεωργιάδη που «προκάλεσε σε όλους μας πρόβλημα». «Ήταν περίοδος πολέμου με την κυβέρνηση Σαμαρά» φέρεται να είπε για να προσθέσει ότι «τότε έβλεπα πολλά στελέχη της αντιπολίτευσης» μεταξύ των οποίων τους Αλ. Τσίπρα, Ν. Παππά, Γ. Σταθάκη, Γ. Δραγασάκη, Αν. Ξανθό κ.α.

Η κατάσταση για τις φαρμακοβιομηχανίες άλλαξε σύμφωνα με τον κ. Φρουζή από το 2015 και μετά καθώς επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η εξωνοσοκομειακή δαπάνη αυξήθηκε φθάνοντας τα 4 δισ. ευρώ ενώ αύξηση που ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ παρουσίασε και ο ετήσιος τζίρος της Novartis. Παράλληλα, ο κ. Φρουζής κατέθεσε και για τα 10 πολιτικά πρόσωπα που οι «κουκουλοφόροι» μάρτυρες υποστήριξαν ότι τους δωροδόκησε.

«Προσωπικά δεν συνάντησα ποτέ πριβέ τον Σαμαρά. Δεν μετέφερα ποτέ και τίποτα προς αυτόν. Ούτε τροχήλατη ούτε ιπτάμενη» είπε για να προσθέσει ότι με τον πρώην πρωθυπουργό παραβρέθηκε σε επίσημη εκδήλωση παρουσία της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και πλήθους εκπροσώπων της ελληνικής και γερμανικής κυβέρνησης. Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι τους Ε. Βενιζέλο, Γ. Κουτρουμάνη και Δ. Αβραμόπουλο δεν συνάντησε ποτέ.

Τον πρώην πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο τον συνάντησε τυχαία στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής και τον Ι. Στουρνάρα ως πρόεδρο του ΙΟΒΕ. «Τον Ανδρέα Λοβέρδο τον είδα μόνο μια φορά στο προαύλιο του υπουργείου ήταν και άλλοι. Καμία 20αρια άτομα και δεν πρόλαβα ούτε να του μιλήσω» είπε για να προσθέσει ότι ως πρόεδρος του ΣΦΕΕ συνάντησε μια φορά τον Ανδρέα Λυκουρέντζο και 4-5 φορές τους Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά.

Ο πρώην επικεφαλής της Novartis Hellas ρωτήθηκε και για τους Δεσταμπασίδη και Μαραγκέλη. Για τον πρώτο υποστήριξε ότι πόρισμα εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας έδειξε οικονομικές ατασθαλίες. Παράλληλα, ο κ. Φρουζής συνέχισε τις καταγγελίες για τον ρόλο της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη υποστηρίζοντας ότι στην άτυπη συνάντηση που είχαν τον Μάιο του 2018 τον πίεσε να καταθέσει «όσα η ίδια ήθελε να ακούσει» και όχι «όσα γνώριζα».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σπύρος Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ) ρώτησε τον μάρτυρα για ποιο λόγο δεν κατήγγειλε την άτυπη συνάντηση με την κυρία Τουλουπάκη εκείνη την περίοδο με τον κ. Φρουζή να απαντά πως δεν ήθελε να αντιπαρατεθεί με το κράτος. Επίσης, ο κ. Λάππας κάλεσε τον μάρτυρα να απαντήσει εάν η κυρία Τουλουπάκη του ανέφερε ονόματα συγκεκριμένων πολιτικών με τον δεύτερο να δίνει αρνητική απάντηση.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε τον μάρτυρα που υποστήριξε ότι επισήμως δεν έχει καταθέσει ποτέ λέγοντας πως έχει υποβάλλει τρια υπομνήματα. Επίσης, ο κ. Λάππας ανέφερε ότι έχουν ήδη ασκηθεί τρεις διώξεις στον κ. Φρουζή, του έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από την χώρα και του έχουν δεσμευτεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί. Σύμφωνα με την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Φρουζής ανέφερε ότι του δεσμεύτηκαν 1,8 εκατ ευρώ σε τράπεζα της Ελβετίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments