Διεθνή

ΗΠΑ: Ισοβίτες Αφροαμερικανοί αθωώθηκαν μετά από 36 χρόνια στη φυλακή

ΗΠΑ: Ισοβίτες Αφροαμερικανοί αθωώθηκαν μετά από 36 χρόνια στη φυλακή
ΗΠΑ: Αθωώθηκαν μετά από 36 χρόνια τρεις Αφροαμερικανοί που είχαν καταδικαστεί σε ισόβια για ένα έγκλημα που δεν είχαν διαπράξει.

ΗΠΑ Αφέθηκαν ελεύθεροι τη Δευτέρα τρεις Αφροαμερικανοί οι όποιοι πέρασαν 36 χρόνια στη φυλακή, αφού είχαν καταδικαστεί σε ισόβια όταν ήταν έφηβοι λόγω δικαστικού λάθους. Το Δικαστήριο της Βαλτιμόρης, βόρεια της Ουάσινγκτον, έκρινε τον Άλφρεντ Τσέστνατ, τον Άντριου Στιούαρτ και τον Ράνσομ Ουάτκινς αθώους για τον φόνο του ΝτεΒίτ Ντουκέ, ενός αγοριού 14 ετών που δολοφονήθηκε το 1983 στο Maryland στο σχολείο του κατά τη διάρκεια μίας απόπειρας να του κλέψουν το μπουφάν του.

Ο συγκεκριμένος φόνος είχε προκαλέσει πολύ έντονες αντιδράσεις, καθώς τότε δεν ήταν καθόλου συνηθισμένη η βία στα σχολεία. Υπό πίεση οι ερευνητές στράφηκαν προς τρεις πρώην μαθητές του σχολείου: τον Τσέστνατ, τον Στιούαρτ και τον Ουάτκινς, τρεις νεαρούς μαύρους ηλικίας 16 και 17 ετών. Αυτό συνέβη γιατί τους είχαν δει στο σημείο του συμβάντος λίγη ώρα πριν από την επίθεση αλλά και επειδή ένας εξ αυτών είχε ένα μπουφάν ίδιο με αυτό που εκλάπη από το θύμα.

Η μητέρα του κατηγορούμενο έδειξε στο δικαστήριο την απόδειξη από το μπουφάν, ενώ αυτόπτες μάρτυρες του φόνου δήλωσαν ότι δεν τον αναγνωρίζουν.

Ωστόσο, η αστυνομία επέμεινε και τελικά τέσσερις μάρτυρες είπαν ότι αυτοί οι τρεις είναι οι δολοφόνοι. Παρά την άρνηση και των τριών το σώμα των ενόρκων τους καταδίκασε σε ισόβια μετά από τρεις μόλις ώρες διαβουλεύσεων. Οι τέσσερις μάρτυρες, όμως, έκαναν πίσω αργότερα, εξηγώντας ότι υπέστησαν πιέσεις από την αστυνομία, αναφέρει το Mid-Atlantic Innocence Project (MAIP), μια ένωση που μάχεται κατά των δικαστικών λαθών και συνέβαλε στο να ανοίξει και πάλι η υπόθεση. Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες ταυτοποίησαν έναν άλλον άνδρα, ο οποίος πλέον θεωρείται ύποπτος για τον φόνο.

Η εισαγγελέας της Βαλτιμόρης δεσμεύθηκε ότι οι τρεις θα λάβουν αποζημίωση. «Η σημερινή ημέρα δεν αποτελεί νίκη, είναι μια τραγωδία καθώς τους κλέψαμε 36 χρόνια», πρόσθεσε η Μέριλιν Μόσμπι, ζητώντας συγγνώμη για τα λάθη που διέπραξαν οι αμερικανικές υπηρεσίες. Πόσα λεφτά, όμως, στην πραγματικότητα ξεπληρώνουν 36 χαμένα χρόνια ζωής. Δυστυχώς οι τρεις άτυχοι άνδρες, καθώς φαίνεται,  έπεσαν θύματα του φυλετικού ρατσισμού, που αν σήμερα θεωρείται υπαρκτός στις ΗΠΑ, εκείνη την εποχή ήταν στο απόγειο του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments