Αθλητισμός

Εσύ ξέρεις τον Ρικ Πιτίνο;

Εσύ ξέρεις τον Ρικ Πιτίνο;
Ο Ρικ Πιτίνο έσκασε σαν κομήτης τις τελευταίες εβδομάδες στην επικαιρότητα της χώρας μας με την εμπλοκή του στην Εθνική Ελλάδος μπάσκετ και το μπασκετικό τμήμα του Παναθηναϊκού και εσύ ίσως να αναρωτιέσαι “ποιος είναι τελικά αυτός ο Πιτίνο;”.

Λίγοι γνωρίζουν ότι ο Ρικ Πιτίνο, πριν να ασχοληθεί με την προπονητική υπήρξε καλαθοσφαιριστής! Βέβαια, η καριέρα του σαν καλαθοσφαιριστής έχει ένα κοινό με την καριέρα του σαν προπονητής, αφού περιορίστηκε στο κολεγιακό πρωτάθλημα, όπου αγωνίστηκε για τρεις σεζόν από το 1971 μέχρι το 1974 με τη φανέλα του κολεγίου Άμερστ. 329 ασσίστ είναι ο απολογισμός της σύντομης καριέρας του, συγκομιδή που τον έφερε στη 10η θέση στην σχετική κατηγορία στην ιστορία του κολεγίου.

Ως προπονητής μπορεί να μην περιορίστηκε εντελώς στο κολεγιακό πρωτάθλημα, αφού προπόνησε Νικς, Σέλτικς και Παναθηναϊκό, αλλά εκεί πέρασε την συντριπτική πλειοψηφία των προπονητικών του χρόνων.

Ο βασιλιάς των κολεγίων

Έχει διατελέσει προπονητής αρκετών ομάδων του πανεπιστημιακού πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων είναι το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (1978-1983), το Κολέγιο Μπράνσγουικ (1985-1987), το Πανεπιστήμιο του Κεντάκυ (1989-1997) και το Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ (2001-2017). Ο Πιτίνο οδήγησε στη νίκη το Κεντάκι στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα του 1996 και το Λούισβιλ το 2013, αν και 4 χρόνια αργότερα απολύθηκε.

Είναι ο μόνος προπονητής που οδήγησε τρία διαφορετικά κολλέγια (Πρόβιντενς, Κεντάκι και Λούισβιλ) σε Final Four. Ο Πιτίνο είναι ένας από τους τέσσερις μόνο προπονητές της ιστορίας του Εθνικού Κολλεγιακού Αθλητικού Συνδέσμου (μαζί με τους Ντιν Σμιθ, Μάικ Ζιζέφσκι και Τζιμ Μπόεχαϊμ) που οδήγησαν την κολεγιακή τους ομάδα στο Final Four σε τέσσερις ξεχωριστές δεκαετίες, ένας από τους τρεις προπονητές (μαζί με τους Ρόι Ουίλιαμς και Τζακ Γκάρντνερ) που έχουν οδηγήσει δύο διαφορετικές ομάδες σε τουλάχιστον δύο Final Four και ένας από τους δύο μόνο προπονητές (μαζί με τον Ουίλιαμς) που έχουν οδηγήσει δύο διαφορετικές ομάδες σε τουλάχιστον τρία Final Four την καθεμία.

Το 1999 έγινε μέλος του Ιταλοαμερικανικού αθλητικού Hall of Fame και το 2013 έγινε μέλος του Basketball Hall of Fame. Τι να πούμε τώρα εμείς; Όπως αντιλαμβάνεστε μιλάμε για θρύλο του Κολεγιακού αλλά και του Παγκόσμιου μπάσκετ.

Η καριέρα στο ΝΒΑ

Ο Ρικ Πιτίνο προπόνησε δύο ομάδες στο ΝΒΑ, τους Νιου Γιορκ Νικς και τους Μπόστον Σέλτικς. Το 1987 οι Νιου Γιορκ Νικς προέρχονταν από μια χρονιά με μόλις 26 νίκες από τα 82 παιχνίδια της σεζόν. Ο Ρικ Πιτίνο κατάφερε, λοιπόν μέσα σε δύο χρόνια να τους οδηγήσει στον πρώτο τους τίτλο περιφέρειας μετά από σχεδόν 20 χρόνια!

Ωστόσο, ο Πιτίνο γενικότερα βρισκόταν σε κόντρα με τη νοοτροπία της λίγκας και αυτό εκδηλώθηκε περισσότερο στο δεύτερο πέρασμα του από το ΝΒΑ και τους Μπόστον Σέλτικς τις σεζον 1997-2001. Η συνολική αποτίμηση της ομάδας αυτά τα χρόνια ήταν 102 νίκες και 146 ήττες. Μετά από μια ήττα από τους Τορόντο Ράπτορς στις 1 Μαρτίου του 2000, με καλάθι του Βινς Κάρτερ στην εκπνοή, ο Πιτίνο απευθύνθηκε στους δημοσιογράφους και τους φανς των Μπόστον Σέλτικς και σε μια έκρηξη ειλικρίνειας τους είπε να ξεχάσουν το παρελθόν και να εστιάσουν στο μέλλον.

“Ο Λάρι Μπερντ δεν θα περάσει από αυτή την πόρτα παιδιά. Ούτε ο Κέβιν ΜακΧέιλ, ούτε ο Ρόμπερτ Πάρις. Και αν αυτό περιμένετε να γίνει τότε να σας ενημερώσω ότι θα είναι γέροι με άσπρα μαλλιά. Εμείς είμαστε νέοι, διασκεδαστικοί, δουλευταράδες και θα βελτιωθούμε. Οι άνθρωποι δεν το καταλαβαίνουν αυτό. Όσο πιο γρήγορα καταλάβουν ότι ο Λάρι και οι άλλοι δεν θα ξαναέρθουν, τόσο το καλύτερο για την πόλη και για εμάς γιατί υπάρχουν παιδιά στα αποδυτήρια που ρίχνουν πολύ ιδρώτα. Μακάρι να είχαμε 90 εκατομμύρια.

Μακάρι να μπορούσαμε να αγοράσουμε τον κόσμο, αλλά δε μπορούμε. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δουλέψουμε σκληρά. Όλη αυτή η αρνητική ενέργεια που υπάρχει σε αυτή την πόλη είναι ανυπόφορη. Και βρωμάει. Κάνει την καλύτερη πόλη στον κόσμο να φαίνεται απαίσια. Ο μόνος τρόπος να αλλάξει αυτό είναι να είστε όλοι θετικοί όπως είμαστε εμείς μέσα στα αποδυτήρια. Και αν πιστεύετε ότι θα υποκύψω σε αυτή την αρνητικότητα, μάλλον έχετε λάθος άνθρωπο στο τιμόνι της ομάδας”, είπε χαρακτηριστικά. Τα παραπάνω μας δείχνουν ακριβώς το χαρακτήρα του Ρικ Πιτίνο. Ένας άνθρωπος θετικός, έξω καρδιά, ο οποίος θέλει να δουλεύει με ηρεμία, με όρεξη και χωρίς μιζέρια.

Το σκάνδαλο του Λούιβιλ

Το 2017 ενεπλάκη σε ένα σκάνδαλο για το οποίο, ισχυρισμοί δηλώνουν ότι ιθύνων της Adidas συνέστησε να πληρώσει 100.000 δολάρια στην οικογένεια ενός κορυφαίου εθνικού νεοσύλλεκτου για να παίξει στο Λούιβιλ και να εκπροσωπήσει την Adidas όταν θα γίνει επαγγελματίας. Η ποινική καταγγελία δεν κατονομάζει ειδικά το Λούιβιλ, αλλά φαίνεται να περιλαμβάνει την πρόσληψη του Μπράιαν Μπόουεν.

Ο Πιτίνο και ο αθλητικός διευθυντής Τομ Γιούριχ τέθηκαν σε διοικητική άδεια. Ο δικηγόρος του Πιτίνο είπε ότι ο Αμερικανός προπονητής είχε “απολυθεί αποτελεσματικά”. Ο Αθλητικός Σύλλογος του Πανεπιστημίου του Λούιβιλ τερμάτισε τη σύμβασή του στις 16 Οκτωβρίου 2017. Τον Σεπτέμβριο του 2017, ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσαν ότι το Λούιβιλ ήταν υπό έρευνα για μια φερόμενη “αμοιβή για παιχνίδι” που περιλάμβανε προσληφθέντες στο Λούιβιλ.

Παναθηναϊκός, Εθνική και πάλι Παναθηναϊκός

Η απόλυση του όμως είναι που τον έφερε στη ζωή μας τόσο ενεργά, καθώς ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, τον “έκλεισε” με συνοπτικές διαδικασίες για αντικαταστάτη του Τσάβι Πασκουάλ, τον Δεκέμβρη του 2018, σε μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα κίνηση.

Ο Πιτίνο ενέπνευσε κόσμο και παίκτες, ο Παναθηναϊκός πήρε το πρωτάθλημα Ελλάδος και έφτασε στους “8” της Ευρωλίγκα και η χρονιά κρίθηκε επιτυχημένη. Παρόλα αυτά, ο Ρικ Πιτίνο αποχώρησε πριν την αρχή της φετινής σεζόν για προσωπικούς λόγους που τον ήθελαν στην Αμερική.

Από ότι φάνηκε όμως, οι λόγοι αυτοί ξεπεράστηκαν, αφού ο Ρικ Πιτίνο επέστρεψε στη χώρα μας, αλλά αυτή τη φορά για λογαριασμό της Εθνικής Ελλάδος. Ο Πιτίνο έδειξε μεγάλη αγάπη για τη χώρα μας αφού δέχθηκε να προπονήσει την Εθνική χωρίς μισθό!

Και εκεί που όλα έμοιαζαν ρόδινα, ήρθε η απόλυση του Αργύρη Πεδουλάκη από τον Παναθηναϊκό. Οι φήμες φούντωναν και πριν λίγες μέρες έγινε επίσημο. Ο Ρικ Πιτίνο είναι και πάλι προπονητής του Παναθηναϊκού πραγματοποιώντας απόψε (28/11) το βράδυ το ντεμπούτο του στην δεύτερη θητεία του στην αναμέτρηση των “Πράσινων” κόντρα στη Μπασκόνια στα πλαίσια της Ευρωλίγκα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments