Άποψη

Οι βλαβερές συνέπειες της “αριστείας”

Οι βλαβερές συνέπειες της “αριστείας”
Ο Γιώργος Χελάκης γράφει στο blog του στο pagenews.gr για τον υφυπουργό εξωτερικών, Αντώνη Διαματάρη, και το πτυχίο από το Columbia που παρουσίασε πως πήρε.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν έχει πάρει πτυχίο. Ούτε φυσικά είναι το πτυχίο το ασφαλές διαβατήριο για να πετύχει κανείς στα καθήκοντα που αναλαμβάνει. Το πρόβλημα είναι ο ιδιότυπος φετιχισμός σχετικά με τα πτυχία. Είναι η άποψη που διαχέεται στην κοινωνία ότι τα πολλά και σύνθετα προβλήματά της θα τα λύσουν οι πτυχιούχοι, οι “άριστοι”. Ότι -τελικά- την ιστορία και την εξέλιξη θα την προκαλέσουν οι πτυχιούχοι, οι… πιστοποιημένοι κάτοχοι της γνώσης και φυσικά της εξειδίκευσης. Ότι όλοι εμείς οι υπόλοιποι που δεν πήραμε πτυχία και δεν αριστεύσαμε δεν έχουμε παρά να εναποθέσουμε τη λύση των προβλημάτων μας στους λογής αρίστους.

Η ρητορική περί αριστείας ανήκει στην Νέα Δημοκρατία. Αυτή την εισήγαγε στον πολιτικό λόγο προφανώς σε αντιδιαστολή στους “αμόρφωτους” και “αναρχοάπλυτους” που πήραν την διακυβέρνηση της χώρας το 2015. Κάπως έτσι φτάσαμε στον φετιχισμό των πτυχίων και στην ανάγκη τα βιογραφικά των πολιτευτών να περιλαμβάνουν πτυχία και μεταπτυχιακά. Κάπως έτσι και ο υφυπουργός εξωτερικών, Αντώνης Διαματάρης, αισθάνθηκε την ανάγκη να μας πληροφορήσει πως έχει μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου της Columbia. Όμως, “καιρός φέρνει τα λάχανα καιρός τα παραπούλια”. Αφού από το Πανεπιστήμιο διαψεύστηκαν όσα σχετικά ανάφερε, ο υφυπουργός στο βιογραφικό του  αναγκάστηκε να δηλώσει τα παρακάτω:

«Προς αποκατάσταση της αλήθειας, διευκρινίζω ότι στο βιογραφικό μου σημείωμα αναφέρω ότι σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων (Μ.Β.Α.) στο Πανεπιστήμιο Columbia, καθώς πράγματι παρακολούθησα αυτό το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, αλλά δυστυχώς λόγοι οικονομικοί δεν μου επέτρεψαν να αποκτήσω το σχετικό τίτλο σπουδών. Λυπάμαι αν η ως άνω διατύπωση προκάλεσε οποιαδήποτε παρερμηνεία ως προς το ότι είμαι κάτοχος του τίτλου σπουδών, ιδίως μάλιστα όταν είναι γνωστή η επί δεκαετίες προσφορά μου στα ζητήματα του απόδημου Ελληνισμού».

Να μην λυπάται ο κ. υφυπουργός. Ας αφήσει να λυπούμαστε εμείς για λογαριασμό του. Όχι γιατί δεν ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του αλλά γιατί η δικαιολογία που βρήκε είναι χειρότερη και από την πράξη που έκανε. Θα μπορούσε απλά να ζητήσει συγνώμη αλλά φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν συνάδει με την συμπεριφορά των “αρίστων”. Αρκετά μας πέταξαν στα μούτρα τα περί αριστείας οι του κυβερνώντος κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια ακόμα ένδειξη μικρόψυχης και φτηνής αντιπολιτευτικής τακτικής ζητεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να “παραιτήσει” τον υφυπουργό. Όταν δεν μπορείς να αντιπολιτευτείς στα πρωτεύοντα, ασχολείσαι με τα δευτερεύοντα. Το θέμα δεν είναι η παραίτηση του υφυπουργού από την στιγμή που δεν το κάνει ο ίδιος για λόγους ευθιξίας. Είναι ότι η αριστεία είναι μια επικίνδυνη αφήγηση που αποκοιμίζει. Ειδικά όταν δεν την έχεις αλλά την επικαλείσαι στο βιογραφικό σου κι όταν για να την πετύχεις αντιγράφεις στις εξετάσεις όπως αποδείχτηκε ότι έκαναν οι φοιτητές της ΔΑΠ στην Πάτρα…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments