Άποψη

5G… μυαλό κουκούτσι!

5G… μυαλό κουκούτσι!
Ο Γιάννης Αντύπας μέσω του προσωπικού του blog στο pagenews.gr παίρνοντας ως αφορμή τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν στο δημοτικό συμβούλιο της Καλαμάτας επισημαίνει τη σπουδαιότητα της αναβάθμισης των ασύρματων δικτύων.

Ήμουν μαθητής και θυμάμαι πολύ αμυδρά, πιθανότατα από κάποια αναπαραγωγής της… είδησης, το «θα καταρρίψουμε τους δορυφόρους» του Δημήτρη Μαρούδα. Όταν ακόμη υπήρχε η ψευδαίσθηση πως μπορείς να κρύψεις τον κόσμο από τους πολίτες και να σταματήσεις το τρένο της τεχνολογικής ανάπτυξης. Η Καλαμάτα, που απολαμβάνει τα τελευταία χρόνια την ευημερία που φέρνουν οι ξένοι ταξιδιώτες χάρις στο αεροδρόμιο της πόλης, αποφάσισε να υψώσει σύνορα στα… G της κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με τα πιο έγκυρα τουριστικά sites του πλανήτη το πρώτο πράγμα που βάζουν στις αναζητήσεις τους οι τουρίστες είναι το δωρεάν wifi. Για να μπορούν από το ξενοδοχείο τους ή από άλλα σημεία πρόσβασης να μοιράζονται με τους φίλους τους και τις οικογένειές τους πίσω στις πατρίδες τους στιγμές από τις διακοπές τους. Είτε το θέλουμε, είτε όχι σε αυτή την εποχή ζούμε. Στην εποχή των δικτύων και των παγκόσμιων κοινοτήτων των social media. Το να αντιδρά σε αυτά τα δεδομένα μια πόλη με διεθνές αεροδρόμιο είναι πραγματικά οξύμωρο.

Στο πλαίσιο της αρθρογραφίας μου στο pagenews.gr έχω αναφερθεί στο θέμα και άλλες φορές: αν οι Έλληνες θέλουν να κερδίσουν το χαμένο έδαφος σε σχέση με τις προηγμένες χώρες του κόσμου πρέπει να επενδύσουν στην υψηλή τεχνολογία. Η χώρα μας οφείλει* να κάνει τις απαραίτητες προσπάθειες ώστε να βρεθεί στην πρωτοπορία, αν δε θέλει (λόγω μεγέθους και δημογραφικών εξελίξεων), να πάρει οριστικά θέση στις τελευταίες σειρές της παγκόσμιας κατάταξης.

Με ότι σημαίνει αυτό και για τα εθνικά μας θέματα, τα οποία αυτή την περίοδο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, με πρωτοβουλία της Τουρκίας βεβαίως. Πραγματικά είναι αδιανόητο να επιλέγουμε μόνοι μας να βγούμε στο περιθώριο. Έχω διαβάσει πως τα γειτονικά Σκόπια δεν γνώρισαν ποτέ την εποχή των dial up συνδέσεων στο διαδίκτυο. Επειδή είχαν καθυστερήσει μπήκαν κατευθείαν στα ευρωζωνικά δίκτυα. Εμείς τι θέλουμε; Να γυρίσουμε πίσω;

Το επιχείρημα περί στείρωσης είναι αντίστοιχης σοβαρότητας με το μας ψεκάζουν. Είναι δικαίωμα κάποιων να πιστεύουν ακόμη πως η Γη είναι επίπεδη και άλλες θεωρίες αντίστοιχου επιπέδου επιστημονικής γνώσης. Αλλά είναι ανεπίτρεπτο επίσημα όργανα της Πολιτείας να υιοθετούν τέτοιες λογικές. Στην Καλαμάτα βλέπουμε μερικά από τα δυσάρεστα αποτελέσματα της απλής αναλογικής.

Γιατί δεν πιστεύω ότι η αντιπολίτευση τρελάθηκε και δε θέλει την πρόοδο. Απλά μπορούσε να μπλοκάρει ένα έργο και το έκανε. Δεν μπλόκαρε, όμως, ένα έργο του δημάρχου, όπως νομίζει, αλλά ένα έργο της πόλης. Των πολιτών, οι οποίοι θα έβλεπαν σύντομα ακόμη περισσότερους τουρίστες στους δρόμους και τα καταστήματά τους, χάρις στην επένδυση που θα είχαν κάνει στην υψηλή τεχνολογία, ικανοποιώντας τη θεμελιώδη ανάγκη των ανθρώπων για επικοινωνία.

*Το οφείλει σε όσους έμειναν εδώ και πλήρωσαν από την τσέπη τους για να μείνει όρθια στην κρίση. Οι οποίοι βεβαίως θα πρέπει να διεκδικήσουν και αυτοί τα δικαιώματά τους ή να πάρουν το καπελάκι τους και να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους και το μέλλον των οικογενειών τους…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments